Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
раб.навч.прог..doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.18 Mб
Скачать

Оцінювання знань, самостійної та навчально-дослідницької роботи судента

На аудиторних заняттях студенти поглиблюють здобуті під час лекцій і самостійної роботи знання з курсу «Основи ОРД».

Вивчення теоретичних аспектів цієї дисципліни передбачає їх практичне застосування на семінарських заняттях шляхом вирішення практичних ситуацій, розгляду матеріалів навчальних завдань, виконання тестових завдань, відповідей на контрольні питання, а також усних опитувань студентів.

Мета проведення практичних занять – навчити  студентів реалізовувати здобуті знання, сформовані вміння і навички у практичній діяльності.

Завдання практичних занять – допомогти студентам:

– навчитись застосовувати на практиці норми законодавства про оперативно – розшукову діяльність;

– поглибити здобуті на лекціях теоретичні знання;

– навчитись узагальнювати практику застосування законодавства про оперативно – розшукову діяльність і доходити відповідних висновків за результатами узагальнення;

– правильно використовувати роз’яснення законодавчих, виконавчих, судових та інших органів у процесі застосування законодавства оперативно – розшукову діяльність;

– розвинути наукове мислення, набути навичок ораторської майстерності.

При підготовці до практичного заняття студенти повинні всебічно розглянути і засвоїти винесені на практичний розгляд питання лекції, а саме:

– ознайомитися з планом заняття і переліком навчальної літератури, наведеної наприкінці плану;

– перевірити наявність попереднього конспекту лекції;

– підготувати запитання до викладача з проблем, що виносяться на розгляд;

– підготувати тези виступів з проблемних питань теми.

У процесі підготовки до заняття студенти повинні чітко усвідомити зміст питань, що виносяться на обговорення, вміти доводити свою думку щодо них або вносити пропозиції щодо вдосконалення законодавства з обговорюваних проблем, попередньо проаналізувавши правові норми чинного законодавства про оперативно – розшукову діяльність і практику його застосування, а також монографії науковців-юристів, доповіді та статті про проблеми оперативно – розшукової діяльністі. Загалом на семінарських заняттях передбачаються розгорнуті відповіді студентів на питання теми з висвітленням питання сучасного вирішення проблем боротьби зі злочинністю.

Позитивним моментом підготовки до занять є написання студентами рефератів, спроба написання наукових статей, змістовних доповідей.

Під час заняття викладач оцінює усні або письмові відповіді студентів, підготовлені доповіді, реферати, участь у дискусіях і ділових іграх, вміння доводити свою думку і захищати позицію.

Особлива увага приділяється вмінню студентів вирішувати конкретні практичні ситуації. Студенти не повинні обмежуватися лише відповіддю "правомірно" чи "не правомірно", "так" чи "ні", а обов’язково обґрунтувати свою відповідь.

Практичні завдання відбуваються в такий спосіб, що будь-яка надана студентом відповідь, навіть якщо вона протилежна відповіді на це саме питання іншого студента, є дискусійною і має право на доведення, а коли її буде доведено юридично — заслуговує на таку, що є правильною.

Отримані студентами оцінки за заняття враховуються при виведенні підсумкової оцінки з дисципліни «Основи ОРД».

Виконання студентами завдань для самостійної роботи з навчальної дисципліни сприяє формуванню у них необхідних правових знань шляхом пошуку необхідних інформаційних джерел, а через їх опрацювання вміння аналітично оцінювати й виокремлювати основне із запропонованої інформації.

Підготовка студентів до занять може відбуватись у таких основних формах:

– опрацювання лекційного матеріалу шляхом обов’язкового вивчення запропонованих викладачем визначень і відповідей на питання, винесені на семінарське заняття;

– вивчення законодавства про державну таємницю та інформацію шляхом порівняння теоретичних основ з нормативним матеріалом з теми, що вивчається;

– вивчення монографій науковців-юристів, наукових статей, судової практики;

– написання реферативних робіт і складання переліку питань, які, на думку студентів, недостатньо висвітлені в літературі або на попередній лекції;

– самостійне конспектування важливих з погляду студентів питань з метою кращого засвоєння матеріалу.

Тематика реферативних робіт запропонована за кожною темою навчальної дисципліни. Студенти пишуть реферат і на його основі готують змістовну доповідь, яку викладають на семінарському занятті. Мета доповіді полягає в засвоєнні іншими студентами основних аспектів розглянутої теми і формуванні ними питань, що можуть стати предметом подальшої дискусії.