Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
гражданско-правовая охрана смежных прав.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
923.65 Кб
Скачать

Теоретичне та практичне значення одержаних результатів

Результати дослідження дозволяють визначити підходи до вирішення цілої низки теоретичних та практичних проблем правової охорони суміжних прав. Деякі сформульовані у дисертації положення мають дискусійний характер і можуть слугувати базою для подальшого наукового дослідження правових проблем у сфері цивільно-правової охорони суміжних прав.

Основні положення роботи можуть бути використані під час підготовки підручників, навчальних посібників, методичних рекомендацій для студентів юридичних вузів, а також при викладанні дисципліни “Цивільне право України”, “Право інтелектуальної власності”, “Міжнародне приватне право”.

Особистий внесок здобувача

Дисертація є самостійною завершеною науковою роботою, комплексним дослідженням інституту суміжних прав. Сформульовані положення та висновки мають наукове та практичне значення, які обґрунтовані на базі особистих досліджень та критичного осмислення 179 наукових та нормативних джерел. Дисертант обґрунтовує теоретичні положення, а також дає практичні рекомендації щодо подальшого вдосконалення чинного законодавства. Вперше порушуються питання щодо розширення сфери правової охорони суміжних прав на такі результати творчої діяльності як аудіовізуальні твори, аранжування, інструментовку, оркестровку, оперу, оперету, сценографію, визначення критерію творчості суміжних прав, поняття охорони суміжних прав, правової охорони фонограм та примірників фонограм, особливості відеограми, аналізу запропонованих до сфери правового впливу нових об’єктів цивільно-правової охорони, розглянуті по-новому та додатково аргументовані питання, що стосуються визначення поняття суміжних прав, ознак суміжних прав, аналізу прав виконавців, виробників фонограм, організацій телерадіомовлення, моменту визначення права на охорону фонограм, правової долі процесу запису передач чи програм організацій телерадіомовлення, характеру та меж цивільно-правового регулювання відносин, що виникають у процесі створення результатів творчої діяльності, які входять у сферу правової охорони суміжних прав та інші.

Апробація результатів дисертації

Основні положення та висновки дисертанта знайшли відображення в опублікованих ним працях, а також були апробовані на ІV Всеукраїнському науково-практичному семінарі (з міжнародною участю): Правові та естетичні аспекти охорони інтелектуальної власності артистів-виконавців та виробників фонограм (м.Київ.Ворзель.2000р.) та на третій науковій конференції “Правове, нормативне та метрологічне забезпечення системи захисту інформації в Україні” (м. Київ, Національний технічний університет України “КПІ”) 8-10 жовтня 2001 р.

Результати проведеного дослідження використані у навчальному процесі під час проведення семінарських занять з курсу “Цивільне право України”.

Публікації

Основні теоретичні положення і висновки дисертації знайшли відображення у шести наукових статтях ( з них п’ять – у провідних фахових виданнях України) і у тезах наукових повідомлень.

Структура дисертації

Структура дисертації визначена метою та завданнями дослідження. Дисертація викладена на 201 сторінках машинописного тексту. Робота складається із вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел, додатку.