Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори з РТД.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
161.28 Кб
Скачать

10.Оподаткування дія-ті то пдв.

Ст.207 под.кодексу У. регламентує порядок оподаткування ПДВ операцій з постачання тур послуг. Однак ці норми повторюються щодо осіб які діють від власного імені не є агентом іншої особи і використовують товари чи послуги ін..осіб у процесі надання цих тур послуг. Спеціальні норми оподаткування не поширюються на посередницькі договори. В даній статті наведено поняття туроператор – це особа, яка безпосередньо надає послугу з тимчасового розміщення туриста чи придбаває послуги в ін.. платників податку(ПДВ), що включаються до складу тур послуги з метою їх надання туристам як безпосередньо так і через тур агента шляхом постачання тур ваучера (путівки).

Турагент це особа, яка згідно з умовами цивільно-правового договору укладеного з туроператором придбає тур ваучер або проводить посередницькі операції з його постачання від імені або за дорученням туроператора туристам або ін..турагентам.

Оподаткування внутрішнього та вїзного туризму. Базою оподаткування в разі проведення операції з постачання тур послуги туроператором або тур агентом є вартість такої послуги ( без урахування ПДВ) яка = сумі винагороди(маржі) такого туропер чи тур агента, тобто різниці між заг.сумою, що сплачується їх покупцем (без урах.ПДВ) та фактичними витратами туроператора з проведення оподатковуваних операцій з постачання товарів послуг, вартість яких включається до вартості таких послуг, а для турагентів – вартість тур ваучера придбаного в туроператора, крім тур агентів які виступають посередниками. Висновок: якщо туроператор купує послуги по прямим договорам і формує тур продукт на основі них, то базою для ПДВ є маржа, але тільки по тим послугам які придбані у платників ПДВ. Якщо туроператор купив продукт ін.. туроператора то базою для ПДВ є повна вартість такого тур продукту.

Оподаткування виїзного туризму туроператора. Базою оподаткування в разі проведення операцій з постачання на території У. туроп (тураг) тур послуги, призначеної для її споживання за межами терит.У. винагорода, а саме різниця між вартістю поставлених ним послуг (тур ваучера) та вартістю витрат понесених таким тур агентом чи туроператором внаслідок придбання таких тур послуг. Якщо постачання тур послуги здійснюється нерезидентом через резидента, що незареєстровані як платники ПДВ обов’язок зі сплати ПДВ покладається на осіб (юр.особи та підприємці) які отримують такі послуги. Сума ПДВ нарах.(сплаченого) туроп(тураг) у відповідності до цього порядку не підлягає включенню до податкового кредиту та бюджетного відшкодування.

Оподаткування посередницьких операцій. У випадку здійснення посередницьких операцій туроп йому необхідно керуватись загальними нормами кодексу щодо оподаткування ПДВ. Прямої норми, яка б регулювала дане питання немає однак у п. 189.4 кодексу зазначено, що базою для оподаткування товарів послуг, що передаються (отримуються) у межах договорів комісії, консигнації, поруки, довірчого управління є є вартість постачання цих товарів визначена у порядку встановленому ст..188 кодексу. Тобто діють загальні правила оподаткування.

Датою збільшення податкових забовязань та подат кредиту туроп.є дата що припадає на першу подію: або попередня оплата від туриста або звіт перед постачальником. Податковезабовязання з ПДВ в туроп виникає з повної вартості тур продукту ін.. туроп (послуг постачальника) з яким укладено посередницьку угоду та з вартості посередницьких послуг (винагороди, комісії). Податковий кредит нарах. за першою подією на підставі под..накладної (в межах маржі туроп) або ін.. постачальника (ПДВ з повної вартості). У зв’язку з невигідним оподаткуванням посередницьких договорів при співпраці з ін.. посередниками туроператору доцільно перейти на прямі договори.

Згідно пункту 197.1.6 под.кодексу звільняються від оподаткування ПДВ операції з постачання реабілітаційних послуг інвалідам, а також постачання путівок на санаторно-курортне лікування оздоровлення та відпочинок на терит. У фіз..осіб віком до 18 років, інвалідів. Згідно п. 197.1.2 под.кодексу також звільняються від оподаткування операції з постачання послуг з охорони здоровя закладами хорони здоровя що мають ліцензію на такі послуги.

У разі якщо придбані чи виготовлені товари (послуги) частково використовуються в оподатковуваних операціях ,а частково ні (звільнених або тих що не є обєктами оподаткування), то до сум под. кредиту включається частка ПДВ, яка відповідає частці використання цих товарів (послуг) в оподатковуваних операціях. Частина використання сплаченого (нарах.) ПДВ за придбаними товарами (п) між оподат. та неоподат. Операціями визначається у % як відношення обсягів з постачання оподат. операцій (без урах. ПДВ) за попередній календарний рік до сукупних обсягів постачання оподат. та неоподат. Операцій (без урах. сум ПДВ) за цей же попередній календарний рік. Визначена у % величина застосовується протягом поточного календарного року. За підсумками календарного року туроп. здійснює перерахунок частки використ. товарів (п) в оподат. операціях виходячи з фактичних обсягів проведених протягом року оподат. та неоподат. операцій.

11.Теоретичні аспекти обліку доходів і витрат турагента.

Турагент здійснює посередницьку діяльність з реалізації туристичного продукту туроператора або турпослуг інших суб'єктів туристичної діяльності кінцевому споживачу (туристу). Таку посередницьку діяльність можна здійснювати двома шляхами:

-реалізація турпродукту, турносту на основі агентської угоди, договору комісії або доручення па продаж, укладеної з туроператором. готелем, транспортною організацією тощо;

-придбання турпродукту для туриста на основі договору доручення або комісії на придбання, укладеного з туристом.

У першому випадку дохід від реалізації турпродукту визнається в момент передачі ваучера туристу на всю суму реалізованого турпродукту (Дт 36 „Розрахунки з покупцями та замовниками" Кт 703 ..Дохід від реалізації послуг").

Облік розрахунків з туроператором або іншим постачальником ведеться на рахунку 685 ..Розрахунки з іншими кредиторами".. На підставі звіту турагента відображається заборгованість перс і туроператором проводкою: Дг 704 „Вирахування з доходу" Кт 685 „Розрахунки з іншими кредиторами" на загальну продажну вартість турпродукту. Одночасно відображається дохід від реалізації посередницьких послуг (Дт 685 „Розрахунки з іншими кредиторами" Кт 703 „Дохід від реалізації послуг" на суму винагороди. Дт 703 „Дохід від реалізації послуг" Кт 641. 643 - па суму ПДВ).

Оскільки гурпродукп не є власністю турагента, то його собівартість по 23 „Виробництво" рахунку не відображається. На рахунку 23 „Виробництво" в такому разі формується собівартість посередницьких послуг турагента (заробітна плата менеджерам, оренда тощо).

Отримані ваучери від туроператора обліковуються на рахунку 024 „Товари, прийняті на комісію" за продажною вартістю тур продукті в. турпослуг.

У другому випадку транзитне визнання доходу (на рахунках 703 та 704) не відбувається, дохід відображається тільки в сумі винагороди турагента в момент підписання акту з туристом, в якому зазначається що зобов'язання турагента по підписанню угоди з туроператором. іншим постачальником виконані. Послуги, надані постачальниками на користь туриста, у складі витрат не відображаються, а заборгованість перед постачальником списується в рахунок заборгованості туриста (Дт 361 Кт 631). Ваучер туроператора обліковується на рахунку 025 „Майно в довірчому управлінні".