Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
раб.навч.прог..doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.18 Mб
Скачать

Додаткова література:

  1. Бараненко Б.І. Психологія оперативно-розшукової діяльності. Навчальний посібник. – К.: Центр учбової літератури, 2007. – 272 с.

  2. Бедняков Д.И. Непроцессуальная информация и расследование преступлений. – М.,1991.

  3. Белкин А.Р. Теория доказывания: научно-методическое пособие. – М.: Норма. – 2000. – 420 с.

  4. Берекашвили Л.Ш. Обеспечение прав человека и законности в деятельности правоохранительных органов: Учеб. пособие - М.: Щит-М, 2002.- 164 с.

  5. Громов Н.А., Пономаренко В.А. Гущин А.Н., Францифоров Ю.В. Доказательства, доказывание и использование результатов оперативно-розыскной деятельности. – М.: ПРИОР, 2001. – 208 с.

  6. Дидоренко Э.А., Кириченко С.А., Розовский Б.Г. Процессуальный статус ОРД в уголовном судопроизводстве. – Луганск: РИО ЛИВД, 2000.

  7. Доля Е.А. Использование в доказывании результатов оперативно-розыскной деятельности. – М.: «Спарк», 1996. – 111 с.

  8. Ермолович В.Ф., Ермолович М.В. Построение и проверка версий / Под ред. И.И.Басецкого. – Минск, 2000.

  9. Захарцев С.И. Оперативно-розыскные мероприятия. Общие положения. – СПб, 2004.

  10. Зеленецкий В.С. Возбуждение уголовного дела. – Х.: КримАрт, 1998.

  11. Зеленецкий В.С., Козьяков И.Н. Ведомственный контроль и прокурорский надзор за законностью ОРД. – Харьков, 2003.

  12. Кореневский Ю.В., Токарева М.Е. Использование результатов оперативно-розыскной деятельности в доказывании по уголовным делам. Методическое пособие. – М.: Юрлитинформ, 2000. - 144 с.

  13. Сілюков В.О., Черков В.О. Засоби оперативно-розшукової діяльності: Навчально-методичний посібник / МВС України, Луган. держ. ун-т внутр. справ. – Луганськ: РВВ ЛДУВС, 2007. – 96 с.

Тема №3

Лекція № 4 (2 години)

Тема: «Підстави та терміни здійснення оперативно-розшукової діяльності.».

МЕТА:

Загальноосвітня (навчальна) – засвоївши матеріал теми, студенти повинні: знати підстави для проведення оперативно-розшукової діяльності, терміни здійснення ОРД, строки ведення оперативно – розшукових справ, підстави припинення оперативно – розшукової діяльності, та гарантії законності при здійсненні оперативно – розшукової діяльності.

Розвивальна: засвоївши матеріал теми студенти повинні вміти: правильно тлумачити поняття суб’єктів ОРД, завдання ОРД, підстави для проведення ОРД, джерела для отримання підстав для проведення ОРД.

Виховна: поглиблення і розширення знань студенти про гарантії законності при здійсненні оперативно – розшукової діяльності, готовність до захисту прав і свобод людини та громадянина.

ПЛАН:

1.Підстави здійснення оперативно-розшукової діяльності.

2.Терміни здійснення оперативно-розшукової діяльності та строки ведення оперативно – розшукових справ.

3.Припинення оперативно-розшукової діяльності та закриття оперативно о- розшукових справ.

  1. Підстави для проведення оперативно-розшукової діяльності.

Підстави для проведення оперативно-розшукових заходів у коментованому Законі слід розуміти як приводи для початку ОРД. Оперативно-розшукові заходи можуть проводитися лише при наявності фактичних даних - виробленої практикою і закріпленої у відомчих актах сукупності відомостей про ознаки дій і подій, що входять до предмета ОРД та юридичних основ, тобто у законних вказівках про можливість здійснення ОРД за наявності відповідного кола ознак. В оперативно-розшуковій практиці фактичні дані іноді визначають через достатність даних для проведення відповідних оперативно-розшукових заходів.

Наявність порушеної кримінальної справи, доручення слідчого або органу дізнання, вказівки прокурора, ухвали суду по кримінальних справах, що знаходяться в їхньому провадженні, є підставами для проведення оперативно-розшукових заходів, незалежно від того, хто цю справу порушив: слідчий, прокурор, суддя чи орган дізнання. Порядок і підстави порушення кримінальної справи визначені у ст. 94, 98 КПК України.

Вжиття оперативно-розшукових заходів для виявлення ознак злочину й осіб, які його вчинили, є однією з основних функцій органів дізнання (ст. 103 КПК України). Причому цю функцію виконують не всі органи дізнання, а лише ті з них, які мають у своєму складі відповідні оперативні підрозділи.

Отримані в результаті таких заходів дані передаються слідчому, прокурору або судді з додержанням зазначених у законодавстві умов, якщо будуть оформлені, перевірені й оцінені в порядку, передбаченому ст. 67 КПК України.

1. Наявність достатньої інформації.

1.1. Наявність достатньої інформації про злочини, що готуються або вчинені невстановленими особами.

Інформацію про підготовку або вчинення злочину невстановленими особами можна вважати достатньою, якщо визначеними є:

події злочину (час, місце, спосіб та інші обставини вчинення злочину);

винність звинуваченого у вчиненні злочину і мотиви злочину;

обставини, що впливають на ступінь і характер відповідальності звинуваченого;

характер і розмір шкоди, завданої злочином.

Необхідність і правомірність здійснення оперативно-розшукових дій обумовлена й тим, що на практиці цілий ряд злочинів вчиняється за умови неочевидності: вони б залишилися невідомими, якби для цього не було вжито спеціальних заходів щодо розшуку осіб і фактів, які викликають оперативний інтерес.

1.2. Наявність достатньої інформації про осіб, які готують або вчинили злочин.

До осіб, які готують злочин, можна віднести тих, хто чинить умисні дії щодо створення умов для здійснення злочину: підшукують засоби й знаряддя злочину, співучасників, розробляють плани, визначають спосіб, місце й час його вчинення, а також пошук підмовників, посібників та осіб, які обіцяли сховати злочинця, знаряддя й засоби вчинення злочину.

1.3. Наявність достатньої інформації про осіб, які переховуються від органів розслідування або ухиляються від кримінального покарання.

До осіб, які переховуються від органів розслідування або ухиляються від відбування кримінального покарання, відносять тих, хто перебуває в розшуку за вчинення особливо небезпечних злочинів проти держави; обвинувачених та підсудних, які ухилилися від слідства та суду; засуджених, які втекли з установ виконання покарань, слідчих ізоляторів; осіб, які ухилились від адміністративного нагляду, та ін.

1.4. Наявність достатньої інформації про осіб, які безвісно зникли.

До осіб, які безвісти зникли, відносять тих, хто зник без видимих причин, стосовно яких в органи внутрішніх справ надійшли заява чи повідомлення про зникнення, і є підстави вважати, що вони стали жертвами злочину чи нещасного випадку.

1.5. Наявність достатньої інформації про розвідувально-підривну діяльність спецслужб іноземних держав, організацій та окремих осіб проти України.

Розвідувально-підривна діяльність — це передача, збирання або викрадення відомостей, що становлять державну чи військову таємницю, а так само їх передача й збирання за завданням іноземної розвідки.

1.6. Наявність достатньої інформації про реальну загрозу життю, здоров'ю, житлу, майну окремих категорій працівників.

У разі встановлення даних, що свідчать про реальну небезпеку посягання на працівників суду й правоохоронних органів у зв'язку з їх службовою діяльністю, а також на осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві, вживаються спеціальні заходи забезпечення безпеки. У разі потреби житло і майно осіб, взятих під захист, за рахунок коштів місцевого бюджету обладнуються засобами протипожежної і охоронної сигналізації, замінюються номери їхніх квартирних телефонів і державні номерні знаки належних їм транспортних засобів. Можуть застосовуватися ОТЗ відповідно до Закону України "Про оперативно-розшукову діяльність" (ст. 6 Закону України "Про державний захист працівників суду і правоохоронних органів").

2. Запити повноважних державних органів, установ та організацій про перевірку осіб.

У зв'язку з допущенням до державної, службової чи військової таємниці проводиться перевірка осіб під час здійснення оперативно-розшукових заходів, що обумовлюється необхідністю підтримувати порядок збереження державних таємних відомостей.

3. Розвідувальна інформація.

Розвідувальна інформація - це дані про військово-економічний потенціал імовірного противника, його політичні, військові та інші плани, наміри, військові сили, економічні й моральні можливості країни.

Розвідувальна інформація - добуті відомості про реальні та потенційні можливості, плани, наміри і дії іноземних держав, організацій та окремих осіб, що загрожують національним інтересам України, а також про події і обставини, що стосуються національної безпеки і оборони.