Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
інформ_сист_тех_лаби.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
4.26 Mб
Скачать

Типове завдання

Варіант №31

  1. У комірку В2 введіть текст “Динаміка викидів в атмосферне повітря, тис. т". Застосуйте до нього напівжирне виділення. Зробіть розмір шрифту в цій комірці 11.

  2. В область А4:G24 введіть таку таблицю.

Мал. 4.2 Динаміка викидів в атмосферне повітря

  1. Для форматування заголовків стовпців викличте контекстне меню, виконайте команду Формат ячеек і на вкладці Выравнивание виберіть вертикальне та горизонтальне вирівнювання по центру, активізуйте опцію переносить по словам. Для форматування заголовків рядків виділіть область А5:А9, викличте Формат ячеек, на вкладці Выравнивание виберіть вертикальне та горизонтальне вирівнювання по центру, активізуйте опцію обьединение ячеек і становіть орієнтацію тексту 90°. Далі в об'єднаній області наберіть текст "1999 рік" і скопіюйте його в область А10:А19, використовуючи автозаповнення. Заголовок "Разом за три роки" створіть аналогічно.

  2. Залийте відтінками світлих кольорів заголовки таблиці.

  3. За допомогою кнопки Автосуммирование обчисліть сумарні викиди в атмосферне повітря за "1999 рік" у комірках С9:F9. Аналогічно заповніть області С14:F14, С19:F19, С24:F24; G5:G24.

  4. У комірку С20 введіть формулу =СУММ(С5;С10;С15) для знаходження сумарних викидів в атмосферне повітря по кожній речовині. Використовуючи процедуру автозаповнення, скопіюйте цю формулу в область С20:F23.

  5. Скориставшись кнопкою Автосуммирование, знайдіть в області С24:Е24 сумарні викиди в атмосферне повітря по кожній речовині за три роки.

  6. Застосуйте до таблиці доцільне обрамлення і залийте відтінками світлих кольорів рядки "Разом".

  7. Побудуйте гістограму “Викиди в атмосферне повітря за 1999 рік" на окремому аркуші з такою ж назвою. Для цього виділіть область В4: F8 і запустіть Мастер диаграмм. При цьому на третьому кроці майстра введіть заголовок діаграми “Викиди в атмосферне повітря за 1999 рік" на вкладці Заголовки і виберіть розташування легенди внизу діаграми на вкладці Легенда. Після створення діаграми майстром встановіть білий фон для області побудови діаграми (замість сірого). Для цього викличте контекстне меню в області побудови діаграми, виберіть команду Формат области построения і активізуйте опцію Обычная заливка.

  8. Побудуйте кругову діаграму "Сумарні викиди в атмосферне повітря за три роки" на окремому аркуші з такою ж назвою. Для цього виділіть область С4: F4 і, тримаючи натиснутою клавішу <Ctrl>, —область С24: F24. Далі запустіть Мастер диаграмм. При цьому на третьому кроці майстра на вкладці Заголовки введіть заголовок діаграми “Сумарні викиди в атмосферне повітря за три роки", на вкладці Легенда зніміть активізацію опції Добавить легенду і на вкладці Подписи данних виберіть опцію Категория и доля. Після створення діаграми майстром викличте контекстне меню для підписів даних, виконайте команду Формат подписей данных і на вкладці Выравнивание виберіть значення Внутренний конец для пункту Положение подписей. Далі за допомогою команди Формат рядов данных контекстного меню для секторів діаграми замініть фон секторів відтінками світлих кольорів.