Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
раб.навч.прог..doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.18 Mб
Скачать

Лекція № 3 (2 години) Тема: «Поняття та види учасників орд». Мета:

Загальноосвітня (навчальна) – засвоївши матеріал теми, студенти повинні: знати суб’єкти ОРД, нормативне регулювання головних напрямків роботи суб’єктів ОРД, підстави та порядок залучення громадян до конфіденційного співробітництва, вимоги до конфідентів, завдання, які вирішуються з допомогою конфідентів, підстави для припинення конфіденційного співробітництва, громадські організації, які сприяють здійсненню ОРД, соціальний та правовий захист учасників оперативно-розшукової діяльності.

Розвивальна: засвоївши матеріал теми студенти повинні вміти: правильно тлумачити поняття ОРД, завдання ОРД, суб’єкти ОРД, поняття конфідента, правову основу залучення громадян до конфіденційного співробітництва, соціальний та правовий захист учасників оперативно-розшукової діяльності, нормативне регулювання головних напрямків роботи суб’єктів ОРД та основні положення Закону «Про оперативно-розшукову діяльність».

Виховна: зазначені вище уміння повинні, в свою чергу, привести до отримання таких положень: правильно визначати світоглядну позицію мислителя, фундаментального підходу до глобальних проблем юридичної науки, обгрунтувати власну світоглядно-методологічну точку зору й спростувати точку зору опонента.

ПЛАН:

  1. Поняття та види учасників ОРД:

  • працівники оперативних підрозділів;

  • громадяни, які негласно здійснюють співробітництво з оперативними підрозділами;

  • громадські організації, які сприяють здійсненню ОРД.

  1. Компетенція суб’єктів ОРД.

  2. Соціальний та правовий захист учасників оперативно-розшукової діяльності.

1.Ст. 8 Закону України «Про оперативно-розшукову діяльність» надала оперативним підрозділам право встановлювати конфіденційне співробітництво з особами на засадах добровільності.

Конфіденційне співробітництво особи з оперативним підрозділом повинно мати виключно добровільний, усвідомлений характер за умови обопільної згоди. Співробітництво на інших засадах таких як залякування, погроза, обман і тому подібне буде неправовим.

Співробітництво особи з оперативним підрозділом може носити як гласний характер так і негласний. Громадяни, які гласно, відкрито співробітничають з оперативним підрозділом набувають статусу позаштатного працівника, громадського помічника, вони сприяють виконанню окремих завдань або виконують їх самостійно на добровільних засадах за дорученням оперативного працівника.

Ст. 11 Закону України «Про оперативно-розшукову діяльність» встановлює, що за бажанням особи її співробітництво з оперативним підрозділом може здійснюватись у вигляді негласної діяльності, конфіденційно. Такі особи у спеціальній науковій літературі називаються «конфідентами». «Конфіденти - це приватні фізичні особи, з якими оперативні підрозділи органів, здійснюючих оперативно-розшукову діяльність, встановили на платній або безоплатній основі відносини співробітництва, передбачаючи надання такими громадянами вказаним оперативним апаратам сприяння на конфіденційній основі у вирішенні покладених на них завдань».

Залучення до негласного співробітництва з оперативним підрозділом може здійснюватись лише з метою виконання завдань оперативно-розшукової діяльності, а саме для пошуку і фіксації фактичних даних про протиправну діяльність окремих осіб та груп, розвідувально-підривну діяльність спеціальних служб іноземних держав та організацій з метою припинення правопорушень та в інтересах кримінального судочинства, а також отримання інформації в інтересах безпеки громадян, суспільства і держави.

Закон забороняє залучати до конфіденційного співробітництва недієздатних осіб, які мають психічні захворювання або за станом свого здоров'я не спроможні виконувати завдання оперативно-розшукової діяльності. Не дозволяється встановлювати негласне співробітництво з особами, які не досягли повноліття. З неповнолітніми оперативні працівники можуть вступати в контакти з дотриманням вимог кримінально-процесуального законодавства.

Ст. 11 Закону України «Про оперативно-розшукову діяльність» забороняє оперативним підрозділам залучати до виконання оперативно-розшукових завдань медичних працівників, адвокатів, священнослужителів, якщо особа, щодо якої вони мають здійснювати оперативно-розшукові заходи, є їх пацієнтом чи клієнтом.

3. Оскільки працівники оперативних підрозділів є громадянами України, на них розповсюджуються загальні гарантії правового та соціального захисту. Ці положення мають своє нормативне закріплення в Конституції України. Зокрема Конституція України гарантує працівникам оперативних підрозділів, як громадянам України, такі невід'ємні права, як право на життя; захист свого, а також інших людей життя і здоров'я від протиправних посягань (ст.27), право на повагу їх гідності (ст.28); право на свободи та особисту недоторканність (ст.29); право на недоторканність житла (ст.3О); право на працю, яку вільно обирають або на яку вільно погоджуються (ст.43); право на соціальний захист у разі повної, часткової або тимчасової непрацездатності, пенсійне забезпечення та інші види соціальних виплат та допомоги (ст.46); право на охорону здоров'я, медичну допомогу та медичне страхування (ст.49).

Згідно до ст.22 Конституції України вказані права і свободи людини і громадянина (в т.ч. і працівників оперативних підрозділів), можуть бути розширеними, але вони не можуть звужуватись прийняттям інших законів або внесенням змін до чинного законодавства. Це положення можна розуміти таким чином, що деякі «галузеві» закони України, які стосуються різних верств громадян за їх професійною діяльністю, та зміни до них, можуть розширювати (конкретизувати) як перелік прав і свобод, захист яких гарантований Конституцією і цими законами, так і доповнювати їх перелік, якщо це не входить в протиріччя з положеннями (вимогами) Конституції і не зачіпає гарантованих нею інтересів інших громадян.

Семінарське заняття № 3 (2 години)

Тема: «Поняття та види учасників ОРД: працівники оперативних підрозділів;громадяни, які негласно здійснюють співробітництво з оперативними підрозділами;громадські організації, які сприяють здійсненню ОРД».

МЕТА:

Загальноосвітня (навчальна) – засвоївши матеріал теми, студенти повинні: знати суб’єкти ОРД, нормативне регулювання головних напрямків роботи оперативних підрозділів ОВС, підстави та порядок залучення громадян до конфіденційного співробітництва, вимоги до конфідентів, завдання, які вирішуються з допомогою конфідентів, підстави для припинення конфіденційного співробітництва, громадські організації, які сприяють здійсненню ОРД, соціальний та правовий захист учасників оперативно-розшукової діяльності.

Розвивальна: засвоївши матеріал теми студенти повинні вміти: правильно тлумачити поняття ОРД, завдання ОРД, суб’єкти ОРД, поняття конфідента, правову основу залучення громадян до конфіденційного співробітництва, соціальний та правовий захист учасників оперативно-розшукової діяльності, нормативне регулювання головних напрямків роботи оперативних підрозділів ОВС та основні положення Закону «Про оперативно-розшукову діяльність».

Виховна: зазначені вище уміння повинні, в свою чергу, привести до отримання таких положень: правильно визначати світоглядну позицію мислителя, фундаментального підходу до глобальних проблем юридичної науки, обгрунтувати власну світоглядно-методологічну точку зору й спростувати точку зору опонента.

Опорні поняття:

Суб’єкти ОРД; Оперативні підрозділи ОВС; Конфіденційне співробітництво; Поняття виправданого ризику; Правові основи звільнення працівника оперативного підрозділу від кримінальної відповідальності; Громадськість; Правові основи залучення громадян до співробітництва з оперативними підрозділами підстави припинення конфіденційного співробітництва.

Суб’єкти ОРД; Оперативні підрозділи ОВС; Загальні ознаки оперативних підрозділів; Оперативно – розшукові заходи судового санкціонування; Оперативно – розшукові заходи відомчого санкціонування; Оперативно – розшукові заходи не санкціоновані; Правові основи звільнення працівника оперативного підрозділу від кримінальної відповідальності.

ПЛАН:

1.Поняття працівника оперативного підрозділу, його юридичний статус.

2.Призначення громадян, які залучаються до здійснення ОРД.

3.Вимоги до осіб, які залучаються до здійснення ОРД, та їхні обов’язки.

4.Категорії осіб, яких забороняється залучати до здійснення ОРД.

5.Обмежений характер участі в ОРД представників громадськості.