Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
практич МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
7.36 Mб
Скачать

3.3 Панелі інструментів.

Це групи кнопок-піктограм, за допомогою яких здійснюється швидший і наочніший вибір та виконання команд. У Word використовується кілька системних панелей інструментів: «Стандартная», «Форматирование», «Таблицы и границы», «Автотекст», «Форми», «Рисование», «Элементы управлення», «WordArt» та ін.

Крім традиційних панелей інструментів, Word 2000 містить низку інших вбудованих панелей («Буфер обме-на», «Visual Basic», «Web» «Web-компоненты» та ін.) і надає користувачеві змогу їх модифікувати чи створити власні. Будь-який елемент із головного меню або окремі команди можна пересилати на панель інструментів і в такий спосіб об'єднувати в одному місці всі засоби, необхідні для розв'язання конкретної задачі.

Як правило, на екран викликають тільки дві панелі інструментів: «Стандартная» і «Форматирование». Пер ша (табл. 1.1) містить кнопки виконання основних команд Word (створення, відкривання, збереження і друкування, редагування документа тощо), друга — кнопки основних функцій форматування (вибір стилю документа, типу, розмірів і накреслення шрифту, способу вирівнювання тексту тощо).

При підготовці редактора до роботи користувач може оперативно вимикати окремі кнопки з панелей або доповнювати їх новими за допомогою команди Сервис—Настройка. Вмикання (вимикання) панелей інструментів виконується командою ВидПанели инструментов.

Лінійки форматування. За допомогою їх і миші можна швидко встановити відступи абзаців, розмір поля сторінки, розміри колонок на сторінках та в таблицях, а також точки табуляції тексту. Вмикання (вимикання) лінійок виконується через команду Линейка з меню Вид.

Смуги прокручування. Ці смуги призначені для переміщення вмісту робочої ділянки вікна за допомогою миші по вертикалі та горизонталі. Клацанням мишею на кнопках із стрілками-трикутниками вертикального прокручування документ переміщується на один рядок угору або вниз. Перехід між сторінками забезпечується клацанням мишею на іншій парі кнопок зі звичайними стрілками. Клацанням мишею на смузі прокручування вище або нижче індикатора-бігунка переміщають документ на висоту екрана, відповідно, назад або вперед. Аналогічні наслідки дає застосування клавіш керування курсором. Порядок використання горизонтальної смуги прокручування є таким самим, як і вертикальної. Вмикають (вимикають) смуги прокручування, послуговуючись командою Сервис—Параметры—Вид.

Рядок стану. В нього виводять різноманітні повідомлення та довідкову інформацію, наприклад номери поточної сторінки і поділу документа, загальну кількість сторінок, відстань від курсора до верхньої межі сторінки, номер поточного рядка і позицію курсора в ньому, а також повідомлення про виконання системою окремих операцій. Останні викликають подвійним клацанням мишею. Вмикається (вимикається) рядок стану командою Сервис—ПараметрыВид.

3.4 Основні режими роботи Word

У Word використовується п'ять основних режимів зображення документа на екрані монітора:

  • «Обычный» є стандартним режимом роботи з документом. Використовується для введення, редагування і форматування тексту;

  • «Режим Web-документа». У ньому на екрані в збільшеному масштабі відображається тільки текст документа, решта елементів середовища Word (меню, панелі, смуги прокручування тощо) вимикаються;

  • «Разметка страницы» забезпечує таке посторінкове зображення документа на екрані, яке він матиме на папері після друкування. Тільки в цьому режимі можна переглянути на екрані рисунки, ілюстрації, діаграми і т. ін.;

  • «Структура». У цьому режимі на екрані відображається тільки ескіз усього документа, тобто ієрархія його частин і заголовків. Вибираючи та переміщуючи рівні ієрархії, можна рухатися по тексту документа і змінювати положення його окремих фрагментів;

  • «Главный документ» дає змогу створювати складні тексти, що мають кілька вкладених документів. При цьому створюються новий зміст, предметний покажчик і система перехресних посилань. У разі необхідності головний документ можна поділити на частини.

Перемикання режимів здійснюється за допомогою команди меню Вид або кнопок, розташованих у лівому нижньому куті вікна документа: - «Обычный», - «Электронный документ», - «Разметка страницы»,

- «Структура».

4 Індивідуальне завдання

Згідно варіанту вказаного викладачем в текстовому документі

4.1 Користуючись кнопкою вставити таблицю Excel

4.2 Створити електронний документ

4.3 Змінити вид панелі інструментів

4.4 Перевіритидокумент на граматичні помилки

4.5 Створити документ на декілька колонок

4.6 Намалювати таблицю

4.7 Змінити шрифт існуючого документу

4.8 Змінити стиль документу

4.9 Переміщати частини тексту по документу використовуючи клавіші

4.10 Створити нумерацію заданих абзаців

4.11 Змінити колір шрифта, наприклад на зелений

4.12 Вирівняти текст по ширині листка

4.13 Встановити тим меж для виділеного фрагмента

4.14 Додати таблицю заданих розмірів

4.15 Вставити в текст нумерацію сторінок

4.16 Промаркувати виділений фрагмент

4.17 Вставити в текст формулу

4.18 Вставити верхній калантитул

4.19 Вирівняти текст по правому краю

4.20 Вставити в текст невідображаємі символи

4.21 Вставити в текст недрукуємі символи

4.22 Зробити малюнок фоновим, під текстом

4.23 Збільшити відступ виділених абзаців на одну табуляцію

4.24 Намалювати в документі діаграму

4.25 Вставити нижній калантитул

4.26 Вирівняти текст по центру

4.27 Зменшити відступ виділених абзаців на одну табуляцію

4.28 Зробити обтекаємий текст навколо малюнка

4.29 Вставити малюнок

4.30 Намалювати в документі блок-схему

5 Зміст звіту

5.1 Тема та мета

5.2 Індивідуальне завдання

5.3 Відповіді на контрольні питання

5.4 Висновок

6 Контрольні питання

6.1 Для чого призначений Microsoft Word?

6.2 Яку інформацію можна знайти у Головне меню Word?

6.3 Що відображає Панелі інструментів?

6.4 Що відображає панель Лінійка форматування?

6.5 Що відображає панель Смуги прокручування?

6.6 Що відображає панель Рядок стану ?

6.7 Основні режими роботи Word ?

Практична робота № 2