Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
План семінарського заняття.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
255.49 Кб
Скачать

Термінологічний словник

Право на працю – це можливість людини заробляти собі на життя працею, яку вона сама для себе обирає чи на яку погоджується.

Право власності – урегульовані законом суспільні відносини щодо володіння, користування та розпорядження майном.

Галузь права – об’єктивно обособлена всередині системи права сукупність зв’язаних між собою юридичних норм, об’єднаних однорідною сферою, регульованих ними суспільних відносин, а також особливостями юридичних способів впливу на них.

Предмет галузі права – це сукупність суспільних правовідносин, які входять у сферу регулювання даної галузі.

Метод галузі права – це засіб, спеціальний правовий процес, за допомогою якого право впливає на суспільні відносини, установлюються права й обов’язки, характер взаємовідносин суб’єктів, правові засоби впливу у випадку порушення наданих прав і обов’язків.

Державно-нормативний метод трудового права – це метод, у ході якого держава розробляє і приймає закони та інші форми нормативних актів, що спрямовані на здійснення державного управління суспільством у сфері трудової діяльності.

Локальний метод трудового права – це метод, який проявляється переважно у формі колективного договору, що вміщує основні положення з питань праці і заробітної плати, робочого часу, часу відпочинку, охорони праці, що розробляється власником або іншим уповноваженим трудовим колективом органом у межах наданих йому прав.

Функції права – напрями правового впливу на суспільні відносини, що визначають службове призначення права в житті суспільства.

Система права – певна внутрішня організація права, яка виражається диференціацією пронизаних внутрішньою єдністю, узгоджених між собою правових норм по галузях та інститутах.

Задачі для самостійного розв’язання

Задача 1

Бригадир Михайленко уклав з торговою фірмою “Лагрос” угоду, за якою його бригада зобов’язалася провести роботу по заміні вікон з матеріалу самого замовника. Вартість роботи була оцінена в 5000 грн. Строк виконання – 1 місяць. Після закінчення роботи фірма відмовилася оплатити всю суму, посилаючись на низьку якість проведених робіт. Михайленко звернувся до суду. Якими законодавчими актами повинен керуватись суд, вирішуючи цей спір?

Задача 2

Між головою селянського (фермерського) господарства і одним з його членів, 18-річним сином, виник спір. Син вважав, що в господарстві грубо порушуються права його членів. Зокрема, працювати доводиться по 12-14 годин на добу, іноді навіть у вихідні та святкові дні, заробітна плата не завжди виплачується вчасно. У той же час для двох найнятих на роботу тимчасових працівників умови праці зовсім інші. Вони працюють по 8 годин щоденно, мають два вихідні дні і їм двічі на місяць виплачують заробітну плату.

У випадку, якщо голова господарства не буде дотримуватись трудового законодавства стосовно членів селянського (фермерського) господарства, син буде вимагати укладення з ним трудового договору.

Що можна сказати з приводу ситуації, що склалася? Яким законодавством регламентуються трудові відносини у селянських (фермерських) господарствах?

Задача 3

Водій таксі Мірошник уклав договір оренди автомобіля, на якому працював, з адміністрацією таксопарку про використання автомобіля для пасажирських перевезень. Орендну плату він зобов’язався сплачувати в твердій сумі, незалежно від виручки. Однак через деякий час у зв’язку з відсутністю виручки водій зажадав зміни умов договору. Адміністрація не погодилася. Мірошник звернувся до суду, вважаючи, що оренда лише змінила певні умови його трудового договору. Ваша думка з приводу ситуації, що склалася.