Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори з РТД.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
161.28 Кб
Скачать

14Особливості документування санаторно-курортних послуг.

Основний документ, що використовується санаторно-курортними закладами для надання свої послуг, є санаторно-курортна путівка. Форма її затверджена наказом Міністерств охорони здоров'я України № 19 від 22.0і.2002р.

В період дії Закону України ..Про туризм" старої редакції {до 01,0! ,2005р.) путівка прирівнювалася до ваучера. З моменту дії Закону України „Про туризм" в новій редакції слово „путівки" вилучено з його норм.

Санаторно-курортна путівка емітується санаторно-курортними закладами у відповідності з переліком, затвердженим наказом Міністерств охорони здоров'я України від 28.10.2002р. № 385.

Характерною особливістю таких путівок є наявність „Талонів на харчування та проживання", а також зворотній галон, який працівник зобов'язаний повернути на підприємство заповненим після свого повернення з відповідного санаторно-курортного закладу. При цьому талони є невід'ємною частиною санаторно-курортної путівки.

Статус путівки можна визначити як боргове зобов'язання санаторно-курортної установи, яке погашається шляхом надання послуг за фіксованою ціною. Видають путівки на відповідне місце в санаторії, в конкретний період. Підпорядкованість закладу.

15 Особливості обліку готельних та санаторно-курортних послуг.

Основними особливостями готельної та санаторно-курортної діяльності, які потрібно враховувати при організації бухгалтерського обліку, є:

1)Процес виробництва (формування) послуги, як правило, співпадає з моментом її споживання. Тому незавершене виробництво в обліку цих підприємств, як правило, відсутнє.

2) Якість готельних послуг може змінюватися, що потребує чіткої організації обліку розрахунків по претензіям клієнтів до якості послуг.

3) Показником ефективності роботи готелю або санаторію є кількість наданих людино-діб. Особливості обліку готеліьних ти санаторно-курортних послуг:

1. Сезонний характер споживання послуг.

2. Практично неможливо оцінити витрати, здійснені для надання конкретної послуги, тому витрати визначають у момент їх виникнення, незалежно від строку оплати послуги.

      1. Основний об'єкт обліку— номерний фонд. Усі прямі витрати списуються на нього; базою розподілу загальновиробничих витрат є кількість ліжко-місць в готелі або санаторії.

      2. Велика частка амортизаційних відрахувань.

      3. У готелях, санаторіях, які мають у своїй структурі ресторан (їдальню), перукарню, магазин, автостоянку та інші об'єкти, облік витрат ведеться за кожним з них з урахуванням специфіки і правил роботи об'єкта. При цьому для кожного об'єкта відкривається окремий субрахунок рахунку 23.

      4. Доходи виникають здебільшого під час оплати. Оплата частіше здійснюється в касу.

      5. При групуванні витрат за елементами та статтями до матеріальних витрат включаються, крім інших, засоби гігієни, медикаменти, спеціальний і формений одяг тощо.

      6. Окремими статтями витрат можна виділити витрати:

  • на підготовку до осінньо-зимового періоду;

  • утримання і ремонт основних засобів;

  • ремонт і обслуговування побутови приладів;

  • проведення протипожежних заходів:

  • оплату комунальних послуг (опалення, освітлення, водопостачання, вивезення й утилізація побутових відходів, дезинфекція. дезинсек-ція. дератизація приміщень).

    1. Є особливості обліку постільної білизни, форменого одягу та постільних речей.