Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
інформ_сист_тех_лаби.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
4.26 Mб
Скачать

Теоретичні відомості Елементи вікна Excel.

Після завантаження Excel, буде відкрито вікно програми, що містить стандартні для Windows-програм елементи: заголовок вікна, значок системного меню, групу кнопок керування вікном, рядок меню, панелі інструментів, рядок стану, смуги прокрутки (див. рис.13). Однак Excel має ще спеціальні компоненти вікна, які характерні саме такому класу програм:

  • Рядок формул – це панель у верхній частині вікна Excel, яка використовується для надання вмісту коміркам. Вмістом комірки може бути як яке-небудь постійне значення (наприклад, число або текст), так і формула. З допомогою рядка формул відбувається введення та редагування вмісту комірки.

  • Поле імені – це текстове поле зліва від рядка формул, в якому відображається ім’я виділеної комірки, елемент діаграми або об’єкт.

  • Робоча область аркуша – графічне представлення електронних таблиць, що служить для наочної організації та зручного аналізу даних. Робоча область складається із комірок та заголовків рядків та стовпців.

  • Вкладки аркушів – елементи робочої області в нижній частині вікна Excel, що нагадують вкладки в ящику-каталозі. Клацання мишею по якій-небудь із вкладок відкриває відповідний аркуш робочої книги.

Рис. 13. Вікно Microsoft-Excel 2003:

1 -рядок формул, 2 -заголовок стовпця, 3 -робоча область, 4 ‑активна комірка (режим форматування), 5 -заголовок рядка, 6 вкладка аркуша, 7 -кнопки переходу на інший аркуш

Робоча область електронної таблиці. Робоча область електронної таблиці складається з рядків і стовпців. Вгорі таблиці видно заголовки стовпців (2), уздовж лівого краю — заголовки рядків (5). Кожен стовпець позначається однією або двома буквами латинського алфавіту, починаючи з А, В, С і так до букви Z, потім використовуються імена з двох букв АА, АВ і так далі до букв IV, кожен рядок — числом — 1, 2, 3, 4 і так далі. Таблиця може містити до 256 стовпців і до 65536 рядків. Інформація, представлена в таблиці, зберігається у комірці, яка утворюються на перетині рядків і стовпців. Активна комірка обведена жирною рамкою (комірка А1). Після виділення комірки її адреса або ім'я відображується в полі імені, яке розташоване біля лівого краю рядка формул. Можливі два режиму відображення комірки: 1 ‑режим редагування; 2 ‑режим форматування.

Листи і книги. Як первинний документ для зберігання і обробки даних Microsoft Excel використовує аркуш. Листи служать для організації і аналізу даних. Можна вводити і змінювати дані одночасно на декількох листах, а також виконувати обчислення на основі даних з декількох листів. Кожен аркуш має ім'я, яке наводиться на кнопці ярличка (6) аркуша внизу вікна (рис. 13). Кількість листів в робочій книзі задається користувачем. Для переходу з одного аркуша на іншій слід вибрати відповідну вкладку. Листи можна перейменовувати, вставляти, видаляти, переміщати або копіювати. Аркуш, в якому виконується робота, називається поточним. Декілька листів об'єднують в книгу Книга1.xls. При роботі з декількома книгами одночасно кожна книга відкривається в новому вікні. Існує два режими відображення книги: 1) режим значень; 2) режим формул.