Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
План семінарського заняття.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
255.49 Кб
Скачать

Термінологічний словник

Трудові правовідносини – вольові двосторонні відносини, що виникають між працівником і роботодавцем на підставі укладення трудового договору, контракту чи іншого юридичного факту з приводу участі працівника в роботі підприємства, установи, організації або у фізичної особи.

Трудова правоздатність – це гарантована законом можливість мати трудові права.

Трудова дієздатність – це здатність особи своїми діями набувати та реалізовувати трудові права й обов’язки і нести за їх порушення юридичну відповідальність.

Суб’єкти трудового права – учасники індивідуальних, колективних трудових та інших відносин, що є предметом трудового права, які на підставі чинного законодавства наділяються суб’єктивними правами та відповідними обов’язками.

Зміст трудових правовідносин – визначені законом і взаємною угодою права та обов’язки їхніх суб’єктів.

Задачі для самостійного розв’язання

Задача 1

П’ятнадцятирічний учень ПТУ Колот вирішив улаштуватись на роботу в період літніх канікул на виробничу фірму “Персонал”. Але у відділі кадрів йому в цьому відмовили, посилаючись на неповноліття та відсутність дозволу батьків на працевлаштування.

Чи правомірна відмова? З якого віку та за яких умов гро­мадяни можуть бути суб’єктами трудового права?

Задача 2

Гр-н Білик, працівник фабрики хімічних виробів звернувся до адміністрації фабрики з проханням здійснити представництво та захист його інтересів у районному суді з приводу трудового спору.

Однак керівництво відмовило йому в цьому, посилаючись на те, що це справа профспілкової організації.

Чи правомірна така відмова? Яким нормативним актом регулюються ці питання?

Задача 3

Профспілковий орган державного підприємства “Укрспецпобуттехніка”, розглянувши матеріали щодо систематичних порушень трудових обов’язків працівником підприємства Семешком Р.В., поставив перед директором підприємства вимогу щодо його звільнення з роботи.

Чи правомірні вимоги профспілкового комітету та чи зо­бов’язаний директор їх виконати?

Задача 4

Колектив працівників виробничого об’єднання “Електрон” звернувся до профспілкового комітету підприємства зі скаргою на тривалу затримку виплати заробітної плати. У зв’язку з цим головою профкому був зроблений запит на адресу правління об’єднання про наявність коштів на рахунках підприємства.

Чи зобов’язаний роботодавець надати інформацію на такий запит? З яких питань та в який термін роботодавці зобов’язані надавати інформацію на запити профспілки?

Задача 5

Випускник ПТУ Коваленко був направлений на роботу в будівельне управління і згідно з наказом начальника управління був зарахований у бригаду штукатурів. Але більшістю голосів члени бригади не дали згоди на зарахування в бригаду нового працівника і вимагали скасувати наказ.

Чи правомірні вимоги членів бригади?

Задача 6

Художники Роговий К.І. і Дробченко С.М. уклали з адміністрацією радіомеханічного технікуму договір про оформлення двох навчальних кабінетів, яке вони повинні були завершити за два місяці. Після закінчення роботи їм виплатили обумовлену договором винагороду в сумі 2000 грн.

Художники стали вимагати, щоб у їхні трудові книжки був зроблений відповідний запис про виконання цієї роботи, оскільки, на їхню думку, вони є тимчасовими працівниками.

Директор технікуму заперечував щодо такого запису, аргументуючи свою думку тим, що штатним розкладом технікуму не передбачені посади художників.

В яких правовідносинах з радіомеханічним технікумом знаходились художники Роговий К.І. і Дробченко С.М.?

Чи законні вимоги Рогового К.І. і Дробченка С.М.?