Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕМА 9. МЕХАНІЗМИ ТА ПРОТИДІЇ КРИЗОВИМ ПРОЦЕСАМ...doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
110.59 Кб
Скачать

9.3.3 Забезпечення фінансової рівноваги в тривалому періоді

Вище ми розглянули найрадикальніші заходи вживані під час антикризового управління. Проте, не забуватимемо, що основною метою антикризового управління є "реабілітація" підприємства, тобто повернення підприємства в ряд нормально господарюючих суб'єктів економіки.

Ми розглянули можливості усунення неплатоспроможності і відновлення фінансової стійкості підприємства шляхом продажу "зайвих активів" підприємства і зменшенням витрат. Тепер розглянемо заходи для забезпечення фінансової рівноваги в тривалому періоді, що можливе тільки при збільшенні грошового потоку від основної діяльності підприємства.

Основними задачі на даному етапі є:

- підвищення конкурентних переваг продукції;

- збільшення грошового компоненту в розрахунках;

- збільшення оборотності активів.

Тут в першу чергу необхідно звернути увагу на маркетинг. Як відомо, маркетинг одне з самих хворих місць наших підприємств і антикризові керівники повинні вміло проводити маркетингові підприємства, інакше, підприємству не вижити. Суть антикризового маркетингу - діяльність, що перетворює потреби покупця в доходи підприємства. Тільки тоді, коли підприємство виявляється здатним дати споживачу, ринку те, що йому необхідно, за прийнятною ціною, в потрібній кількості і потрібної якості, в потрібний час і в потрібному місці, з'являються передумови для фінансової стабілізації компанії.