Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
План семінарського заняття.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
255.49 Кб
Скачать

Задачі для самостійного розв’язання

Задача 1

У районному центрі зайнятості економісту Смоліну Р.К. (58,5 років), звільненому у зв’язку зі скороченням штату працівників (п. 1 ст. 40 КЗпП Украї­ни), запропонували достроково перейти на пенсію за віком, оскільки у нього 32 роки за­гального трудового стажу. Смолін Р.К. відмовився і просив зареєструвати його як безробітного та виплачувати йому допомогу по безробіттю.

Дайте кваліфіковану відповідь.

Задача 2

Головний спеціаліст управління соціального захисту населення Молочко М.І. була звільнена за п. 2 ст. 40 КЗпП України (у зв’язку з невідповідністю займаній посаді). Вона звернулася до центру зайнятості для пошуку підходящої роботи і ре­єстрації її як безробітної. Їй запропонували роботу соціального працівника територіального центру. Вона відмовилася, вважаючи, що місце цієї роботи хоч і знаходиться у межах міста, але надто від­далене від її місця проживання і заробітна плата значно нижча за колишню. Інших пропозицій служба зайнятості не надала. Чи можна вважати запропоновану роботу підходящою для Молочко М.І.?

Задача 3

Громадянин Буров Н.М., одержуючи пенсію за віком на пільгових умовах (п. “б” ст. 13 Закону України “Про пенсійне забезпечення”), звернувся до районного центру зайнятості за сприянням у пошуку підходящої роботи.

Чи може він бути зареєстрований як такий, що шукає роботу?

Чи має він право на отримання допомоги по безробіттю?

Задача 4

16-річний Кошляк В.К., залишивши будь-яку надію самостійно знайти роботу, звернувся до центру зайнятості за консультацією про можливість отримання роботи. Однак йому відповіли, що у нього немає ніякої спеціальної освіти, а тому перш ніж влаштуватися на роботу, слід отримати хоча б загальну освіту.

Проаналізуйте ситуацію і дайте правильну відповідь.

Задача 5

Петрусенко Г.П. закінчив вищий навчальний заклад, де він навчався на контрактній основі. Майже три місяці самостійно шукав роботу, однак працевлаштуватися так і не зміг. Йому порадили звернутися до служби зайнятості за допомогою у працевлаштуванні. Петрусенко Г.П. проти цього не заперечував, але вважав, що це робити вже пізно, оскільки пройшло 3 місяці з дня закінчення навчального закладу.

Дайте кваліфіковану відповідь.

Задача 6

Інвалід ІІІ групи внаслідок загального захворювання Якименко О.С. був звільнений з роботи за п.2 ст. 40 КЗпП (за невідповідність займаній посаді). Після цього Якименко О.С. пробував працевлаштуватися, але його як інваліда на роботу не брали. Він звернувся до служби зайнятості із заявою зареєструвати його як безробітного. Але йому було відмовлено.

Чи правомірна відмова? Поясніть ситуацію.

Задача 7

До служби зайнятості звернувся студент вищого навчального закладу денної форми навчання за сприянням у працевлаштуванні у вільний від навчання час, але йому було відмовлено, посилаючись на те, що він належить до зайнятого населення.

Чи правомірна відмова? Поясніть ситуацію.

Теми рефератів

  1. Законодавство про зайнятість населення.

  2. Особливості працевлаштування окремих категорій громадян.

  3. Право громадян, які зареєстровані в державній службі зайнятості, на професійну підготовку і перекваліфікацію.

  4. Поняття безробітного та його правовий статус.

  5. Загальні компенсації при втраті роботи.

  6. Особливі гарантії працівникам, які втратили роботу у зв’язку зі змінами в організації виробництва і праці.