Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
інформ_сист_тех_лаби.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
4.26 Mб
Скачать

Використання і створення власних стилів.

Стильце сукупність параметрів форматування, яка має свої ім’я. За допомогою стиля, для виділеної групи символів або абзаців можна встановити кілька параметрів форматування за один крок. При цьому при форматуванні елементів не потрібно буде щоразу встановлювати параметри за допомогою команди Формат (Шрифт, Абзац і т.д) достатньо буде встановити потрібні стилі. а потім при потребі просто вибирати їх за іменем із списку.

Ім’я стилю, яким відформатовано абзац, задається в полі Стиль панелі інструментів Форматування, при умові, що курсор розміщено в межах цього абзацу.

В якості основних стилів, встановлених в редакторі MS Word, використовуються стилі “нормальный”, “основной текст”, “без стиля”, в залежності від версії редактора і його внутрішніх настройок.

Форматування тексту стилями:

  1. Виділити потрібний текстовий блок.

  2. Виконати команду Формат/Стили и форматирование, в результаті якої на екрані з’явиться вікно Стили и форматирование.

  3. В переліку Выберите форматирование для применения вибрати ім’я потрібного стилю.

В результаті виділеному текстовому блоку буде присвоєно вибраний стиль.

У разі необхідності можна внести зміни в будь-який із стилів текстового редактора. Для цього потрібно:

  1. Виконати команду Формат/Стили и форматирование.

  2. В вікні Стили и форматирование в переліку Выберите форматирование для применения вибрати ім’я потрібного стилю, параметри якого потрібно змінити.

  3. Натисніть на трикутну кнопку, що з'явиться праворуч стилю і виберіть команду Изменить.

  4. В разі потреби можна змінити ім’я стилю, вказати стиль, на основі якого він створений і встановити ім’я стилю, яким буде відформатовано наступний абзац.

Виноски

Виноски слугують для внесення до тексту додаткових відомостей і посилань на літературне джерело. Розрізняють звичайні й кінцеві виноски. Звичайні виноски розміщені внизу сторінки, кінцеві - у кінці документа або його розділів. Будь-яка виноска складається з двох елементів: символу виноски і тексту виноски.

Під час уставляння виноски нумерування виноски за допомогою символів (числа або букви) відбувається автоматично. Крім того, для позначення виноски можна застосовувати спеціальні символи, наприклад, #, $. У разі використання спеціальних символів автоматична нумерація символів виноски не виконується.

Вставляють виноски за допомогою діалогового вікна Сноска, яке викликають командою Вставка/Ссылка/Сноска. За допомогою перемикачів сноски, концевые снокки зазначають положення виноски, яку вставляють. У переліку Формат номера вибирають варіант автонумерації виносок або в полі другой задають спеціальний символ: його вводять з клавіатури або вибирають після натискання на кнопку Символ, що викликає діалогове вікно Символ (див. рис. 3).

Рис. 3 Діалогове вікно Сноски

Укладання змісту.

Якщо заголовки оформлені за допомогою відповідних стилів, то користувач може укласти зміст документа. Для цього курсор фіксують у кінці або на початку документа і застосовують команду Вставка/Ссылка/Оглавление и указатели. На закладці Оглавление активізуйте можливості Показать номера страниц, Номера страниц по правому краю і виберіть заповнення прогалини крапками (див. Рисунок 4.)

Зміст документа розміститься в окремій секції. Якщо клацнути на якомусь пункті змісту, то відбудеться перехід до відповідного місця у документі.

Рис. 4. Діалогове вікно Оглавление и указатели