Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Pidruchnyk_Kostikov_1_chastyna

.pdf
Скачиваний:
46
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
9.5 Mб
Скачать

Костіков І. Ю., Волгін С. О., Додь В. В., Сиволоб А. В., Довгаль І. В., Жолос О. В., Скрипник Н. В., Ягенська Г. В., Толстанова Г. М., Ходосовцев О. Є.

БІОЛОГІЯ

Підручник для 6 класу загальноосвітніх навчальних закладів

Рекомендовано Міністерством освіти і науки України

Київ Видавничий дім «Освіта»

2014

УДК 57(075.3) ББК 28я721

К72

Рекомендовано Міністерством освіти і науки України (наказ Міністерства освіти і науки України від 07.02.2014 р. № 123)

видано за рахунок державних коштів. Продаж заборонено

Наукову експертизу здійснював Інститут ботаніки ім. М. Г. Холодного НАН України

Рецензент — С. Л. Мосякін, директор Інституту ботаніки ім. М. Г. Холодного, член-кореспондент НАН України, доктор біологічних наук, професор

Психолого-педагогічну експертизу здійснював Інститут педагогіки Національної академії педагогічних наук України

Рецензент — Т. В. Коршевнюк, старший науковий співробітник Інституту педагогіки НАПН України, кандидат педагогічних наук

Відповідальний за випуск від МОН України С. С. Фіцайло, головний спеціаліст департаменту загальної середньої

та дошкільної освіти МОН України

О. В. Белявська, методист вищої категорії відділу науково-методичного забезпечення змісту освіти основної і старшої школи Інституту інноваційних технологій і змісту освіти МОН України

Костіков І. Ю.

К72 Біологія : підруч. для 6 кл. загальноосвіт. навч. закл. / І. Ю. Костіков, С. О. Волгін, В. В. Додь, А. В. Сиволоб, І. В. Довгаль, О. В. Жолос, Н. В. Скрипник, Г. В. Ягенська, Г. М. Толстанова, О. Є. Ходосовцев. — К. : Видавничий дім «Освіта», 2014. — 272 с. : іл.

ISBN 978-617-656-308-2.

 

УДК 57(075.3)

 

ББК 28я721

ISBN 978-617-656-308-2

© І. Ю. Костіков, С. О. Волгін, В. В. Додь,

 

 

А. В. Сиволоб, І. В. Довгаль, О. В. Жолос,

 

Н. В. Скрипник, Г. В. Ягенська, Г. М. Толстанова,

 

О. Є. Ходосовцев., 2014

 

© Видавничий дім «Освіта», 2014

Вступ

ЩО ТАКЕ ЖИТТЯ ТА ЯК ЙОГО ДОСЛІДЖУЮТЬ

Вивчаючи цю тему, ви дізнаєтесь про:

головну таємницю життя;

різноманітність живого на нашій планеті та як його досліджують

Ріст рослин

4

§1. Ознаки життя

Ви дізнаєтеся про найважливіші властивості живого, які відрізня­ ють живий організм від його неживого оточення.

Я хотіла б дещо більше дізнатися про життя та розвиток організ­ мів у природі.

Погляньте на світ довкола себе. Скрізь ви побачите неживі об’єкти і організми — живі створіння. У чому відмінність між ними? Чим відрізняється живе від неживого? У чому сутність життя? Вже багато століть людство шукає відповіді на ці прості запитання, але щоразу стикається з новими таємницями живої природи, — і пошук продовжується. Провідником людини у вивченні живого є наука біологія. Її назва походить від старогрецьких слів «біос» — життя та «логос» слово, вчення. Зрозуміти, що вивчає біологія, вам допоможуть живі організми довкола нас — слід лише бути уважними та спостережливими.

Головною властивістю живих організмів, на відміну від неживої природи, є їхня здатність до розмноження. Розмноження — це утворення батьківськими організмами нових подібних до себе дочірних особин.

Кожен організм існує лише обмежений час, але завдяки розмноженню життя безперервно передається від покоління до покоління. На нашій планеті цей процес не переривається більше трьох мільярдів років. Усі процеси, які відбуваються у живому організмі, спрямовані саме на забезпечення передачі життя наступним поколінням.

Перш ніж утворити нащадків, організм має досягти певних розмірів, маси, накопичити певну кількість речовин, з яких будуть побудовані дочірні особини. Тобто організму необхідно рости. Ріст — це ще одна з основних властивостей живих організмів, яка полягає у збільшенні їх розмірів. Щоб забезпечити ріст, організм поглинає із

5

зовнішнього середовища­ різноманітні речовини — «будівельний матеріал». Поглинання речовин з навколишнього середовища та їх засвоєння називають живленням.

Все спожите організмом перетворюється на ті речовини, з яких він будує своє тіло. При цьому утворюється певна кількості шкідливих речовин — відходів. Від них організм позбавляється. Видалення шкідливих відходів називають виділенням. Таким чином, у процесі живлення та виділення, організм здійснює обмін речовинами з навколишнім середовищем.

Обмін речовинами відбувається постійно. Саме завдяки цьому хімічний склад організму повністю оновлюється через певний проміжок часу навіть тоді, коли жива істота не змінює своєї маси та розмірів.

Поглинання речовин, їх перетворення та включення до складу тіла, виведення шкідливих відходів, — все це вимагає енергії. Її організми також отримують із зовнішнього середовища — або у вигляді світла,абоувиглядіорганічнихречовин.Частинаенергіївитрачається організмом на забезпечення росту та розмноження, решта — виділяється у вигляді тепла. Тобто, окрім обміну речовинами, організми здійснюють ще й обмін енергією з навколишнім середовищем.

Пристосування до середовища — це такі зміни живого в мінливому оточенні, які дають змогу вижити і залишити потомство.

Наприклад, у рослин посушливих місць зростання корені проникають на значну глибину (верблюжа колючка), де розташовані ґрунтові води, а деякі здатні накопичувати воду в своїх органах (кактус, алое), а потім економно її використовувати.

Світло

ДЖЕРЕЛА ЕНЕРГІЇ

Органічні

 

 

речовини

ОРГАНІЗМИ

Сонячне світло та органічні речовини — основні джерела енергії для забезпечення життєдіяльності організмів

6

Висновки

1.Головна властивість живого — це здатність до розмноження, яка забезпечує неперервність життя на Землі.

2.Інші важливі властивості живого — ріст та взаємодія із зовнішнім середовищем — спрямовані на забезпечення процесу розмноження.

3.Взаємодія організмів із зовнішнім середовищем полягає в обміні речовинами та енергією, а також у пристосуванні до змін зовнішнього середовища.

Терміни і поняття, які потрібно засвоїти

Ріст, розмноження, обмін речовинами та енергією, пристосування до навколишнього середовища.

Контрольні запитання

1.Яка головна риса відрізняє живий організм від неживого тіла?

2.Завдяки яким процесам відбувається обмін речовин?

3.Відомо, що кристали ростуть. Чому їх не вважають живими?

Завдання

1.Деякі електронні пристрої живляться від сонячних батарей і в процесі роботи нагріваються. У чому їхня схожіть з живими організмами, а в чому — відмінність?

§2. Різноманітність життя

Ви дізнаєтеся, які основні групи живих організмів мешкають на нашій планеті, скільки відомих видів серед них нараховується, а також про ті форми життя, які перебувають на межі між живим і неживим.

Скільки видів живих організмів існує на Землі? Скільки видів рос­ лин, грибів та тварин існує в природі?

З давніх часів до XVIII ст. біологи розрізняли лише дві великі групи живих істот — рослини і тварини. Проте вивчення живого переконало вчених, що лише цих груп недостатньо для опису його різноманітності. По-перше, у природі постійно знаходили види із дивним сполученням ознак рослин і тварин, наприклад гриби. По-друге, деякі види мали властивості, непритаманні ані росли-

7

нам, ані тваринам. До таких видів належить, зокрема, величезна кількість непомітних неозброєним оком організмів. Тому в другій половині ХХ ст. біологи виділяли у живій природі вже чотири основні групи — рослини, тварини, гриби, а також істоти, які дуже дрібні і непомітні без використання збільшувальних приладів — бактерії.

До сьогодні вченими підраховано, що загальна кількість відомих людині видів, що існують нині на Землі, становить понад 1,9 млн. З них 1,4 млн — це тварини, 250 тис. видів — рослини, понад 100 тис. видів — гриби. Біля 150 тис. видів припадає на різноманітні організми, з яких 30 тис. видів — це бактерії.

На Землі, за винятком жерл вулканів та деяких створених людиною звалищ токсичних відходів, немає жодного квадратного метра, де б не було хоча б одного живого організму. В гарячих пустелях ґрунт насичений багатьма мікроскопічними істотами. Сніги та льодовики є притулком для холодолюбних мікробів та непомітних неозброєним оком водоростей і грибів. Живі істоти населяють гарячі джерела, мертві, на перший погляд, надсолоні озера, голі неприступні гірські скелі. Життя вирує в прозорій морській воді та в чорній безодні найглибших океанічних западин. На суходолі клаптик поверхні, де ми неозброєним оком бачимо один організм, населений тисячами та мільйонами інших організмів, яких ми не бачимо.

Живі організми постійно змінюють обличчя планети. Вони руйнують гірські масиви, перетворюють піски, глину та камені на родючий ґрунт. Вони також «доглядають» за планетою — прибирають відмерлі рештки, контролюють вміст газів у атмосфері, очищують забруднену воду, постійно перерозподіляють в земній корі неорганічні речовини.

Величезна різноманітність організмів є наслідком тривалого історичного розвитку життя на нашій планеті. Цей процес називають еволюцією.

Біологія вивчає також віруси. Віруси називають не організмами, а неклітинними формами життя. Їх місце особливе: вони

Рослини

 

Тварини

 

Гриби

 

Бактерії

 

 

 

 

 

 

 

Вірус грипу при збільшенні у 230 000 разів

8

перебувають на межі живого і неживого. Віруси — це подібні до кристалів структури, які, потрапивши в організм, змушують його утворювати нові покоління вірусів. Вірус контролює­ та направляє цей процес. При цьому сам він не росте, не живиться, не виділяє продуктів об-

міну. Багато вірусів, оселившись в організмах, викликають важкі хвороби. Наприклад, захворювання на кір і грип, віспу і СНІД спричинюють саме віруси. Віруси також спричинюють багато захворювань рослин. Наразі відомо біля 10 тис. видів вірусів.

Висновки

1.Живі організми дуже різноманітні.

2.Основні групи живих організмів становлять бактерії, тварини, гриби та рослини.

3.Наразі на Землі відомо понад 1,7 млн видів живих істот.

Терміни і поняття, які потрібно засвоїти

Бактерії, віруси, еволюція.

Контрольні запитання

1.Які основні групи організмів ви можете назвати?

2.Чому віруси не вважають живими організмами, хоча вони «вміють» розмножуватись?

Завдання

1. Розташуйте основні групи організмів у порядку зростання кількості видів.

§3. Основні розділи біології

Ви дізнаєтеся, які науки вивчають життя.

Із яких розділів складається біологія?

Біологія вивчає життя в усіх його проявах. Існує багато наук, що вивчають життя, — їх можна об’єднати у три великі розділи:«Різноманітність», «Структура», «Функції». Кожен з цих

9

розділів шукає відповідь на одне з трьох основних запитань: 1) Наскільки різноманітним є світ живих організмів? 2) Із чого складаються та як побудовані організми? 3) Які процеси відбуваються в живій речовині та як саме?

До наук, що вивчають різноманітність організмів, належать ботаніка,­зоологія,мікологія,мікробіологіятавірусологія.Найдавнішимиє:ботаніка(наукапророслини)тазоологія(наукапротварин). У XIX ст. народились мікологія (наука про гриби) та мікробіологія (наука про бактерії). На початку ХХ ст. виникла наука про неклітинні форми життя — вірусологія.

 

 

 

 

«РІЗНОМАНІТНІСТЬ»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ботаніка

 

Зоологія

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Мікологія

 

Мікробіологія

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вірусологія

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Більшість багатоклітинних організмів (до таких належить і людина) складаються з органів, органи — з тканин, тканини — з клітин, клітини — з молекул, а молекули — з атомів. Це називають рівнями організації живого. Атомарний та молекулярний рівні організації однакові як для живої, так і для неживої природи, і їх вивчають небіологічні науки — фізика та хімія. Сполучною ланкою між хімією та біологією є біохімія, а між фізикою та біологією — біофізика. Більш високі рівні організації, починаючи від клітинного, є цариною біології. Клітини вивчає цитологія, тканини та органи — гістологія й анатомія, а організм у цілому — морфологія.

«СТРУКТУРА»

Організм Органи Тканини Клітини Молекули Атоми

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Морфологія

Гістологія

Цитологія

Біохімія

 

 

 

та анатомія

 

та біофізика

10

 

 

 

 

 

 

Науки, що входять до розділу «Функ-

 

 

 

 

«ФУНКЦІЇ»

 

 

 

 

ції», пов’язані з двома головними влас-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Фізіологія

тивостями, за якими живе відрізняється

 

 

 

 

 

 

 

 

 

від неживого. По-перше, живі організми

 

 

 

 

Генетика

розмножуються, по-друге, — ростуть.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Процеси, що забезпечують ріст, вивчає

 

 

 

 

 

Екологія

фізіологія, а процеси, що забезпечують

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

розмноження — генетика. Крім того,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

організми взаємодіють

із навколиш-

 

 

 

 

ПРИКЛАДНІ

 

 

 

 

нім середовищем та

організмами, що

 

 

 

 

НАУКИ

 

 

 

 

їх оточують. Внаслідок цього жива та

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Охорона природи

нежива природа загалом і різноманіт-

 

 

 

ні організми між собою виявляються

 

 

 

Сільськогосподарські

 

 

 

взаємопов’язаними

та

взаємозалеж-

 

 

 

 

 

науки

ними. Такі взаємодії та зв’язки вивчає

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Медицина

екологія.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Здобутки біології широко викорис-

 

 

 

 

 

 

товуються людиною у її практичній діяльності. Цим займаються прикладні науки:

охорона природи, що займається збереженням, раціональним використанням і відновленням природних ресурсів Землі;

сільськогосподарські науки, які розвивають та вдосконалюють сільськогосподарське виробництво;

медицина, що вивчає хвороби людини, правила поведінки, які дозволяють їх уникнути та способи боротьби з хворобами.

Висновки

1.Біологія — це наука про життя, яка складається з багатьох розділів.

2.Основні розділи біології вивчають різноманітність, будову та функції організмів.

3.Прикладні науки допомагають використати здобутки біології у практичній діяльності людини.

Контрольні запитання

1.За якими принципами біологія поділяється на окремі науки?

2.Які науки вивчають різноманітність організмів? Що вивчає кожна з них?

3.Які науки вивчають структуру живих організмів?

4.Що вивчають фізіологія, генетика, екологія?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]