Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практична робота №3.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
638.98 Кб
Скачать

Оборотний капітал.

Оборотний капітал ґрунтується за ознаками:

  • Функціональної ролі в процесі виробництва:

  • оборотні фонди;

  • фонди обігу;

  • Практики контролю і планування-нормовані і ненормовані.

  • Джерела формування оборотного капіталу - власний і позичений.

  • Ліквідності - абсолютно ліквідні засоби, швидкореалізовувані оборотні засоби, важкореалізовувані оборотні засоби;

  • Обліку і відображення у балансі:

  • оборотні засоби в запасах;

  • грошові кошти;

  • розрахунки і інші активи;

  • Матеріально-речового змісту:

  • предмети праці ;

  • готова продукція;

  • грошові кошти;

  • кошти в розрахунках.

Нормування оборотних запасів.

Нормування оборотних засобів має виробниче і фінансове значення. Виробниче значення - розрахунок мінімальних розмірів вкладень в оборотні засоби, які постійно необхідні підприємству для нормальної діяльності . Фінансове значення – визначення суми і складу власних джерел покриття потреби.

До виробничих запасів належать : сировина, матеріали й покупні напівфабрикати. Норматив оборотних коштів щодо цих запасів визначається з формули :

H вир. зап. = Д * З дн

де Здн – норма оборотних коштів в днях ;

Д- денна потреба у певному виді матеріальних ресурсів ( сировини .матеріалів, напівфабрикатів (тис. грн.)),

Одноденне витрачання сировини, матеріалів, напівфабрикатів визначається за кошторисом витрат на виробництво 4 кварталу планового року, без урахувань поворотних відходів. діленням їх суми на 90.

Норма запасу залежить від частоти надходжень матеріальних ресурсів, часу на транспортування та на підготовку їх до виробництва тому для розрахунку норми запасу в днях прийнято визначити її частини.

Норма оборотних коштів включає такі елементи:

  • Поточний запас (дні) – час перебування матеріалів на складах. Залежить від частоти та ритмічності споживання.Визначається:50 % від середнього інтервалу поставок.

  • Страховий(гарантійний) запас (дні) –створюється з метою запобігання можливих перебоїв у постачанні. Визначається : 50% від поточного запасу (дні).

  • Транспортний запас (дні) – перевищення часу перебування матеріалів в дорозі над часом ,необхідний для проведення розрахунків (форма оплати попередня).

  • Підготовчий запас (дні) – час, необхідний для прийняття , розвантаження, підготовку до виробництва. Для особливих виробництв(меблів та ін.) визначається технологічний запас (дні) включає час на підготовчі операції (сушіння лісоматеріалів та ін.).Тоді потреба в виробничих запасах (грн.)

Норматив оборотних активів на допоміжні матеріали (емульсії, тряпки та ін..)- встановлюється по двох групах:

  • 1 група - матеріали які витрачаються регулярно і у великих кількостях.

  • 2 група - матеріали які використовуються у незначних обсягах.

Розраховується так як і основні матеріали.

Норматив оборотних коштів для тари визначається множенням норми, вираженої в гривнях ( на 1000 грн. товарної продукції ), на обсяг товарної продукції в оптових цінах підприємства в плановому році.

Потребу в запасах тари на підприємствах .які її виготовляють і вартість якої входить в ціну готової продукції, розраховують за формулою:

,де

- витрати тари на рік;

- Час перебування тари на складі.

Потреба в запасних частинах для ремонту обладнання визначається ,виходячи з термінів і обсягу ремонтів ,а в окремих випадках аварійного ремонту і норм запасу деталей ,комплексів на одну ремонтну одиницю в розрізі видів обладнання. Шляхом встановлення загальної вартості деталей і комплексів визначається загальна потреба їх в запасах:

М – кількість механізмів, на яких використовуються деталі;

число днів складського запасу;

ціна однієї деталі;

термін служби деталей у днях.

Якщо потреба в запасних частинах не є значною, вона може розраховуватися в гривнях на 1000 грн. вартості устаткування і транспортних засобів:

середній залишок запасних частин у грошовому виразі за попередній рік;

Норматив оборотних коштів на запасні частини в плановому році визначається множенням середньорічної вартості виробничого , силового обладнання і транспортних засобів, передбачених планом, на норму оборотних коштів на запасні частини.

Норматив для малоцінних та швидкозношуваних предметів (МШП) залежить від складу цієї статті : малоцінний і швидкозношуваний господарський інвентар; спеціальний одяг і спеціальне взуття;спеціальний інструмент і спеціальні пристосування;змінне обладнання;виробнича тара.

Потреба в обігових коштах для створення запасів господарського інвентар я і спецодягу визначається за формулою:

=( )* де

вартість комплексів господарського інвентар я (спеціального одягу) на одного працівника (на один цех, відділок);

сума зносу в рік, що визначається за середнім відсотком зносу;

число працівників, яких забезпечують інвентарем, або кількість цехів у випадку встановлення потреби в інвентарі.

Потреба в оборотних коштах розраховується для створення запасів на складі та в експлуатації. Оскільки вартість МШП, які перебувають в експлуатації , відображається в обліку за мінусом зносу, то, обчислюючи норматив, беруть у рахунок 50 % їхньої повної вартості. Решта вартості списується на собівартість продукції під час передавання зі складу в експлуатацію. Для визначення нормативу оборотних коштів на складі МШП враховуються за їхньою повною вартістю.

Нормування оборотних коштів у незавершеному виробництві.

Незавершеним виробництвом вважають незавершене виготовлення продукції на всіх стадіях виробничого процесу з моменту першої операції і до здачі готової продукції на склад. Норматив оборотних коштів для незавершеного виробництва визначається за формулою:

, грн..,

Де Ср – собівартість річного випуску продукції, грн .

Тц – тривалість виробничого циклу, днів;

Кнз – коефіцієнт наростання затрат.

Коефіцієнт зростання витрат характеризує ступінь

готовності виробів у незавершеному виробництві, тобто відношення витрат у незавершеному виробництві до всієї собівартості готової продукції. Обчислення коефіцієнта зростання витрат залежить від розподілу витрат протягом виробничого циклу. За рівномірного розподілу витрат коефіцієнт зростання витрат (К) визначається за формулою:

,де

Со – сума одноразових витрат у собівартості виробу, гривень;

Св –собівартістьі виробу (Сп = С – Со), гривень.

Норматив оборотних коштів в запасах готової продукції ( Нгп) визначається як добуток одноденного випуску продукції за виробничою собівартістю (Вд) на норму запасу готової продукції на складі, у днях (Здн), що враховує витрати часу на комплектування виробів та підбір партій, упакування, їх нагромадження до транзитної (норми, доставку і завантаження в транспортний засіб:

Нгп = Вд × Здн, грн..

Норматив оборотних коштів у витратах майбутніх періодів (Нмайб.пер) розраховується, виходячи із залишків коштів на початок періоду (Впоч.) і суми витрат, які слід буде зробити у плановому році (Впл), за мінусом суми для майбутнього погашення витрат за рахунок собівартості продукції (Впогаш.пл) :

Нмайб.пер. = Впоч. + Впл. – Впогаш.пл

Сукупний норматив оборотних коштів підприємства (Нсукупн.) обчислюється:

Нсукпн. = Нвир.зап. + Ннзв + Нгп + Нмайб.пер., грн..