Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lekciya T 6_1.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
43.03 Кб
Скачать

Застосування дезінфікуючих засобів

Найменування

дезинфекційних засобів

Спосіб застосування

Об’єкти знезаражування

Освітлені 0,2-5 % розчини хлорного вапні

Зрошення

Протирання

Житлові і службові приміщення, меблі

10-20 % розчин хлорного вапна

Зрошення

Зовнішні поверхні будинків, туалети, місцевість

Розчини хлораміну 0,2-1 %

Зрошення

Протирання

Замочування

Житлові і службові приміщення, меблі, кухонний і столовий посуд, білизна

3-5 % водні розчини лізолу

Протирання

Замочування

Житлові і службові приміщення, білизна, взуття, виділення хворих

1-3 % розчини двотретиосновної солі гіпохлориту кальцію

Протирання

Зрошення

Житлові і службові приміщення, місця загального користування, відра, товарні вагони

3 % розчин перекису водню

Протирання

Стіни, підлога приміщень, шкірні покриви

Окис етилену (в металевих балонах)

Розпилення до концентрації 500 мл/м3

Закриті приміщення

Хлорне вапно застосовується для знезаражування води, посуду, приміщень, виділень хворих, туалетів тощо у вигляді 0,2-0,5 %, 2-3 % та 5-10 % водних розчинів і в сухому вигляді.

Для приготування 10 % неосвітленого розчину хлорного вапна беруть 1 кг сухого хлорного вапна на відро води (10 л). До зваженої кількості хлорного вапна спочатку додають невелику кількість води, ретельно розтирають усі грудочки, а потім, безперервно помішуючи, вливають решту води. Використовують відразу ж після приготування. Щоб одержати освітлений розчин, відстоюють 10 %-й розчин протягом 24 год. Освітлену рідину зливають з осаду і готують з неї робочий розчин необхідної концентрації. Для знезаражування виділень хворих до нього додають сухе хлорне вапно (1/5 від обсягу).

Дезінсекційні заходи умовно поділяють на профілактичні і винищувальні. Профілактична дезінсекція — це утримання в чистоті житла та інших приміщень, завішування вікон і дверей, розчищення дрібних водойм .тощо. Винищувальну дезінсекцію проводять фізичними і хімічними засобами. Крім описаних вище дезінфекційних і фізичних засобів, широко застосовуються отрути (інсектициди), серед яких найефективнішими є гексахлоран (гексахлорциклогексан), карбофос, метилацетофос та ін.

Для знищення гризунів — переносників збудників інфекційних захворювань людей і тварин — використовують механічний і хімічний методи. Механічна дератизація полягає в застосуванні різних капканів, пасток, мишоловок тощо. Хімічна дератизація — це отруєння гризунів отруйними речовинами — ратицидами. Найефективнішими ратицидами є фосфід цинку, ратиндан, зоокумарин, сульфат талію, тіосемікарбазид, карбонат барію, фторацетамід та ін.

Для приготування отруєних принад; використовують хлібні крихти, кашу, фарш, борошно, зерно, варені овочі; їх подрібнюють, доливають олію, воду, розтирають і потім у необхідній концентрації додають отруту. При готуванні принад слід ретельно дотримувати запобіжних заходів, уникаючи потрапляння отрути на продукти харчування.

Газову дератизацію застосовують переважно для винищування гризунів на морських суднах, у залізничних вагонах, літаках і в польових умовах.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]