Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
План семінарського заняття.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
255.49 Кб
Скачать
  1. Конституція України // Відомості Верховної Ради України. – 1996. – № 30. – Ст. 141.

  2. Кодекс законів про працю України: затверджений Законом урср від 10.12.1971 р. № 322-vііі // Відомості Верховної Ради урср. – 1971. – додаток до № 50. – Ст. 375.

  3. Про колективні договори і угоди: Закон України від 1 лип­ня 1993 р. № 356-ХІV (зі змін. і доп.) // Відомості Верховної Ради України. – 1993. – № 36. – Ст. 361.

  4. Про професійні спілки, їх права і гарантії діяльності: Закон України від 15 вересня 1999 р. № 1045-ХІV (зі змін. і доп.) // Відомості Верховної Ради України. – 1999. – № 45. – Ст. 397.

  5. Про організації роботодавців: Закон України від 24 травня 2001 р. № 2436-ІІІ // Відомості Верховної Ради України. – 2001. – №3. – Ст. 171.

  6. Положення про порядок повідомної реєстрації галузевих і регіональних угод, колективних договорів: затверджене поста­новою Кабінету Міністрів України від 5 квітня 1994 р. № 225 // Зібрання постанов Уряду України. – 1994. – №8. – Ст. 193.

  7. Болотіна н. Б. Трудове право України: підручник / Болотіна н. Б. – 5-те вид., перероб. І доп. – к.: Знання, 2008. – 860 с.

  8. Киселев И. Я. Новый облик трудового права стран Запада (прорыв в постиндустриальное общество) / Киселев И. Я. – М.: ЗАО „Бізнес-школа „Интел-Синтез”, ООО Журн. „Управление персоналом”, 2003. – 160 с.

  9. Киселев И. Я. Сравнительное и международное трудовое право: учебник для вузов / Киселев И. Я. – М.: Дело, 1999. – 728 с.

  10. Клименчук Н. До питання про зміст галузевих угод / Клименчук Н. // Право України. – 2009. – № 12. – С. 196-201.

  11. Лазор В. Перспективи розвитку соціального партнерства у трудовому праві України /Лазор В. // Актуальні проблеми держави і права: збірник наукових праць. Вип. 30 / редкол.: С. В. Ківалов (голов. ред.) та ін.; відп. за вип. Ю. М. Оборотов. – Одеса: Юридична література, 2007. – С. 13-19.

  12. Лосиця І. Колективний договір в нових умовах господарювання / Лосиця І. // Право України. – 1997. – №5. – С. 73-76.

  13. Прилипко С. М. Значення колективних договорів у регулюванні соціальної сфери / Прилипко С. М. // Держава і право: збірник наукових праць. Випуск 42. Юридичні і політичні науки. – К.: Ін-т держави і права ім. В. М. Корецького НАН України, 2008. – С. 331-336.

  14. Савєльєва М. Поняття та моделі соціального партнерства / Савєльєва М. // Проблеми вдосконалення правового регулювання соціально-трудових відносин в Україні: матеріали науково-практичної конференції; м. Харків, 5-6 червня 2009 р. / за ред. проф. В. С. Венедіктова. – Харків: Українська асоціація фахівців трудового права, Харківський економіко-правовий університет, 2009. – С. 186-189.

  15. Стадник М. П. Проблеми розвитку законодавства про ко­лективні договори та угоди / Стадник М. П. // Удосконалення трудового законодавства в умовах ринку: монографія / відп. ред. Н. М. Хуто­рян. – К.: Ін Юре, 1999. – С. 7-16.

  16. Тіщенко Т. Законодавче забезпечення колективних договорів та угод / Тіщенко Т. // Проблеми вдосконалення правового регулювання соціально-трудових відносин в Україні: матеріали науково-практичної конференції; м. Харків, 5-6 червня 2009 р. / за ред. проф. В. С. Венедіктова. – Харків: Українська асоціація фахівців трудового права, Харківський економіко-правовий університет, 2009. – С. 198-200.

  17. Трудове право України: підручник / за ред. Н. Б. Болотіної, г. І. Чанишевої. – к.: т-во “Знання”, коо, 2001. – 564 с.

  18. Трюхан О. А. Колективний договір як форма соціального партнерства / Трюхан О. А. // Проблеми правового забезпечення праці та соціального захисту населення України в сучасних умовах: збірник матеріалів круглого столу / за редакцією кандидата юридичних наук, доцента Шумної Л. П. – Чернігів: „Видавництво „Чернігівські обереги”, 2006. – С. 38-42.

  19. Чанишева Г. І. Колективні трудові відносини за проектом Трудового кодексу України / Чанишева Г. І. // Право України. – 2009. – №3. – С. 28-34.

  20. Чанишева Г. І. Колективні відносини у сфері праці: теоретико-правовий аспект: монографія / Чанишева Г. І. – О.: Юридична література, 2001. – 328 с.

  21. Чанишева Г. І. Організаційно-правові форми соціального діалогу у сфері праці / Чанишева Г. І. // Актуальні проблеми держави і права: збірник наукових праць. Вип. 30 / редкол.: С. В. Ківалов (голов. ред.) та ін.; відп. за вип. Ю. М. Оборотов. – Одеса: Юридична література, 2007. – С. 40-46.

Термінологічний словник

Колективний договір – локально-правовий акт, що є письмовою угодою між власником або уповноваженим ним органом і трудовим колективом, за допомогою якого забезпечується регулювання виробничих, трудових і соціально-економічних відносин на підприємстві та узгодження інтересів працівників і власника.

Інформативні умови – умови колективного договору, що містять норми здебільшого централізованого законодавства з питань оплати праці, робочого часу і часу відпочинку, охорони праці і т. ін.

Зобов’язальні умови – умови колективного договору, що містять взаємні зобов’язання сторін.

Нормативні умови – умови колективного договору, в яких сторони на рівні підприємства встановлюють умови праці.

Збори (конференція трудового колективу) – основна організаційна форма здійснення трудовими колективами своїх повноважень, направлених на вирішення основних питань організації праці.

Дисциплінарна відповідальність – один із видів юридичної відповідальності, який полягає в обов’язку працівника відповідати перед власником або уповноваженим ним органом за скоєний дисциплінарний проступок і понести дисциплінарні стягнення, передбачені нормами трудового права.

Адміністративна відповідальність – це процес або кінцевий результат накладення на правопорушників загальнообов’язкових правил, які діють у державному управлінні, а також адміністративних стягнень, що тягне за собою для цих осіб несприятливі наслідки матеріального та/або морального характеру.

Задачі для самостійного розв’язання

Задача 1

На одному з приватних підприємств, яке було зареєстроване 10 жовтня 2011 року, постало питання укладення колективного договору. Група працівників уповноважила директора підприємства виступити з ініціативою про підписання колективного договору з власником підприємства. Власник не заперечував проти підписання колективного договору, але вважав, що укладення колективного договору – це право, а не обов’язок власника. Крім того, на новостворених приватних підприємствах колективний договір можна укладати не раніше, ніж через один рік після того, як буде повністю укомплектовано штат. Більше того, власник вважав, що директор підприємства повинен виступати уповноваженим органом власника при укладенні колективного договору, а не представляти інтереси трудового колективу, до складу якого він не відноситься. І найбільш вагомим аргументом власника при відмові укласти колективний договір було те, що всі умови праці працівників (а їх було лише 4) узгоджені в трудових договорах і потреби в укладенні додаткового договору немає.

Проаналізуйте ситуацію та оцініть аргументи власника.

Задача 2

Робітник ремонтного цеху Ляховець, довідавшись про те, що через два місяці він буде звільнений з роботи за п.1 ст. 40 КЗпП України у зв’язку зі скороченням штатів, домовився з начальником цеху, аби той дозволив йому передчасно (за одну годину до кінця зміни) залишати роботу з тим, щоб знайти нову роботу. У табелі виходу на роботу Ляховцю проставлявся повний робочий день. Виявивши це порушення, бухгалтерія при звільненні вирахувала із зарплати Ляховця 700 грн. На засідання КТС, де розглядалася скарга Ляховця, начальник цеху посилався на колективний договір, згідно з яким працівникам, які звільняються за п.1. ст. 40 КЗпП України, надається протягом двох місяців 5 годин на тиждень для пошуків роботи з оплатою їх за середнім заробітком. На думку бухгалтерії, цей пункт колективного договору є незаконним, оскільки оплата може проводитись лише за фактично відпрацьований час.

Проаналізуйте ситуацію і вирішіть спір.

Задача 3

До адміністрації заводу карданних валів звернулися із заявою про укладення трудового договору дружина військовослужбовця строкової служби Григоренко і син інженера цього заводу Сергієнко. Враховуючи, що ці дві заяви надійшли майже одночасно і на одне вакантне місце, адміністрація погодилась укласти трудовий договір із сином працівника заводу. При цьому вона посилалась на те, що згідно з умовами колективного договору дітям і членам сімей працівників заводу надається першочергове право на прийом на роботу на вакантні місця. Вважаючи, що її права порушені, дружина військовослужбовця звернулася зі скаргою до прокурора району. Чи підлягає скарга задоволенню?

Задача 4

У колективному договорі підприємства “Електрон”, який був прийнятий у вересні 2011 року, зазначено, що колективний договір вступає в силу з моменту підписання і діє до грудня 2013 року.

Чи законні строки прийняття і дії колективного договору?

Задача 5

При обговоренні проекту колективного договору були внесені пропозиції про включення в договір таких положень:

  1. зниження заробітної плати до 20 % за порушення трудової дисципліни;

  2. скорочення відпустки в разі вчинення прогулу на кількість днів прогулів;

  3. надання безкоштовних путівок у санаторії і будинки відпочинку передовикам-ветеранам;

  4. у випадках різкого погіршення фінансового становища заводу і скорочення чисельності працюючих надурочні роботи проводяться без згоди з профкомом і без обмеження кількістю годин;

  5. запровадити на підприємстві пенсію для працівників:

  • для чоловіків, які досягли віку 58 років і мають трудовий стаж 25 років;

  • для жінок, які досягли віку 53 роки і мають трудовий стаж 20 років.

Дайте висновок щодо правомірності таких норм.

Задача 6

Після укладення колективного договору виникла необхідність внести в нього доповнення. Вони були викликані певними причинами, зокрема змінами в організації виробництва і праці. У зв’язку з цим директор заводу з дозволу керівника профкому видав наказ про внесення в колективний договір необхідних змін.

Чи правомірний наказ директора? Який порядок внесення змін у колективний договір?