Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
інформ_сист_тех_лаби.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
4.26 Mб
Скачать

Завдання

Варіант №1.

  1. Виконайте завдання 1-10 варіанта 31.

  2. Побудуйте кільцеву діаграму “Сумарні викиди в атмосферне повітря за три роки " на окремому аркуші з такою ж назвою. Для цього виділіть область С4:F4 і, тримаючи натиснутою клавішу <Ctrl>, — область С21:F23. Далі запустіть Мастер диаграмм. При цьому на третьому кроці майстра введіть заголовок діаграми “Сумарні викиди в атмосферне повітря за три роки " на вкладці Заголовки, виберіть розташування легенди внизу діаграми на вкладці Легенда і опцію Доля на вкладці Подписи данних. Далі, використовуючи кнопку Автофигуры панелі інструментів Рисование, за допомогою виносок створіть підписи “Б.Церква ", “Фастів", “Бровари" , "Обухів"до кілець діаграми.

Варіант №2.

  1. Виконайте завдання 1-10 варіанта 31.

  2. Побудуйте графік "Річні зміни обсягів викидів в атмосферне повітря " на окремому аркуші з такою ж назвою. Для цього виділіть області С4:F4, С9:F9, С14:F14, С19:F19 за допомогою клавіші <Ctrl>. Далі запустіть Мастер диаграмм. При цьому на другому кроці майстра введіть адресу області А5; А10; А15 у поле Подписи оси X вкладки Ряд. На третьому кроці введіть заголовок діаграми “Річні зміни обсягів викидів в атмосферне повітря " і розташуйте легенду справа від діаграми. Після створення діаграми майстром встановіть білий фон для області побудови діаграми. Далі змініть мінімальне та максимальне значення вертикальної осі відповідно на -1 та 80 (для цього двічі клацніть лівою кнопкою миші на значеннях осі й заповніть необхідні поля на вкладці Шкала вікна Формат оси).

Варіант №3.

  1. Виконайте завдання 1-10 варіанта 31.

  2. Побудуйте діаграму з областями (з накопиченням) "Внесок населених пунктів у забруднення" на окремому аркуші з такою ж назвою. Для цього запустіть Мастер диаграмм. На другому кроці майстра на вкладці Ряд створіть три ряди даних з такими параметрами.

Ряд

Адреса назви ряду

(поле Имя)

Область значень ряду

(поле Значения)

1

B5

G5, G10, G15

2

B6

G6, G11, G16

3

B7

G7, G12, G17

4

B8

G8, G13, G18

Далі введіть адресу області А5; А10; А15 у поле Подписи оси X вкладки Ряд. На третьому кроці майстра введіть заголовок діаграми “Внесок населених пунктів у забруднення " на вкладці Заголовки, вимкніть опцію Добавить легенду на вкладці Легенда і виберіть опцію Категория на вкладці Подписи данных.

Варіант №4.

  1. Виконайте завдання 1-10 варіанта 31.

  2. Побудуйте гістограму “Викиди в атмосферне повітря за 2000 рік " на окремому аркуші з такою ж назвою. Для цього виділіть область В4:F4 і, тримаючи натиснутою клавішу <Ctrl>, — область В10:F13. Далі запустіть Мастер диаграмм. При цьому на третьому кроці майстра введіть заголовок діаграми ”Викиди в атмосферне повітря за 2000 рік" на вкладці Заголовки і виберіть розташування легенди у правому верхньому куті діаграми на вкладці Легенда. Після створення діаграми майстром встановіть світло-зелений фон для області побудови діаграми (замість сірого). Для цього викличте контекстне меню в області побудови діаграми, виконайте команду Формат области построения і виберіть потрібний колір.

Варіант №5.

  1. Виконайте завдання 1-10 варіанта 31.

  2. Побудуйте кругову діаграму “Сумарні викиди в атмосферне повітря за 1999 рік” на окремому аркуші з такою ж назвою. Для цього виділіть область С4: F4 і, тримаючи натиснутою клавішу <Ctrl>, — область С9: F9. Далі запустіть Мастер диаграмм. При цьому на третьому кроці майстра введіть заголовок діаграми " Сумарні викиди в атмосферне повітря за 1999 рік” на вкладці Заголовки, виберіть розташування легенди вгорі діаграми на вкладці Легенда і опцію Значение на вкладці Подписи данних. Після створення діаграми майстром викличте контекстне меню для підписів даних, виконайте команду Формат подписей данных і виберіть значення Внутренний конец для пункту Положение подписей на вкладці Выравнивание. За допомогою команди Формат рядов данных контекстного меню для секторів діаграми та кнопки Способи заливки вкладки Вид виберіть заливки секторів різними візерунками (вкладка Узор).

Варіант №6.

  1. Виконайте завдання 1-10 варіанта 31.

  2. Побудуйте кільцеву діаграму "Обсяги викидів населеними пунктами за 2000 рік" на окремому аркуші з такою ж назвою. Для цього виділіть область С4:F4 і, тримаючи натиснутою клавішу <Ctrl>,- область С10:F13. Далі запустіть Мастер диаграмм. При цьому на третьому кроці майстра введіть заголовок діаграми “Обсяги викидів населеними пунктами за 2000 рік" на вкладці Заголовки, виберіть розташування легенди зліва діаграми на вкладці Легенда і опцію Значение на вкладці Подписи данных. Використовуючи кнопку Автофигуры панелі інструментів Рисование, за допомогою виносок створіть підписи до кілець діаграми “Б.Церква”, “Фастів", “Бровари", "Обухів".

Варіант №7.

  1. Виконайте завдання 1-10 варіанта 31.

  2. Побудуйте діаграму з областями (з накопиченням) "Внесок населеного пункту у викиди оксиду вуглецю" на окремому аркуші з такою ж назвою. Для цього запустіть Мастер диаграмм. На другому кроці майстра на вкладці Ряд створіть три ряди даних з такими параметрами:

Ряд

Адреса назви ряду

(поле Имя)

Область значень ряду

(поле Значения)

1

B5

F5, F10, F15

2

B6

F6, F11, F16

3

B7

F7, F12, F17

4

B8

F8, F13, F18

Далі введіть адресу області А5; А10; А15 у поле Подписи оси X вкладки Ряд. На третьому кроці майстра введіть заголовок діаграми “Внесок населеного пункту у викиди оксиду вуглецю" на вкладці Заголовки, зніміть активізацію опції Добавить легенду на вкладці Легенда і виберіть опцію Категория на вкладці Подписи данных. Додайте до діаграми таблицю даних (вкладка Таблица данных, опції Таблица данных, Ключ легенды)

Варіант №8.

  1. Виконайте завдання 1-10 варіанта 31.

  2. Побудуйте графік "Річні зміни обсягів викидів населеними пунктами" на окремому аркуші з такою ж назвою. Для цього виділіть області С4:F4, С9:F9, С14:F14, С19:F19, використовуючи клавішу <Ctrl>. Далі запустіть Мастер диаграмм. Виберіть нестандартний тип діаграми Гладкий график. На другому кроці майстра на вкладці Диапазон данных виберіть Ряды в столбцах ; на вкладці Ряд у поле Подписи оси Х: введіть адресу області А5; А10; А15, використовуючи клавішу <Ctrl>. На третьому кроці введіть заголовок діаграми "Річні зміни обсягів викидів населеними пунктами" і розташуйте легенду внизу діаграми. Після створення діаграми майстром встановіть блакитний фон для області побудови діаграми. Далі змініть мінімальне та максимальне значення вертикальної осі відповідно на -10 та 50 (для цього двічі клацніть лівою кнопкою миші на значеннях осі й заповніть необхідні поля на вкладці Шкала вікна Формат оси).

Варіант №9.

  1. Виконайте завдання 1-10 варіанта 31.

  2. Побудуйте гістограму “Викиди в атмосферне повітря за 2001 рік” на окремому аркуші з такою ж назвою. Для цього виділіть область В4:F4 і, тримаючи натиснутою клавішу <Ctrl>, — область В15:F18. Далі запустіть Мастер диаграмм. При цьому на третьому кроці майстра введіть заголовок діаграми "Викиди в атмосферне повітря за 2001 рік” на вкладці Заголовки і виберіть розташування легенди у правому верхньому куті діаграми на вкладці Легенда. Після створення діаграми майстром встановіть світло-зелений фон для області побудови діаграми (замість сірого). Для цього викличте контекстне меню в області побудови діаграми, виконайте команду Формат области построения і виберіть потрібний колір.

Варіант №10.

  1. Виконайте завдання 1-10 варіанта 31.

  2. Побудуйте кільцеву діаграму "Обсяги викидів населеними пунктами за 2001 рік" на окремому аркуші з такою ж назвою. Для цього виділіть область С4:F4 і, тримаючи натиснутою клавішу <Ctrl>, —область С10:F13. Далі запустіть Мастер диаграмм. При цьому на третьому кроці майстра введіть заголовок діаграми “Обсяги викидів населеними пунктами за 2001 рік" на вкладці Заголовки, виберіть розташування легенди ліворуч діаграми на вкладці Легенда і опцію Доля на вкладці Подписи данных. Використовуючи кнопку Автофигуры панелі інструментів Рисование, за допомогою виносок створіть підписи “Б.Церква", "Фастів", "Бровари", "Обухів" до кілець діаграми. Після цього змініть колір сектора "Діоксид азоту" на жовтий, використовуючи контекстне меню, команду Формат рядов данных і вкладку Вид.

Варіант №11.

  1. Виконайте завдання 1-10 варіанта 31.

  2. Побудуйте графік "Річні зміни обсягів викидів населеними пунктами" на окремому аркуші з такою ж назвою. Для цього виділіть області С4:F4, С9:F9, С14:F14, С19:F19, використовуючи клавішу <Ctrl>. Далі запустіть Мастер диаграмм. Виберіть нестандартний тип діаграми Цветные графики. На другому кроці майстра введіть адресу області А5; А10; А15 у поле Подписи оси X вкладки Ряд. На третьому кроці введіть заголовок діаграми “Річні зміни обсягів викидів населеними пунктами” і розташуйте легенду у правому верхньому куті діаграми. Після створення діаграми майстром встановіть темно-зелений фон для області побудови діаграми та легенди. Далі змініть мінімальне та максимальне значення вертикальної осі відповідно на -10 та 50 (для цього двічі клацніть лівою кнопкою миші на значеннях осі й заповніть необхідні поля на вкладці Шкала вікна Формат оси).

Варіант №12.

  1. Виконайте завдання 1-10 варіанта 31.

  2. Побудуйте графік з накопиченням “Річні зміни обсягів викидів населеними пунктами” на окремому аркуші з такою ж назвою. Для цього виділіть області С4:F4, С9:F9, С14:F14, С19:F19, використовуючи клавішу <Ctrl>. Далі запустіть Мастер диаграмм. На другому кроці майстра введіть адресу області А5; А10; А15 у поле Подписи оси X вкладки Ряд. На третьому кроці введіть заголовок діаграми "Річні зміни обсягів викидів населеними пунктами" розташуйте легенду у правому верхньому куті діаграми. Після створення діаграми майстром встановіть темно-зелений фон для області побудови діаграми та легенди. Далі змініть мінімальне та максимальне значення вертикальної осі відповідно на -10 та 60 (для цього двічі клацніть лівою кнопкою миші на значеннях осі й заповніть необхідні поля на вкладці Шкала вікна Формат оси).

Варіант №13.

  1. Виконайте завдання 1-10 варіанта 31.

  2. Побудуйте діаграму з областями (з накопиченням) "Внесок населеного пункту у викиди діоксину сірки" на окремому аркуші з такою ж назвою. Для цього запустіть Мастер диаграмм. На другому кроці майстра на вкладці Ряд створіть три ряди даних з такими параметрами:

Ряд

Адреса назви ряду

(поле Имя)

Область значень ряду

(поле Значения)

1

B5

D5, D10, D15

2

B6

D6, D11, D16

3

B7

D7, D12, D17

4

B8

D8, D13, D18

Далі введіть адресу області А5; А10; А15 у поле Подписи оси X вкладки Ряд. На третьому кроці майстра введіть заголовок діаграми "Внесок населеного пункту у викиди діоксину сірки" на вкладці Заголовки, зніміть активізацію опції Добавить легенду на вкладці Легенда і виберіть опцію Категория на вкладці Подписи данных. Додайте до діаграми таблицю даних (вкладка Таблица данных, опції Таблица данных, Ключ легенды)

Варіант №14.

  1. Виконайте завдання 1-10 варіанта 31.

  2. Побудуйте кругову діаграму “Сумарні викиди в атмосферне повітря за 2000 рік” на окремому аркуші з такою ж назвою. Для цього виділіть область С4: F4 і, тримаючи натиснутою клавішу <Ctrl>, — область С14: F14. Далі запустіть Мастер диаграмм. При цьому на третьому кроці майстра введіть заголовок діаграми “Сумарні викиди в атмосферне повітря за 2000 рік” на вкладці Заголовки, виберіть розташування легенди вгорі діаграми на вкладці Легенда і опцію Значение на вкладці Подписи данних. Після створення діаграми майстром викличте контекстне меню для підписів даних, виконайте команду Формат подписей данных, виберіть значення Центр для пункту Положение подписей на вкладці Выравнивание і червоний колір шрифту на вкладці Шрифт. Далі за допомогою команди Формат рядов данных контекстного меню для сектора "Пил" виберіть чорний колір на вкладці Вид. Витягніть сектор “Пил", потягнувши його курсором миші від центру діаграми.

Варіант №15.

  1. Виконайте завдання 1-10 варіанта 31.

  2. Побудуйте діаграму з областями (з накопиченням) "Внесок населеного пункту у викиди діоксину азоту" на окремому аркуші з такою ж назвою. Для цього запустіть Мастер диаграмм. На другому кроці майстра на вкладці Ряд створіть три ряди даних з такими параметрами:

Ряд

Адреса назви ряду

(поле Имя)

Область значень ряду

(поле Значения)

1

B5

E5, E10, E15

2

B6

E6, E11, E16

3

B7

E7, E12, E17

4

B8

E8, E13, E18

Далі введіть адресу області А5; А10; А15 у поле Подписи оси X вкладки Ряд. На третьому кроці майстра введіть заголовок діаграми "Внесок населеного пункту у викиди діоксину азоту" на вкладці Заголовки, зніміть активізацію опції Добавить легенду на вкладці Легенда і виберіть опцію Категория на вкладці Подписи данных. Додайте до діаграми таблицю даних (вкладка Таблица данных, опції Таблица данных, Ключ легенды).

Варіант №16.

  1. Виконайте завдання 1-10 варіанта 31.

  2. Побудуйте кругову діаграму “Сумарні викиди в атмосферне повітря за 2001 рік” на окремому аркуші з такою ж назвою. Для цього виділіть область С4:F4 і, тримаючи натиснутою клавішу <Ctrl>, — область С9:F9. Далі запустіть Мастер диаграмм. При цьому на третьому кроці майстра введіть заголовок діаграми “Сумарні викиди в атмосферне повітря за 2001 рік” на вкладці Заголовки, виберіть розташування легенди вгорі діаграми на вкладці Легенда і опцію Значение на вкладці Подписи данних. Після створення діаграми майстром викличте контекстне меню для підписів даних, виконайте команду Формат подписей данных, виберіть значення Центр для пункту Положение подписей на вкладці Выравнивание, а також розмір шрифту 12 пунктів і підкреслення символів однією лінією на вкладці Шрифт. Витягніть сектор "Оксид вуглецю", потягнувши його курсором миші від центру діаграми.

Варіант №17.

  1. Виконайте завдання 1-10 варіанта 31.

  2. Побудуйте діаграму з областями (з накопиченням) "Внесок населеного пункту у викиди пилу" на окремому аркуші з такою ж назвою. Для цього запустіть Мастер диаграмм. На другому кроці майстра на вкладці Ряд створіть три ряди даних з такими параметрами:

Ряд

Адреса назви ряду

(поле Имя)

Область значень ряду

(поле Значения)

1

B5

C5, C10, C15

2

B6

C6, C11, C16

3

B7

C7, C12, C17

4

B8

C8, C13, C18

Далі введіть адресу області А5; А10; А15 у поле Подписи оси X вкладки Ряд. На третьому кроці майстра введіть заголовок діаграми “Внесок населеного пункту у викиди пилу" на вкладці Заголовки, зніміть активізацію опції Добавить легенду на вкладці Легенда і виберіть опцію Категория на вкладці Подписи данных. Додайте до діаграми таблицю даних (вкладка Таблица данных, опції Таблица данных, Ключ легенды)

Варіант №18.

  1. Виконайте завдання 1-10 варіанта 31.

  2. Побудуйте графік "Річні зміни обсягів викидів в атмосферне повітря” на окремому аркуші з такою ж назвою. Для цього виділіть області С4:F4, С9:F9, С14:F14, С19:F19 за допомогою клавіші <Ctrl>. Далі запустіть Мастер диаграмм. При цьому на другому кроці майстра введіть адресу області А5; А10; А15 у поле Подписи оси X вкладки Ряд. На третьому кроці введіть заголовок діаграми “Річні зміни обсягів викидів в атмосферне повітря” і розташуйте легенду справа від діаграми. Після створення діаграми майстром встановіть білий фон для області побудови діаграми. Виділіть ряд даних Діоксид азоту; оберіть пункт “Добавить линию тренда” в меню Діаграма або в контекстному меню, яке з’являється після натискання правої кнопки мишки; на вкладці Тип оберіть “Полиномиальная 5 степени”; на вкладці Параметри поставте позначку на текст ”показывать уравнение на диаграмме“ та замовте ”прогноз вперед на 1 периодов“.

Варіант №19.

  1. Виконайте завдання 1-10 варіанта 31.

  2. Побудуйте діаграму з областями (з накопиченням) "Внесок населеного пункту у викиди діоксину азоту" на окремому аркуші з такою ж назвою. Для цього запустіть Мастер диаграмм. На другому кроці майстра на вкладці Ряд створіть три ряди даних з такими параметрами:

Ряд

Адреса назви ряду

(поле Имя)

Область значень ряду

(поле Значения)

1

B5

E5, E10, E15

2

B6

E6, E11, E16

3

B7

E7, E12, E17

4

B8

E8, E13, E18

Далі введіть адресу області А5; А10; А15 у поле Подписи оси X вкладки Ряд. На третьому кроці майстра введіть заголовок діаграми "Внесок населеного пункту у викиди діоксину азоту" на вкладці Заголовки, зніміть активізацію опції Добавить легенду на вкладці Легенда і виберіть опцію Категория на вкладці Подписи данных. Додайте до діаграми таблицю даних (вкладка Таблица данных, опції Таблица данных, Ключ легенды).

Варіант №20.

  1. Виконайте завдання 1-10 варіанта 31.

  2. Побудуйте гістограму “Викиди в атмосферне повітря за 2001 рік” на окремому аркуші з такою ж назвою. Для цього виділіть область В4:F4 і, тримаючи натиснутою клавішу <Ctrl>, — область В15:F18. Далі запустіть Мастер диаграмм. При цьому на третьому кроці майстра введіть заголовок діаграми “Викиди в атмосферне повітря за 2001 рік” на вкладці Заголовки і виберіть розташування легенди у правому верхньому куті діаграми на вкладці Легенда. Після створення діаграми майстром встановіть світло-зелений фон для області побудови діаграми (замість сірого). Для цього викличте контекстне меню в області побудови діаграми, виконайте команду Формат области построения і виберіть потрібний колір.

Варіант №21.

  1. Виконайте завдання 1-10 варіанта 31.

  2. Побудуйте кільцеву діаграму "Обсяги викидів населеними пунктами за 2000 рік" на окремому аркуші з такою ж назвою. Для цього виділіть область С4:F4 і, тримаючи натиснутою клавішу <Ctrl>, - область С10:F13. Далі запустіть Мастер диаграмм. При цьому на третьому кроці майстра введіть заголовок діаграми “Обсяги викидів населеними пунктами за 2000 рік" на вкладці Заголовки, виберіть розташування легенди зліва діаграми на вкладці Легенда і опцію Значение на вкладці Подписи данных. Використовуючи кнопку Автофигуры панелі інструментів Рисование, за допомогою виносок створіть підписи до кілець діаграми “Б.Церква”, “Фастів", “Бровари" , "Обухів".

Варіант №22.

  1. Виконайте завдання 1-10 варіанта 31.

  2. Побудуйте графік "Річні зміни обсягів викидів в атмосферне повітря” на окремому аркуші з такою ж назвою. Для цього виділіть області С4:F4, С9:F9, С14:F14, С19:F19 за допомогою клавіші <Ctrl>. Далі запустіть Мастер диаграмм. При цьому на другому кроці майстра введіть адресу області А5; А10; А15 у поле Подписи оси X вкладки Ряд. На третьому кроці введіть заголовок діаграми “Річні зміни обсягів викидів в атмосферне повітря” і розташуйте легенду справа від діаграми. Після створення діаграми майстром встановіть білий фон для області побудови діаграми. Виділіть ряд даних Оксид вуглецю; оберіть пункт “Добавить линию тренда” в меню Діаграма або в контекстному меню, яке з’являється після натискання правої кнопки мишки; на вкладці Тип оберіть “Полиномиальная 7 степени”; на вкладці Параметри поставте позначку на текст ”показывать уравнение на диаграмме“ та замовте ”прогноз вперед на 1 периодов“.

Варіант №23.

  1. Виконайте завдання 1-10 варіанта 31.

  2. Побудуйте кругову діаграму “Сумарні викиди в атмосферне повітря за 2000 рік” на окремому аркуші з такою ж назвою. Для цього виділіть область С4: F4 і, тримаючи натиснутою клавішу <Ctrl>, — область С14: F14. Далі запустіть Мастер диаграмм. При цьому на третьому кроці майстра введіть заголовок діаграми "Сумарні викиди в атмосферне повітря за 2000 рік” на вкладці Заголовки, виберіть розташування легенди вгорі діаграми на вкладці Легенда і опцію Значение на вкладці Подписи данних. Після створення діаграми майстром викличте контекстне меню для підписів даних, виконайте команду Формат подписей данных, виберіть значення Центр для пункту Положение подписей на вкладці Выравнивание і червоний колір шрифту на вкладці Шрифт. Далі за допомогою команди Формат рядов данных контекстного меню для сектора “Діоксид сірки” виберіть чорний колір на вкладці Вид. Витягніть сектор "Діоксид сірки”, потягнувши його курсором миші від центру діаграми.

Варіант №24.

  1. Виконайте завдання 1-10 варіанта 31.

  2. Побудуйте діаграму з областями (з накопиченням) "Внесок населеного пункту у викиди пилу" на окремому аркуші з такою ж назвою. Для цього запустіть Мастер диаграмм. На другому кроці майстра на вкладці Ряд створіть три ряди даних з такими параметрами:

Ряд

Адреса назви ряду

(поле Имя)

Область значень ряду

(поле Значения)

1

B5

C5, C10, C15

2

B6

C6, C11, C16

3

B7

C7, C12, C17

4

B8

C8, C13, C18

Далі введіть адресу області А5; А10; А15 у поле Подписи оси X вкладки Ряд. На третьому кроці майстра введіть заголовок діаграми “Внесок населеного пункту у викиди пилу" на вкладці Заголовки, зніміть активізацію опції Добавить легенду на вкладці Легенда і виберіть опцію Категория на вкладці Подписи данных. Додайте до діаграми таблицю даних (вкладка Таблица данных, опції Таблица данных, Ключ легенды)

Варіант №25.

  1. Виконайте завдання 1-10 варіанта 31.

  2. Побудуйте графік "Річні зміни обсягів викидів в атмосферне повітря” на окремому аркуші з такою ж назвою. Для цього виділіть області С4:F4, С9:F9, С14:F14, С19:F19 за допомогою клавіші <Ctrl>. Далі запустіть Мастер диаграмм. При цьому на другому кроці майстра введіть адресу області А5; А10; А15 у поле Подписи оси X вкладки Ряд. На третьому кроці введіть заголовок діаграми “Річні зміни обсягів викидів в атмосферне повітря” і розташуйте легенду справа від діаграми. Після створення діаграми майстром встановіть білий фон для області побудови діаграми. Виділіть ряд даних Пил; оберіть пункт “Добавить линию тренда” в меню Діаграма або в контекстному меню, яке з’являється після натискання правої кнопки мишки; на вкладці Тип оберіть “Полиномиальная 3 степени”; на вкладці Параметри поставте позначку на текст ”показывать уравнение на диаграмме“ та замовте ”прогноз вперед на 1 периодов“;

Варіант №26.

  1. Виконайте завдання 1-10 варіанта 31.

  2. Побудуйте кругову діаграму “Сумарні викиди в атмосферне повітря за 2001 рік” на окремому аркуші з такою ж назвою. Для цього виділіть область С4:F4 і, тримаючи натиснутою клавішу <Ctrl>, — область С9:F9. Далі запустіть Мастер диаграмм. При цьому на третьому кроці майстра введіть заголовок діаграми “Сумарні викиди в атмосферне повітря за 2001 рік” на вкладці Заголовки, виберіть розташування легенди вгорі діаграми на вкладці Легенда і опцію Значение на вкладці Подписи данних. Після створення діаграми майстром викличте контекстне меню для підписів даних, виконайте команду Формат подписей данных, виберіть значення Центр для пункту Положение подписей на вкладці Выравнивание, а також розмір шрифту 14 пунктів і підкреслення символів однією лінією на вкладці Шрифт. Витягніть сектор "Пил", потягнувши його курсором миші від центру діаграми.

Варіант №27.

  1. Виконайте завдання 1-10 варіанта 31.

  2. Побудуйте діаграму з областями (з накопиченням) "Внесок населеного пункту у викиди пилу" на окремому аркуші з такою ж назвою. Для цього запустіть Мастер диаграмм. На другому кроці майстра на вкладці Ряд створіть три ряди даних з такими параметрами:

Ряд

Адреса назви ряду

(поле Имя)

Область значень ряду

(поле Значения)

1

B5

C5, C10, C15

2

B6

C6, C11, C16

3

B7

C7, C12, C17

4

B8

C8, C13, C18

Далі введіть адресу області А5; А10; А15 у поле Подписи оси X вкладки Ряд. На третьому кроці майстра введіть заголовок діаграми “Внесок населеного пункту у викиди пилу" на вкладці Заголовки, зніміть активізацію опції Добавить легенду на вкладці Легенда і виберіть опцію Категория на вкладці Подписи данных. Додайте до діаграми таблицю даних (вкладка Таблица данных, опції Таблица данных, Ключ легенды)

Варіант №28.

  1. Виконайте завдання 1-10 варіанта 31.

  2. Побудуйте кругову діаграму “Сумарні викиди в атмосферне повітря за 1999 рік” на окремому аркуші з такою ж назвою. Для цього виділіть область С4: F4 і, тримаючи натиснутою клавішу <Ctrl>, — область С9: F9. Далі запустіть Мастер диаграмм. При цьому на третьому кроці майстра введіть заголовок діаграми “Сумарні викиди в атмосферне повітря за 1999 рік” на вкладці Заголовки, виберіть розташування легенди вгорі діаграми на вкладці Легенда і опцію Значение на вкладці Подписи данних. Після створення діаграми майстром викличте контекстне меню для підписів даних, виконайте команду Формат подписей данных і виберіть значення Внутренний конец для пункту Положение подписей на вкладці Выравнивание. За допомогою команди Формат рядов данных контекстного меню для секторів діаграми та кнопки Способи заливки вкладки Вид виберіть заливки секторів різними візерунками (вкладка Узор).

Варіант №29.

  1. Виконайте завдання 1-10 варіанта 31.

  2. Побудуйте графік "Річні зміни обсягів викидів в атмосферне повітря” на окремому аркуші з такою ж назвою. Для цього виділіть області С4:F4, С9:F9, С14:F14, С19:F19 за допомогою клавіші <Ctrl>. Далі запустіть Мастер диаграмм. При цьому на другому кроці майстра введіть адресу області А5; А10; А15 у поле Подписи оси X вкладки Ряд. На третьому кроці введіть заголовок діаграми “Річні зміни обсягів викидів в атмосферне повітря” і розташуйте легенду справа від діаграми. Після створення діаграми майстром встановіть білий фон для області побудови діаграми. Далі змініть мінімальне та максимальне значення вертикальної осі відповідно на -1 та 80 (для цього двічі клацніть лівою кнопкою миші на значеннях осі й заповніть необхідні поля на вкладці Шкала вікна Формат оси).

Варіант №30.

  1. Виконайте завдання 1-10 варіанта 31.

  2. Побудуйте графік "Річні зміни обсягів викидів в атмосферне повітря” на окремому аркуші з такою ж назвою. Для цього виділіть області С4:F4, С9:F9, С14:F14, С19:F19 за допомогою клавіші <Ctrl>. Далі запустіть Мастер диаграмм. При цьому на другому кроці майстра введіть адресу області А5; А10; А15 у поле Подписи оси X вкладки Ряд. На третьому кроці введіть заголовок діаграми “Річні зміни обсягів викидів в атмосферне повітря” і розташуйте легенду справа від діаграми. Після створення діаграми майстром встановіть білий фон для області побудови діаграми. Виділіть ряд даних Діоксид сірки; оберіть пункт “Добавить линию тренда” в меню Діаграма або в контекстному меню, яке з’являється після натискання правої кнопки мишки; на вкладці Тип оберіть “Полиномиальная 9 степени”; на вкладці Параметри поставте позначку на текст ”показывать уравнение на диаграмме“ та замовте ”прогноз вперед на 2 периодов“;