Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка по курсовой работе_укр.мова.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
253.95 Кб
Скачать

Методичні вказівки по виконанню курсової роботи з навчального курсу «стратегічний маркетинг»

1.1 Зміст і структура роботи

В розробці плану курсової роботи, викладі матеріалів потрібно дотримуватсь певної послідовності.

Курсова робота повинна включати розділи:

Розділ 1.Теоретична частина.

Розділ 2. Проблемно-аналітична частина.

Розділ 3.Прикладна частина.

Висновки.

Список використаної літератури.

Додатки (практичний матеріал, використаний в роботі).

Вступ відображає: 1) актуальність і господарське значення теми, що розробляється; 2) визначення майбутнього об'єкту дослідження; 3) цілі і завдання курсової роботи. Об'єм ввідної частини не повинен перевищувати двох сторінок.

У вступі обґрунтовується ступінь актуальності обраної теми, характеризуються основні цілі і задачі дослідження і методи їх вирішення, приводиться коротка характеристика об'єкту дослідження і матеріалів, використаних для написання роботи, вказується загальна структура роботи з переліком кількості сторінок, таблиць, рисунків, графіків та додатків.

Об'єктами дослідження повинні бути підприємства будь-яких форм власності, які здійснюють виробництво, оптову та роздрібну реалізацію товарів широкого вжитку або послуг.

Джерелами інформації при написанні курсової роботи мають бути:

  • закони, підзаконні акти, накази, які стосуються тематики курсової роботи;

  • нормативно-довідковий матеріал;

  • планові та звітні документи об'єкту дослідження, які не становлять комерційної таємниці (форми та звіти, які подаються до податкових органів, баланс підприємства);

  • документи, що використовуються в системі управління підприємством;

  • дані власних спостережень і маркетингових досліджень.

У першій главі рекомендується звернути увагу на теоретичну складову даної теми і викладу точок зору на неї видних учених-економістів. Ця глава повинна містити опис суті досліджуваної проблеми і її роль в системі стратегічного маркетингу.

Перший розділ носить теоретичний характер і повинен містити глибокий всебічний аналіз стану досліджуваної проблеми на основі пророблення, систематизації й осмислення літературних джерел. Крім того, інформаційною базою для його написання обов'язково повинні служити Закони і підзаконні акти України, що характеризують сучасний стан в досліджуваній сфері.

У ході написання першого розділу студент повинен продемонструвати уміння виділяти в досліджуваній проблемі головні, опорні питання, аналізувати й узагальнювати їх із застосуванням інструментарію маркетингових досліджень.

Студент повинен ясно представляти, що проблема - це теоретичне чи практичне питання, що вимагає вирішення. Тому в роботі необхідно не тільки поставити конкретні питання, але й досліджувати шляхи і методи їх вирішення.

При характеристиці ступеню розробленості обраної проблеми студенту варто зупинитися на питаннях, які носять дискусійний, спірний характер, а також, які отримали визнання й поширення на практиці, не вивчених у даний час і потребуючих детального пророблення. На основі даного угрупування студент повинен обґрунтувати новизну своєї роботи, охарактеризувати те коло питань, які дістануть розробку в ході дослідження. Новизна роботи може полягати в постановці нових цілей і задач, розробці нової методології чи техніки дослідження як у цілому для всіх служб маркетингу, так і маркетингу конкретного підприємства.

Основним об'єктом дослідження при виконанні роботи є підприємство, на якому студент проходив практику. Тому для підвищення якості виконання роботи необхідно зібрати і проаналізувати цифровий і фактичний матеріал цього підприємства за 3-5 останнього років.

Успіх написання роботи багато в чому залежить від правильної постановки і формулювання мети проведеного дослідження. Ціль роботи це ті конкретні результати, які бажає отримати дослідник. Вона повинна бути чітко сформульована, без зайвої деталізації. Наприклад: розробити оптимальну структуру служби маркетингу АП "Промінь" для підвищення ефективності діяльності на споживчому ринку.

Після формулювання мети роботи варто чітко встановити задачі її вирішення, виробити відповідні критерії й інструментарій. Задачі, розв'язувані в ході виконання роботи, можуть носити програмний і непрограмний характер і бути економічними, соціальними, організаційними, технічними, стратегічними, поточними, оперативними, стандартними і нестандартними.

Для однієї і тієї ж задачі можуть бути знайдені різні засоби рішення й отримані різні результати. Так, задача організації і підвищення ефективності діяльності маркетингових служб підприємства являється з одного боку економічною, а з іншого боку - соціальною. Тому її можна вирішувати за допомогою різних методів (економічних, організаційних, соціально-психологічних), вибравши в якості критеріїв економічні (прибутковість, рентабельність) чи соціальні (ефективність управління, ступінь задоволеності працею, плинність кадрів і т.д.). При цьому варто мати на увазі, що оскільки маркетинг являється інтегрованою функцією менеджменту, то оптимальним при виборі інструментарію проведених досліджень буде сполучення тих і інших критеріїв.

Після можливих варіантів вирішення поставлених задач, на основі обраних критеріїв, здійснюється їх опис і техніка застосування в умовах конкретного підприємства.

Об'єм глави не повинен перевищувати 15 сторінок.

В другому розділі, який носить прикладний характер, на основі критеріїв та інструментарію, описаних у першому розділі, аналізується стан досліджуваної проблеми конкретного підприємства. На початку доцільно описати вихідний стан досліджуваних параметрів із залученням кількісних і якісних показників, виділяючи серед них ті, котрі в найбільшій мірі впливають на досліджувані функції чи параметри, і ті, котрі будуть запропоновані в роботі. Наприклад, структурні ланки служби маркетингу, розподіл функціональних обов'язків між маркетологами, економічні показники, зміна яких залежить від стану досліджуваної проблеми і т.д.

З огляду на те, що процес вибору основних параметрів для проведення дослідження значною мірою диктується рівнем знань студента, йому варто вивчити наявні підходи до аналізу обраної проблеми.

При аналізі конкретних економічних показників не слід обмежуватися одним або двома роками. Для репрезентативної інтерпретації отриманих результатів часовий інтервал повинен складати в середньому 5 років. При цьому особливу увагу варто звернути на порівнянність показників всередині досліджуваної тимчасової сукупності. Наприклад, аналіз обсягів реалізації варто робити в порівнянних цінах, з використанням у розрахунках індексів цін.

Після визначення варіантів рішення по кожній задачі на основі обраних критеріїв здійснюють прогнозування можливих результатів пропонованих рішень, що становить зміст третього розділу.

В заключенні роботи студент повинен сформулювати висновки, які являють собою стислий виклад результатів, отриманих при вирішенні кожної з поставлених задач й обґрунтування можливості їх застосування в практичній діяльності досліджуваного підприємства, ринка або торговельної марки.

Висновки варто формулювати чітко, без зайвої деталізації. Пропозиції даються також стисло з ухилом на конкретні заходи для поліпшення стану досліджуваних параметрів конкретного підприємства. Варто уникати загальних слів, типу "поліпшити", "підсилити", "підвищити" без підтвердження конкретними пропозиціями і заходами. Наприклад, підвищити рентабельність у 200... р. на 1%, за рахунок скорочення собівартості продукції.

Для якісного виконання дослідження і всебічного глибокого аналізу поставлених задач студентам рекомендується звернути особливу увагу на перераховані нижче моменти.

Варто мати на увазі, що акцентовані питання повинні бути в цілому вивчені студентами, під час проходження практики, а при написанні роботи їх коло поглиблюється і деталізується відповідно до поставлених цілей.

Визначення можливого обсягу реалізації товарів і послуг являється логічним продовженням вивчення споживчого попиту. Треба проаналізувати показник потужності торгового підприємства, тобто потенційно можливу кількість чинених покупок, а також визначити місткість ринку по конкретному товару.

Необхідною передумовою обґрунтованого визначення можливого обсягу реалізації товарів і послуг у торговому, торгово-виробничому, виробничо-торговому, посередницькому підприємстві являється економічний аналіз. У процесі аналізу варто виявити й оцінити встановлені взаємозв'язки товарообігу і факторів, які впливають на нього, пропускну здатність підприємства, резерви збільшення роздрібного товарообігу.

При аналізі асортименту товарів досліджуваного підприємства, варто враховувати такі показники, як розмір продажу і частка запасів, частка в прибутку з розрахунку на товарну одиницю, оборотність засобів у запасах, частота попиту, тому що з урахуванням цих показників розширюється номенклатура товарів, які користуються попитом та забезпечують визначений рівень рентабельності.

Дані про структуру асортименту підприємства доцільно оформити у виді однієї зведеної, чи декількох окремих таблиць з рис... і рис...

Таблиця 2.1. - Структура роздрібного товарообігу підприємства за 200…рік.

Товарна група

Обсяг реалізації, тис. грн.

Частка в загальному обсязі, %

Таблиці зазначеного на рис... виду оформляються по кожному року, який досліджується.

Таблиця 2.2. - Порівняльна характеристика структури роздрібного товарообігу підприємства за 200...- 200... роки.

Товарна

група

Роки

Абсолютне відхилення, III рік до

I-го

I

II

III

Обсяг реалізації,

тис. грн.

Частка в загальному обсязі, %

Обсяг реалізації,

тис. грн.

Частка в загальному обсязі, %

Обсяг реалізації,

тис. грн.

Частка в загальному обсязі, %

тис. грн., +, -

%

Необхідно з'ясувати як вирішується на підприємстві проблема пошуку й оцінки потенційних джерел закупівлі товарів. Важливим моментом торгового підприємства в пошуку й оцінці потенційних джерел закупівлі споживчих товарів, правильному виборі партнера є наявність діючого інформаційного й організаційно-комерційного обслуговування обігу товарів народного споживання і виробничо-технічного призначення. Необхідно проаналізувати наскільки широко підприємство використовує маркетингову, комерційну, економічну, науково-технічну й іншу інформацію у вирішенні даного питання.

Звернути увагу як складаються в підприємстві господарські зв'язки, яким критеріям керівництво підприємства віддає перевагу при виборі того чи іншого постачальника споживчих товарів. Тому що вирішення цього питання в значній мірі залежить від правильно і продумано складених контрактів і договорів на постачання конкретних товарів, треба ознайомитися з порядком оформлення зазначених документів.

Метою фінансової діяльності підприємства є одержання максимального прибутку на вкладений капітал при забезпеченні достатньої поточної платоспроможності. Тому студенту необхідно визначити джерела фінансування підприємства.

Фінансовим результатом діяльності підприємства являється прибуток або збиток. Потрібно проаналізувати фінансовий звіт підприємства, звернути увагу на зміст прибуткової і видаткової статей балансу, зобразити схему утворення і розподілу доходу (прибутку) підприємства, графік прибутковості. Баланс підприємства за 2 останні роки, а також інші документи фінансової звітності необхідно внести в додатки (додатки Є, Ж, З).

Фінансові результати діяльності підприємства поряд із прибутком виміряються показником рентабельності конкретного виду продукції (виду діяльності).

Необхідно розрахувати 4 групи показників: рентабельність товарообігу; рентабельність виробничих фондів; рентабельність вкладень у підприємство; рентабельність собівартості чи витрат обертання.

Потрібно проаналізувати рентабельність в динаміці за ряд років, виявити динаміку впливу відповідних факторів. Поряд з розрахунком загального рівня рентабельності по підприємству варто провести розрахунок рентабельності реалізації кожної товарної групи.

Крім того, доцільно розрахувати коефіцієнти фінансової стійкості підприємства, що характеризують ефективність проведення комерційної і маркетингової діяльності, за 3-5 останніх років.

Таблиця 2.3 - Результати розрахунків оформляються у вигляді таблиці

Показники

Роки

Абсолютне відхилення, +, -

I

II

III

IV

V

1. Коефіцієнт автономії.

2. Коефіцієнт співвідношення мобільних та іммобілізованих засобів.

3. Коефіцієнт маневреності.

4. Коефіцієнт забезпеченості запасів та витрат з власних джерел.

5. Коефіцієнт вартості основних засобів в майні.

6. Коефіцієнт вартості матеріальних оборотних засобів в майні.

7. Коефіцієнт прогнозу банкрутства.

Проблемно-аналітична частина містить дослідження, що охоплює:

• коротку характеристику економічних умов організації, що вивчається (фірми, підприємства);

детальний опис процедури розробки, реалізації і контролю даної сфери стратегічної діяльності фірми;

• висновки і пропозиції по удосконаленню процесу ухвалення стратегічних рішень по представленій фірмі (організації, підприємству).

Ця частина може займати частину другої глави і третю главу курсової роботи.

Третя глава по глибині викладу питань має бути центральною. Вона присвячена розгляду досліджуваної проблеми на фактичних даних по конкретній організації. При цьому бажано аналіз по об'єкту, що вивчається, провести в динаміці (приблизно за три останні роки). Закінчуватися ця глава пропозиціями студентів по поліпшенню процесу стратегічного управління на фірмі з метою досягнення цілей її діяльності.

Доцільність і реальність заходів, що рекомендуються, має бути підкріплена відповідними розрахунками і фактичними даними. Об'єм глави не більше десяти сторінок.

Залежно від особливостей теми вміст останніх двох глав може бути змінене за рахунок детальнішого розгляду одних питань і виключення інших, які в умовах конкретного підприємства не мають істотного значення. Висновок є логічним завершенням курсової роботи. У ньому необхідно коротко сформулювати основні положення роботи. У стислій формі зробити виводи з матеріалу, викладеного в проблемно-аналітичній частині роботи.

Далі потрібно помістити бібліографічний список і пропозиції. Всі глави і пункти повинні мати назви, що відображають суть викладеного в них матеріалу.