Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lekciya T 7_1,2.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
30.92 Кб
Скачать

3. Перша допомога при головних болях і гострому болі в животі

Першу допомогу доводиться також надавати і при захворюваннях, що виникають несподівано, як напади.

Часто у людини виникає раптовий або тривалий головний біль, пов'язаний із застудою, серцево-судинними захворюваннями, артеріальним тиском, тепловим сонячним ударом тощо. У таких випадках допоможуть болезаспокійливі таблетки від головного болю, які є в кожній домашній чи автомобільній аптечці. Але слід пам'ятати, що при гіпертонічному кризі (різкому підвищенні артеріального тиску) не можна давати хворому аспірин та інші препарати з ацетилсаліциловою кислотою, бо це може спровокувати крововилив у мозок. І взагалі, необхідно навчитися розрізняти, з чим пов'язані симптоми головного болю, оскільки він є ознакою багатьох захворювань.

Гострий біль у животі може виникнути внаслідок захворювань органів шлунково-кишкового тракту (харчова інтоксикація, гострий гастрит, виразка шлунка і 12-палої кишки, апендицит, холецистит та ін.) або сечостатевої системи (менструація, аборт, вагітність, венеричні хвороби, інфекції сечовивідних шляхів, пієлонефрит тощо). Характерними ознаками їх є:

    • кольки, печія, гострий біль тривалістю понад годину;

    • висока температура;нудота, блювання, здуття живота, пронос;

    • ненормальне випорожнення або кровотеча із сечостатевих органів.

У всіх цих випадках необхідно негайно викликати швидку медичну допомогу.

Напад апендициту (запалення відростка сліпої кишки) починається болем невизначеного характеру в ділянці пупа, далі біль поширюється на праву половину живота, з'являється блювота. При ходьбі хворий відчуває колючий біль біля пупа, а тому ходить зігнувшись. Такого хворого слід посадити і покласти на болюче місце холодний компрес (грілку з холодною водою, сніг).

Трапляються також випадки прориву виразки шлунка. При цьому хворий відчуває раптовий сильний біль (судомний) у животі (наче удар ножем), після чого настає інтенсивне скорочення м'язів черевної стінки (живіт стає як дошка). Хворий непритомніє, може навіть настати шок. Надаючи допомогу, хворого влаштовують на сидіння у напівсидяче положення із зігнутими в колінах ногами. У кожному з випадків потерпілого слід негайно доставити до лікарні.

В інших випадках при гострому болі в животі перша допомога полягає в тому, щоб:

    • покласти хворого в зручне положення,

    • заборонити вживати їжу і ліки,

    • пити воду чи інші напої,

    • негайно зателефонувати 03, бо хворий потребує кваліфікованої медичної допомоги.

Якщо біль у животі помірний, хворому неважна давати гострої і жирної їжі, кави, алкоголю — лише легко засвоювані страви. Забороняється приймати аспірин. На живіт можна покласти теплу грілку і проводити лікування як при проносі.

Найчастіше біль у животі викликає таке захворювання шлунка, як пронос, що характеризується частим і рідким випорожненням. Він небезпечний для здоров'я через значне зневоднення організму.

Якщо пронос триває понад 48 год, потрібно викликати швидку допомогу, а хворого покласти в ліжко і не давати ліків без консультації з лікарем. Для відновлення рідини в організмі приготуйте розчин: на 1 л охолодженої води, що кипіла не менше 20 хв, додайте одну чайну ложку кухонної солі і чотири чайні ложки цукру. І давати пити хворому протягом кількох годин.

Коли з'явиться апетит, можна підгодувати хворого легкою дієтичною їжею, що містить крохмаль (рис, рисові відвари, вівсяна каша на воді). У цей період хворому корисно дати ентеросорбент для зменшення інтоксикації. Потім можна пити побільше рідини — води (негазованої) і соків. Але не вживати продукти, що сприяють проносу: чорнослив, свіжі овочі й фрукти, чорний хліб.

Якщо дівчина (жінка) скаржиться на біль у нижній частині живота і в неї протягом місяця немає менструацій, вона може бути вагітною, при цьому біль звичайно спричинює позаматкова вагітність.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]