Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Неорганічна хімія. Практикум.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.04 Mб
Скачать

7.2.5.1. Якісна реакція на іон калію

Реактив натрій гексанітрітокобальтату (III) Na3[Co(NO2)6] дає з розчинами солей калію жовтий осад К2Na[Co(NO2)6]. На предметному склі до 1 краплі підкисленого хлоридною кислотою солі калію додати 1–2 краплі розчину реактиву. Через деякий час утворюється жовтий кристалічний осад. Розглянути форму кристалів, використовуючи мікроскоп. Іонне рівняння має такий вигляд:

+ + Na+ + [Co(NO2)6]3- → К2Na[Co(NO2)6]

Дослід 7.2.5.2. Утворення магній гідроксиду та його розчинення

у кислоті і солях амонію

У пробірку з розчином солі магнію додати по краплях розчин NaOH до утворення осаду. Осад розділити на три частини і помістити у пробірки. В першу додати по краплях концентрований розчин натрій гідроксиду, у другу – концентрований розчин хлоридної кислоти, в третю – насичений розчин амоній хлориду. В яких пробірках спостерігаємо розчинення осаду ? Про які властивості це свідчить ? Написати відповідні рівняння реакцій.

7.3. Контрольні запитання

1.

Водень, його значення як найпоширенішого елемента Всесвіту. Основні способи добування водню, його фізичні та хімічні властивості.

2.

Закінчити рівняння реакцій, вказати умови їх проведення, якщо вони відрізняються від звичайних (нагрівання, каталізатори, тиск і т.ін.):

Na + H2O 

Ca(HCO3)2

H2S + I2

Na2O2 + CO2

3.

Лужні та лужноземельні метали. Натрій і калій як важливі елементи ґрунту та біологічно активні елементи. Атомні характеристики, поширеність, фізичні та хімічні властивості. Калійні добрива, їх основні форми.

4.

Закінчити рівняння реакцій, вказати умови їх проведення, якщо вони відрізняються від звичайних (нагрівання, каталізатори, тиск і т.ін.):

P + H2SO4(конц) ®

CaH2 + H2O ®

H2S + I2

K + O2

5.

Загальна характеристика s-елементів. Магній і Кальцій, атомні характеристики, поширеність, фізичні та хімічні властивості.

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА № 8

ХІМІЯ Р-ЕЛЕМЕНТІВ. ХІМІЧНІ ВЛАСТИВОСТІ СПОЛУК

КАРБОНУ, НІТРОГЕНУ ТА ФОСФОРУ

8.1. Теоретична частина

Карбон знаходиться в IVА-групі періодичної системи елементів. Електронна формула: 1s22s22p2. У нормальному стані має ступінь окиснення +2, у збудженому стані – +4.

Вуглець – це складова частина нафти, природного газу, кам’яного вугілля. Він зустрічається в природі у вигляді сполук та у вільному стані. Існують чотири алотропічні модифікаціі Карбону: алмаз, графіт, карбін і полікумулен.

У вільному стані Карбон хімічно неактивний; він вступає в реак­цію лише з дуже енергійними окисниками. При нагріванні хіміч­на активність Карбону зростає. З металами та неметалами Карбон реагує лише при високих температурах:

Ca + 2C CaC2

4Al + 3C Al4C3

С + S2  CS2

C + 2H2 CH4

C + O2 CO2

2C + O2 2CO

C + H2O CO + H2

C + ZnO CO↑ + Zn

Головними оксигеновмісними сполуками Карбону є оксиди СО (чадний газ) і СО2 (вуглекислий газ). Чадний газ утворюється при спалюванні вуглецю або його сполук при нестачі кисню, а також внаслідок взаємодії карбон(IV) оксиду з розжареним вугіллям:

2С + О2  2СО,

СО2 + С  2СО.