Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
раб.навч.прог..doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.18 Mб
Скачать

Додаткова література:

  1. Бараненко Б.І. Психологія оперативно-розшукової діяльності. Навчальний посібник. – К.: Центр учбової літератури, 2007. – 272 с.

  2. Бедняков Д.И. Непроцессуальная информация и расследование преступлений. – М.,1991.

  3. Белкин А.Р. Теория доказывания: научно-методическое пособие. – М.: Норма. – 2000. – 420 с.

  4. Берекашвили Л.Ш. Обеспечение прав человека и законности в деятельности правоохранительных органов: Учеб. пособие - М.: Щит-М, 2002.- 164 с.

  5. Громов Н.А., Пономаренко В.А. Гущин А.Н., Францифоров Ю.В. Доказательства, доказывание и использование результатов оперативно-розыскной деятельности. – М.: ПРИОР, 2001. – 208 с.

  6. Дидоренко Э.А., Кириченко С.А., Розовский Б.Г. Процессуальный статус ОРД в уголовном судопроизводстве. – Луганск: РИО ЛИВД, 2000.

  7. Доля Е.А. Использование в доказывании результатов оперативно-розыскной деятельности. – М.: «Спарк», 1996. – 111 с.

  8. Ермолович В.Ф., Ермолович М.В. Построение и проверка версий / Под ред. И.И.Басецкого. – Минск, 2000.

  9. Захарцев С.И. Оперативно-розыскные мероприятия. Общие положения. – СПб, 2004.

  10. Зеленецкий В.С. Возбуждение уголовного дела. – Х.: КримАрт, 1998.

  11. Зеленецкий В.С., Козьяков И.Н. Ведомственный контроль и прокурорский надзор за законностью ОРД. – Харьков, 2003.

  12. Кореневский Ю.В., Токарева М.Е. Использование результатов оперативно-розыскной деятельности в доказывании по уголовным делам. Методическое пособие. – М.: Юрлитинформ, 2000. - 144 с.

  13. Сілюков В.О., Черков В.О. Засоби оперативно-розшукової діяльності: Навчально-методичний посібник / МВС України, Луган. держ. ун-т внутр. справ. – Луганськ: РВВ ЛДУВС, 2007. – 96 с.

Методичне забезпечення:

Законодавча база, нормативні документи МОН і МВС України, конспекти лекцій, інтерактивний комплекс навчально-методичного забезпечення дисципліни (ІКНМЗД) тощо.

Модуль І − 70 балів

Поточне тестування – 30 балів

Розрахунок за формулою: (30:5=6 балів). За прийнятою системою оцінювання − відповіді на практичних заняттях − 30 балів

Підсумковий тест – (модуль-контроль №1) - 40 балів.

МІСТОВИЙ МОДУЛЬ№ 2

Обов’язки та права оперативних підрозділів, які здійснюють оперативно-розшукову діяльність

Тема №4. Обов’язки та права оперативних підрозділів, які здійснюють оперативно-розшукову діяльність

Орієнтовна структура змістового модуля № 2

п/п

Найменування розділів і тем

Кількість годин за видами занять

у тому числі:

з них:

Всього

Самост.

Робота

Аудиторні

Лекції

Семінар.

заняття

Практ.

заняття

1

2

3

4

5

6

7

8

4.

Обов’язки та права оперативних підрозділів, які здійснюють оперативно-розшукову діяльність

36

18

18

4

8

6

4.1

Система обов’язків оперативних підрозділів, які здійснюють ОРД

2

4.2.

Повноваження та обов’язки оперативних підрозділів, які здійснюють ОРД

2

4.3.

Обов’язків оперативних підрозділів, щодо попередження, припинення та розкриття злочинів

2

4.4.

Забезпечення безпеки осіб, які сприяють ОРД

2

4.5.

Система прав оперативних підрозділів, які здійснюють ОРД

2

4.6.

Права оперативних підрозділів, які здійснюють ОРД

2

4.7.

Право працівників оперативних підрозділів на відвідування жилих та інших приміщень

2

4.8.

Негласне виявлення та фіксування слідів тяжкого або особливо тяжкого злочину

2

4.9.

Використання за згодою адміністрації службових приміщень, транспортних засобів підприємств, установ та організацій

2

Разом:

36

18

18

4

8

6

До змістового модулю 2

ТЕЗИ ЛЕКЦІЙ

Лекція 1 (2 години)

Тема: «Система обов’язків оперативних підрозділів, які здійснюють ОРД».

МЕТА:

Загальноосвітня (навчальна) – засвоївши матеріал теми, студенти повинні: знати систему обов’язків суб’єктів ОРД, основні обов’язки державних правоохоронних органів, які здійснюють ОРД, обов’язки працівників інших служб цих відомств, специфічні обов’язки суб’єктів ОРД (попередження, припинення та розкриття злочинів) та гарантії законності при здійсненні оперативно – розшукової діяльності.

Розвивальна: засвоївши матеріал теми студенти повинні вміти: правильно тлумачити поняття обов’язків суб’єктів ОРД, попередження злочину, припинення злочину, розкриття злочину, профілактики правопорушень, взаємодії суб’єктів ОРД.

Виховна: поглиблення і розширення знань студентів про гарантії законності при здійсненні оперативно – розшукової діяльності, готовність до захисту прав і свобод людини та громадянина.

ПЛАН:

  1. Поняття обов’язків та їх сутність.

  2. Загальні обов’язки, державних правоохоронних органів, які здійснюють ОРД та інших служб цих відомств.

  3. Специфічні обов’язки суб’єктів ОРД.

Обов'язки підрозділів, які здійснюють оперативно-розшукову діяльність.

Підрозділи, які здійснюють оперативно-розшукову діяльність, зобов'язані:

  1. у межах своїх повноважень відповідно до законів, що становлять правову основу оперативно-розшукової діяльності, вживати необхідних оперативно-розшукових заходів щодо попередження, своєчасного виявлення, припинення і розкриття злочинів та викриття причин і умов, які сприяють вчиненню злочинів, здійснювати профілактику правопорушень;

  2. виконувати письмові доручення слідчого, вказівки прокурора та ухвали суду і запити повноважних державних органів, установ та організацій про проведення оперативно - розшукових заходів;

  3. виконувати запити відповідних міжнародних право охоронних організацій та правоохоронних органів інших дер жав на підставі договорів і угод;

  4. інформувати відповідні державні органи про відомі їм факти та дані, що свідчать про загрозу безпеці суспільства і держави, а також про порушення законодавства, пов'язані з службовою діяльністю посадових осіб;

  5. здійснювати взаємодію між собою та іншими право охоронними органами з метою швидкого і повного розкриття злочинів та викриття винних;

  6. забезпечувати із залученням інших підрозділів безпеку працівників суду і правоохоронних органів, осіб, які надають допомогу, сприяють оперативно-розшуковій діяльності, осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві, членів їх сімей та близьких родичів цих осіб.

  7. брати участь у здійсненні заходів щодо фізичного захисту ядерних установок, ядерних матеріалів, радіоактивних відходів, інших джерел іонізуючого випромінювання, а також у проведенні спеціальної перевірки щодо допуску до особливих робіт.

Обов'язок - те, чого треба беззастережно дотримуватися, що слід безвідмовно виконувати відповідно до вимог суспільства або виходячи з власного сумління.

Конституція України, визнаючи людину, її права й свободи вищою цінністю, підкреслює, що визнання, дотримання та захист прав і свобод людини і громадянина — обов'язок держави і всіх її органів. Виходячи з цього конституційного положення, одним з перших обов'язків органів, що здійснюють ОРД, виступає обов'язок здійснювати в межах повноважень усі необхідні заходи для захисту конституційних прав і свобод людини й громадянина, власності, а також забезпечення безпеки суспільства й держави.

1. Необхідність вживати оперативно-розшукових заходів.

Оперативні підрозділи в межах своїх повноважень відповідно до законів, що становлять правову основу ОРД, зобов'язані, вживати оперативно-розшукових заходів, передбачених ст. 103 КПК України, з метою:

виявляти ознаки злочину та осіб, які його вчинили;

розкривати злочини, передбачені Кримінальним кодексом України;

порушувати кримінальні справи про вчинений тяжкий та особливо тяжкий злочин і провадити дізнання щодо встановлення осіб, які його вчинили;

припиняти злочини середньої тяжкості, тяжкі та особливо тяжкі на стадії готування;

здійснювати оперативну профілактику для запобігання вчиненню правопорушень;

здійснювати оперативно-розшукові заходи щодо попередження злочинів, своєчасного виявлення причин та умов, що сприяють їх вчиненню.

2. Виконання письмових доручень.

Державні органи, що здійснюють ОРД, повинні виконувати в межах своїх повноважень доручення органу дізнання, слідчого, вказівки прокурора й рішення суду про проведення оперативно-розшукових заходів у кримінальних справах, прийнятих ними до свого провадження. Такі доручення, вказівки й рішення суду повинні бути видані в письмовій формі й містити посилання на конкретну кримінальну справу, що знаходиться в провадженні органу дізнання, слідчого, прокурора або суду.

Вид оперативно-розшукових заходів і тактику їхнього проведення визначає орган, який їх здійснює. Він же відповідає за законність і обгрунтованість проведення відповідних оперативно-розшукових заходів.

Доручення, вказівки й рішення органів дізнання, слідчого, прокурора або суду повинні направлятися органам, що здійснюють ОРД, з урахуванням повноважень останніх.

Запити повноважних державних органів, установ та організацій щодо проведення оперативно-розшукових заходів є підставою для їх проведення. Такі запити направляються в порядку, передбаченому законами.

3. Виконання запитів.

Запити міжнародних правоохоронних організацій та правоохоронних органів інших держав є підставою для проведення оперативно-розшукових заходів. Такі запити направляються в порядку, передбаченому міжнародними договорами, і конкретизуються у відомчих нормативних актах. У зв'язку з цим виконання їх є одним з обов'язків органів, що здійснюють ОРД.

Україна уклала ряд міжнародних багатосторонніх і двосторонніх угод про боротьбу зі злочинністю.

Співробітництво здійснюється шляхом виконання запитів, що стосуються оперативно-розшукових заходів. Як правило, такі запити направляються в письмовому вигляді. У деяких міждержавних угодах визначено, що в невідкладних випадках запити можуть передаватися усно, проте згодом вони повинні бути підтверджені письмово. При виникненні сумнівів у достовірності запиту або щодо його змісту може бути запитане його підтвердження.

Оскільки Україна є членом Інтерполу, то обмін інформацією з правоохоронними органами інших держав - членів Інтерполу здійснюється через Національне бюро Інтерполу в Україні, що є структурним підрозділом МВС України.

У міжнародному співробітництві Україна виходить із принципу, відповідно до якого при виконанні запиту застосовується законодавство держави-запитуваної, проте на прохання сторони, що запитує, може бути застосоване законодавство її держави, якщо це не суперечить законодавству власної держави або її міжнародним зобов'язанням.

Передача результатів ОРД правоохоронним органам іншої держави повинна здійснюватися таким чином і в такому обсязі, торії України ОРД можуть здійснювати тільки спеціально уповноважені на це чинним законом державні органи.

4. Своєчасне інформування органів державної влади про відомі їм факти та дані.

У процесі оперативно-розшукової діяльності в поле зору органів, її здійснюючих, потрапляє інформація про злочини, виявлення, попередження й розкриття яких входить до компетенції інших органів, що володіють необхідними силами, технічними засобами й іншими можливостями для більш оптимального вирішення цього завдання. У зв'язку із цим п. 4 статті 7 встановлює обов'язок інформувати інші правоохоронні органи про виявлені факти протиправної діяльності й надавати цим органам необхідну допомогу.

Коло питань, з яких здійснюється взаємне інформування, його порядок, а також підстави й процедура використання можливостей інших органів для вирішення завдань ОРД та спільного проведення заходів визначаються міжвідомчими нормативними актами правоохоронних органів.

Обмін інформацією також може здійснюватися безпосередньо між підрозділами одного державного органу, що здійснює ОРД. Така необхідність виникає в тих випадках, коли в процесі проведення ОРД одержано інформацію, що потребує дій, які не входять до компетенції відповідного підрозділу.

Обмін інформацією може бути організований на постійній основі або мати разовий характер.

5. Забезпечення безпеки окремих категорій осіб.

Одним із обов'язків органів, що здійснюють ОРД, є сприяння в забезпеченні особистої безпеки співробітників, членів їхніх сімей і близьких родичів, захист майна зазначених осіб у зв'язку з виконанням співробітниками своїх службових обов'язків у боротьбі зі злочинністю, а також осіб, які подають допомогу і сприяють ОРД, та їхніх близьких; після порушення кримінальної справи — учасників процесу, інших осіб, які беруть участь у справі, та членів їхніх сімей. Відповідно до коментованого Закону і Закону України "Про забезпечення безпеки осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві" в кожному з органів, що здійснюють ОРД, створюються спецпідрозділи забезпечення власної безпеки та безпеки названих у статті 7 осіб.

Підставою для надання допомоги може бути звернення спеціального підрозділу або вказівка керівництва. Обсяг заходів, необхідних для забезпечення безпеки, визначається в кожному конкретному випадку з урахуванням обстановки, що склалася.

Приводом для застосування заходів безпеки стосовно співробітника, його близьких або інших осіб є, як правило, їхні заяви (рапорти) або безпосереднє отримання оперативної чи іншої інформації про наявність загрози безпеці зазначених осіб.

У разі схвалення рішення про застосування заходів безпеки органом, що її забезпечує, виноситься мотивована постанова з вказівкою конкретних заходів безпеки, термінів їх здійснення.

Заходами забезпечення безпеки відповідно до ст. 7 Закону України "Про забезпечення безпеки осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві" є: особиста охорона, охорона житла і майна; використання технічних засобів контролю і прослуховування телефонних та інших переговорів; візуальне спостереження; заміна документів та заміна зовнішності; зміна місця роботи або навчання; переселення в інше місце проживання.

Порядок проведення заходів захисту, здійснення оперативно-розшукових заходів, порядок взаємодії з іншими підрозділами визначаються відомчими нормативними актами.