Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
раб.навч.прог..doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.18 Mб
Скачать
  1. Закриття оперативно-розшукових справ

Оперативно-розшукова справа повинна бути закрита у разі:

1) розшуку особи, яка переховувалася від органів розслідування, суду, ухилялася від відбування кримінального покарання, а також особи, яка безвісно відсутня; 2) набрання законної сили вироком, постановою або ухвалою суду; 3) закриття кримінальної справи судом, прокурором, слідчим або органом дізнання; 4) завершення виконання розвідувальних, контррозвідувальних заходів або вичерпання можливостей для їх здійснення; 5) спростування у встановленому порядку матеріалів про злочинну діяльність особи; 6) виїзду особи на постійне місце проживання за межі України, якщо немає можливості проведення щодо неї оперативно-розшукових заходів; 7) невстановлення у передбачені цим Законом строки даних, що вказують на ознаки злочину в діях особи; 8) виявлення прокурором незаконно заведеної справи у разі виконання по ній оперативно-розшукових заходів; 9) смерті особи, щодо якої заведено оперативно-розшукову справу.

Про закриття оперативно-розшукової справи складається мотивована постанова, яку затверджує посадова або службова особа, якій згідно зі статтею 9 цього Закону надане право затверджувати постанову про заведення відповідної оперативно-розшукової справи. Якщо у такій справі здійснювались оперативно-розшукові заходи за рішенням суду, повідомлення про її закриття надсилається до суду в тридобовий строк.

Строки зберігання закритих оперативно-розшукових справ встановлюються відповідно до законодавства України.

Практичне заняття № 2 (2 години)

Тема: «Терміни, порядок здійснення та припинення оперативно-розшукової діяльності».

МЕТА:

Загальноосвітня (навчальна) – засвоївши матеріал теми, студенти повинні: знати підстави для проведення оперативно-розшукової діяльності, терміни здійснення ОРД, строки ведення оперативно – розшукових справ, підстави припинення оперативно – розшукової діяльності, та гарантії законності при здійсненні оперативно – розшукової діяльності.

Розвивальна: засвоївши матеріал теми студенти повинні вміти: правильно тлумачити поняття суб’єктів ОРД, завдання ОРД, підстави для проведення ОРД, джерела для отримання підстав для проведення ОРД.

Виховна: поглиблення і розширення знань студенти про гарантії законності при здійсненні оперативно – розшукової діяльності, готовність до захисту прав і свобод людини та громадянина.

Опорні поняття:

Підстави здійснення ОРД; Оперативно-розшукова справа; Злочинна діяльність; Інформація; Державний орган; Розвідувальна інформація; Документ, наявність достатньої інформації, запит державного органу, установи та організацій.

ПЛАН:

1.Підстави здійснення оперативно-розшукової діяльності.

2.Терміни здійснення оперативно-розшукової діяльності та строки ведення оперативно – розшукових справ.

3.Припинення оперативно-розшукової діяльності та закриття оперативно о- розшукових справ.