Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори з РТД.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
161.28 Кб
Скачать

9..Оподаткуванння дія-ті то податку на прибуток.

Оприбуткування тур.оператора податок на прибуток до 01.2011 здійснюється на підставі ЗУ «Про оподаткування прибутку п-ва». До складу валового доходу тур.оператора включається вся вартість реалізованих тур.продуктів сформованих на підставі прямих договорів з постачальниками. Якщо тур.продукт або деякі його складові реалізовано на підставі посередницького договору з постачальником то до валового доходу включається тільки сума винагороди отримана від такого постачальника. Якщо тур.продукт сформовано та придбано для туриста на підставі договору, доручення на придбання укладено з туристом то до валового доходу включається лише сума винагороди. Валовий дохід нараховується за першою подією що сталася раніше: 1)або на дату отримання попередньої оплати за тур.продукт чи тур.послугу; 2)або на дату останнього для обслуговування. Якщо тур.оператор продає не власні тур.послуги-страхові поліси, авіактиви за посередницькими договорами то валовий дохід від посередницьких послуг нараховуються за першою подією або отриманням попередньої оплати від туриста або дата передачі звіту постачальнику з яким укладено посередницький договір. Валові витрати тур.оператора складається з усіх витрат які пов’язані з створенням тур.продукту. Аналогічно порядку відображення валових доходів, валові витрати визнаються за першою подією: 1)або на дату попередньої оплати постачальнику (при умові що постачальник є платником податку на прибуток на загальних підставах та є резидентом України); 2)або на дату фактичного надання послуг. У випадку придбання за прямими договорами, путівок транспортних квитків інших грошових документів без попередньої оплати валові витрати нараховуються в останній день надання послуг за такими документами. По невласним послугам (придбаним за посередницькими договорами) тур.оператор не має права відображати валові витрати оскільки у складі валового доходу відображено лише суму винагороди. Залишки бланків ваучерів на кінець звітного кварталу підлягають перерахунки у відповідності з п.5.9. ЗУ «Про оподаткування прибутку під-в» а залишки придбаних грошових документів (рах.331)-ні оскільки вони не є товаром. Оподаткування тур..обслуговуючої діяльності податком на прибуток з 01.04.2011. З 01.04.11 податок на прибуток п-в визначається у відповідності з правилами встановленими з розділом Под.кодексу України. Дохід від реалізації тур.продукту чи тур.послуги визнається у розмірі договірної вартості за умови що з постачальниками укладено прямі договори. Якщо окремі послуги що входять до складу тур.продукту реалізовано на підставі посередницького договору то дохід від реалізації таких послуг визначається у розмірі винагороди нарахованої постачальнику. Для визначення обєкта оподаткування податком на прибуток не враховуються в доходи: 1) сума попередньої оплати та авансів, отримана в рахунок наданих послуг;

2) сума ПДВ отримана нарахована туроператором та вартість продажу тур продукту за винятком, коли туроператор не є платником ПДВ; 3) кошти або вартість майна, які надходять туроператору, що виступає як комісіонер, повірений чи агент в межах договорів комісії, доручення агентського договору.

Дохід від реалізації тур продукту чи тур послуги або посередницьких послуг визнається за датою складання акта або іншого документа, який підтверджує надання послуг.

З метою оподаткування податком на прибуток витрати, що формують с/в реалізованого турпрод. чи тур послуги визнаються витратами того звітного періоду, в якому визнано доходи від реалізації такого турпрод. чи тур послуг. Витрати, які враховуються для визначення об’єкта оподаткування податком на прибутком визнаються на підставі первинних документів, які підтверджуються здійснення витрат, обов’язкового ведення і зберігання яких передбачено правилами ведення БО та ін.. документами передбаченими кодексом.

С\в реалізованого тур продукту чи тур послуги включає витрати прямо пов’язані з їх в-вом чи наданням: 1) прямих матеріальних витрат; 2) прямих витрат на оплату праці; 3) амортизації виробн..ОЗ та нематеріальних активів безпосередньо пов’язаних з наданням тур послуг; 4) вартості придбання послуг прямоповязаних з наданням тур послуг; 5) ін.. прямих витрат. Заг-виробн. витрати не включаються до с/в виробленого і реалізованого тур продукту, а включаються до витрат у складі ін.. витрат у період їх виникнення (нарахування).

З метою оподаткування податком на прибуток не відносяться до витрат: 1) платежі туроператора на користь комітента, принципала за договорами комісії, перераховані туроператором на виконання цих договорів; 2) суми попередньої оплати за товари роботи послуги; 3) в-ти понесені у зв’язку з придбанням товарів робіт послуг та ін.. матер.і нема тер. активів у фіз.. особи підприємця, що сплачує єдиний податок( крім витрат понесених у зв’язку з придбанням робіт і послуг у фіз.. особи платника єдиного податку, яка здійснює д-сть у сфері інформатизації.