Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
інформ_сист_тех_лаби.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
4.26 Mб
Скачать

Операції з робочими книгами.

  • Збереження книги. Щоб зберегти документ слід виконати команду Файл, Сохранить как… З’явиться діалогове вікно, в якому у полі Имя файла необхідно ввести унікальне ім’я книги; у полі Тип файла програма за замовчуванням сама встановлює тип файлу Книга Microsoft Excel і для завершення натиснути кнопку Сохранить. Щоб зберегти внесені зміни в існуючу книгу, необхідно виконати одну з команд: 1) в меню Файл, Сохранить; 2) одночасно натиснути клавіші Ctrl+S ; 3) на панелі інструментів вибрати кнопку Сохранить.

  • Відкриття існуючої книги. Щоб відкрити існуючу книгу, необхідно виконати одну з команд: 1) в меню Файл, Открыть; 2) на панелі інструментів вибрати кнопку Открыть; 3) одночасно натиснути клавіші Ctrl+О.

  • Закриття книги. Щоб закрити робочу книгу слід вибрати одну з запропонованих команд: 1) меню Файл, Выход; 2) клацнути на кнопці закриття вікна; 3) одночасно натиснути клавіші Alt+F4.

Типи даних

У таблиці Ехсеl можна вводити два типи даних: константи і формули.

  • Константи поділяються на три категорії: текстові, числові значення та значення дат і часу.

  • Текстові значення можуть містити будь-які символи. Для введення тексту виділіть комірку, наберіть на клавіатурі потрібний текст і натисніть клавішу <Епter>. Якщо розмір тексту перевищує розмір комірки, то для його відображення використовують комірки, розміщені праворуч. Зберігається текст тільки в одній комірці. Його відображення в сусідніх комірках зникає, якщо в ці комірки вводяться дані. Для відображення в одній комірці кількох рядків тексту виконайте команду Формат/Ячейки... і на вкладці Выравнивание встановіть опцію переносить по словам.

  • Числові значення можуть містити тільки цифри від 0 до 9, спеціальні символи: + - Е е ( ) . , % / і позначення грошових одиниць. Для введення числа виділіть комірку, наберіть на клавіатурі число і натисніть клавішу Епter.

  • Дату можна ввести в одному з форматів: Д.М.ГГ, Д.МММ.ГГ, Д.МММ, МММ. Г, а час — в одному з форматів: Ч:ММ, Ч:ММ:СС.

  • Усі формули в Ехсеl починаються символом "=". У формулах можна використовувати такі операції: додавання "+", віднімання "-", множення "*", ділення "/", піднесення до степеня "^". Операндами можуть бути числа, адреси комірок, функції Ехсеl або заголовки стовпців (рядків) таблиці. Для зміни стандартного порядку виконання операцій застосовують круглі дужки.

Форматування даних

Виконати форматування комірок робочого аркуша в більшості випадків можна на вкладці Число діалогового вікна Формат ячеек, що викликається командою Формат/Ячейки.., Щоб застосувати потрібний формат, виберіть його у списку Числовые формати і натисніть кнопку ОК.

  • Загальний формат. Якщо явно не змінювати формат комірки, то Ехсеl застосує до неї формат Общий, який відображає дані в такому вигляді, як вони вводяться.

  • Числовий формат. Формат Числовой дає змогу встановлювати кількість відображуваних десяткових знаків, змінювати вигляд від'ємних чисел (наприклад, виділяти їх червоним кольором).

  • Грошовий формат. Формат Денежный має всі можливості форматування формату Числовой, а також дає змогу вибирати грошову одиницю.

  • Фінансовий формат. Формат Финансовый подібний до грошового, але має додаткові можливості щодо вирівнювання грошових одиниць відносно роздільника цілої і дробової частин.

  • Відсотковий формат. При застосуванні до числа формату Процентний десяткова кома зміщується в числі на два знаки вправо, а в кінці числа виводиться знак відсотків "%".

  • Дробовий формат. Формат Дробный дає змогу виводити числові значення у вигляді звичайних дробів. Вигляд дробу можна вибрати зі списку Тип, який відкривається після вибору формату Дробный.

  • Експоненціальний формат. У форматі Експонеициальний числа подаються у вигляді аЕ ± п, де а — ціле число або десятковий дріб (мантиса); п — ціле число (степінь, порядок). Зображення аЕ ± п означає, що в комірці розміщується число а*10±n.

  • Текстовий формат. Застосування до комірки формату Текстовый означає, що записані в комірці число або формула вважатимуться текстом.

  • Формат дати. Формат відображення дати в комірці можна вибрати зі списку Тип формату Дата або визначити під час введення дати, як наведено в п. "Типи даних".