Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3_Розділ ТЕХНІЧНЕ РЕГУЛЮВАННЯ В ГАЛУЗІ СЕРТИФІК...doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
281.6 Кб
Скачать

3.2 Принципи, правила та структура системи сертифікації УкрСепро

Згідно з ДСТУ 3410-96 «Система сертифікації УкрСЕПРО. Основні положення», сертифікація в системі УкрСЕПРО передбачає підтвердження третьою стороною показників, характеристик та властивостей продукції, процесів, послуг на підставі випробувань, атестації виробництва та сертифікації системи якості (див рис. 3.1).

В Україні у рамках Системи УкрСЕПРО передбачена обов’язкова сертифікація продукції тільки на відповідність вимогам, що стосуються охорони здоров’я людини, її безпеки, охорони довкілля та сумісності. Якість продукції у Системі УкрСЕПРО є об’єктом обов’язкової сертифікації.

В Україні відповідно до декрету Кабінету Міністрів України "Про стандартизацію та сертифікацію" існує перелік продукції, що підлягає сертифікації, в якому для кожного виду продукції наведені обов’язкові вимоги та методи випробувань. У нього включено близько 7% продукції, що випускається у народному господарстві України.

В системі УкрСЕПРО передбачається також сертифікація продукції, що імпортується.

Система УкрСЕПРО є відкритою для вступу до неї органів з сертифікації та випробувальних лабораторій інших держав (за наявності двосторонніх угод про взаємне визнання результатів робіт з сертифікації) і доступу до неї будь яких підприємств та організацій. Обов’язковою умовою при цьому є визнання та виконання правил системи УкрСЕПРО.

Право проведення робіт з сертифікації продукції надається органам з сертифікації, випробувальним лабораторіям (центрам) та аудиторам, що акредитовані в системі УкрСЕПРО та занесені до Реєстру Системи.

Органами з сертифікації в системі УкрСЕПРО можуть бути акредитовані організації та підприємства державної форми власності.

Випробувальними лабораторіями (центрами) можуть бути акредитовані організації та підприємства будь-яких форм власності.

Принципами системи сертифікації УкрСЕПРО також є:

  • право заявника вибирати орган з сертифікації та випробувальну лабораторію;

  • визнання акредитації зарубіжних органів з сертифікації та випробувальних лабораторій, сертифікатів відповідності, а також знаків та двосторонніх угод, в яких бере участь Україна;

  • використання в діяльності з сертифікації правил чинних міжнародних систем сертифікації;

  • конфіденційність інформації про результати робіт з сертифікації, що становлять комерційну таємницю;

  • інформація Держстандарту про діяльність з сертифікації в інформаційних виданнях.

Система УкрСЕПРО встановлює такий розподіл відповідальності:

  • виробник (виконавець, постачальник) несе відповідальність за невідповідність сертифікованої продукції вимогам нормативних документів та застосування сертифікатів і знаків відповідності з порушенням правил системи сертифікації;

  • продавець несе відповідальність за відсутність сертифікату або знаку відповідності на продукцію, що реалізується, якщо вона підлягає обов’язковій сертифікації;

  • випробувальна лабораторія (центр) несе відповідальність за недостовірність та необ’єктивність результатів випробувань сертифікованої продукції;

  • орган з сертифікації несе відповідальність за необґрунтовану ти неправомірну видачу сертифікатів відповідності, атестатів виробництва та підтвердження їх дії, а також за порушення правил системи сертифікації.

Рис. 3.1. Структурна схема системи сертифікації УкрСЕПРО

Правила по проведенню сертифікації встановлюють загальні рекомендації, які використовуються при організації та проведенні робіт по обов’язковій і добровільній сертифікації.

Роботи з сертифікації в системі УкрСЕПРО проводяться органами з сертифікації згідно вимог Системи з урахуванням правил чинних міжнародних систем сертифікації.

З метою визнання українських сертифікатів та знаків відповідності за кордоном система УкрСЕПРО побудована з урахуванням вимог міжнародних систем і взаємодіє на основі угод з міжнародними, регіональними та національними організаціями інших держав, що здійснюють діяльність з сертифікації.

Система УкрСЕПРО взаємодіє на основі угод з системами перевірки безпеки, охорони навколишнього природного середовища та ін., що функціонують в Україні під керівництвом уповноважених урядом органів. Національний орган з сертифікації може передавати цим органам окремі функції у проведенні сертифікації продукції.

Організаційну структуру системи УкрСЕПРО визначає ДСТУ 3410‑96, згідно з яким загальне керівництво системою, організація та координація робіт з сертифікації здійснюється Національним органом з сертифікації – Держстандартом України. Йому підпорядковані:

  • науково-технічна комісія;

  • органи з сертифікації продукції;

  • органи з сертифікації послуг;

  • органи з сертифікації систем якості;

  • випробувальні лабораторії (центри);

  • аудитори;

  • науково-методичний та інформаційний центр;

  • територіальні центри стандартизації, метрології та сертифікації Держтандарту України;

  • Український учбово-науковий центр з стандартизації, метрології та якості продукції.

Національний орган з сертифікації – Держстандарт України розробляє стратегію розвитку сертифікації в Україні; організує, веде та координує роботи щодо забезпечення функціонування системи сертифікації УкрСЕПРО; організує розробку та удосконалення організаційно-методичних документів; встановлює основні принципи, правила та структуру системи сертифікації УкрСЕПРО, проводить державну реєстрацію систем сертифікації, знаків відповідності, веде їх Державний реєстр; затверджує переліки продукції, що підлягає обов’язковій сертифікації.

ДСТУ 3410-96 визначає основні функції, які здійснює Держстандарт України по створенню і роботі систем сертифікації однорідної продукції: організує роботи з сертифікації продукції в разі відсутності органу з сертифікації певного виду продукції; акредитує органи з сертифікації та випробувальні лабораторії (центру), атестує аудиторів, здійснює інспекційний контроль за діяльністю цих органів та осіб.

Держстандарт України виконує також функції по міжнародних зв’язках в галузі сертифікації: приймає рішення щодо приєднання до міжнародних систем та угод з сертифікації; взаємодіє з національними органами з сертифікації інших держав та міжнародними організаціями, що здійснюють діяльність з сертифікації.

Розглянемо основні функції учасників сертифікації. Науково-технічна комісія з питань сертифікації утворюється та затверджується Національним органом з сертифікації для розгляду перспективних напрямків розвитку і розробки пропозицій Держстандарту з проблем сертифікації продукції з метою реалізації Законів України "Про захист прав споживачів" та "Про охорону праці".

Науково-технічна комісія розглядає пропозиції щодо:

  • принципів проведення єдиної політики в галузі сертифікації;

  • проектів основоположних організаційно-методичних документів з сертифікації продукції, атестації виробництв, сертифікації систем якості, акредитації органів з сертифікації і випробувальних лабораторій та ін.;

  • основних напрямків досліджень у галузі сертифікації продукції, а також акредитації випробувальних лабораторій, органів з сертифікації продукції (послуг) і систем якості;

  • напрямків міжнародного співробітництва в галузі сертифікації, у тому числі в рамках ISO, IEC та інших міжнародних організацій;

  • приєднання до міжнародних систем та угод з сертифікації;

  • питань взаємодії з національними органами з сертифікації інших держав, що здійснюють діяльність з сертифікації, визнання результатів випробувань, сертифікатів та знаків відповідності;

  • переліку продукції, що буде підлягати обов’язковій сертифікації.

Орган з сертифікації продукції виконує такі основні функції:

  • здійснює сертифікацію закріпленої за ним номенклатури продукції та несе відповідальність за дотримання правил Системи;

  • розробляє організаційно-методичні документи з сертифікації закріпленої продукції;

  • визначає схему та порядок проведення сертифікації закріпленої продукції;

  • організує та проводить обстеження та атестацію виробництв;

  • здійснює технічний нагляд за сертифікованою продукцією та атестованим виробництвом;

  • видає сертифікати відповідності на продукцію та атестати виробництв.

Обов’язки органу з сертифікації систем якості включають: розробку організаційно-методичних документів з сертифікації систем якості; сертифікацію систем якості; організацію та проведення за пропозицією органу з сертифікації продукції та атестацію виробництв; здійснення технічного нагляду за сертифікованими системами якості та атестованими виробництвами; видачу сертифікатів на системи якості.

Органи з сертифікації продукції та систем якості акредитуються Держстандартом України (органом з акредитації).

Акредитовані випробувальні лабораторії проводять випробування продукції, що сертифікується, відповідно до галузі акредитації та видають протоколи випробувань. За дорученням органу з сертифікації випробувальні лабораторії беруть участь в проведенні технічного нагляду за виробництвом та в атестації виробництва продукції, що сертифікується, а за дорученням Держстандарту України – в проведенні інспекційного контролю.

Виробники (продавці) продукції як учасники сертифікації також повинні знати і виконувати свої функції: подання заявки на проведення сертифікації; надання продукції та необхідної документації до неї відповідно до правил тієї системи, де буде проводитись сертифікація. Основна вимога до виробників – забезпечення відповідності продукції, що реалізується вимогам нормативних документів, на відповідність яким вона сертифікована. При закінченні терміну дії сертифікату та знаку відповідності виробник (продавець) зупиняє реалізацію продукції, а якщо вона не відповідає вимогам стандарту, на відповідність якому вона сертифікована, – припиняє її виробництво.

Якщо виробник вносить зміни в технологію виробництва, які впливають на параметри якості сертифікованого товару, які підлягають обов’язковій сертифікації, він зобов’язаний повідомити про це орган з сертифікації.

Територіальні центри стандартизації, метрології та сертифікації Держстандарту України виконують такі функції:

  • проводять за дорученням органу з сертифікації продукції технічний нагляд за стабільністю показників сертифікованої продукції під час її виробництва;

  • надають інформацію у сфері сертифікації і акредитації;

  • надають на договірній основі методичну допомогу підприємствам у підготовці до акредитації їх випробувальних лабораторій, сертифікації продукції, систем якості та атестації виробництв.

Порядок проведення сертифікації продукції встановлений ДСТУ 3413-96 "Система сертифікації УкрСЕПРО. Порядок проведення сертифікації продукції". Цей стандарт встановлює загальні вимоги щодо порядку проведення сертифікації продукції, процесів та послуг.

Як було зазначено вище, безпосередню роботу з сертифікації проводять акредитовані органи з сертифікації та випробувальні лабораторії. В Україні діють 142 органи з сертифікації (у тому числі 34 органи з сертифікації систем якості) та 775 випробувальних лабораторій1.

Порядок проведення сертифікації встановлює послідовність дій, що складають процедуру сертифікації. На рисунку 3.2 наведено загальну структурну схему сертифікації продукції у системі УкрСЕПРО відповідно до ДСТУ 3413 з урахуванням вимог наказу Держстандарту України від 18.08.1998 р. № 633 "Порядок проведення робіт з сертифікації продукції іноземного виробництва, що виготовляється серійно".

Розглянемо порядок проведення сертифікації.

Подання та розгляд заявки. Заявник подає заявку до акредитованого органу з сертифікації, а у разі його відсутності – до Держстандарту України. Орган з сертифікації розглядає заявку в установлений порядком сертифікації термін (не пізніше одного місяця і сповіщає заявника про своє рішення, де серед різних відомостей, необхідних заявникові, вказує які органи з сертифікації та випробувальні лабораторії може вибрати заявник.

Аналіз документації проводиться з метою перевірки її відповідності встановленим вимогам. За необхідності перевіряється наявність нормативних документів на продукцію та заключення відповідних контролювальних організацій (Міністерства охорони здоров’я, Державної інспекції ветеринарної медицини чи карантину рослин, Держнаглядохоронпраці тощо). Перевіряються також наявність деяких документів та достатність вимог щодо маркування та етикетування продукції.

Обстеження виробництва. Залежно від вибраної схеми сертифікації проводиться аналіз стану виробництва. Обстеження виробництва проводиться з метою підтвердження можливості підприємства виготовляти продукцію відповідно до вимог чинних нормативних документів, видачі рекомендацій щодо періодичності та форм проведення технічного нагляду за виробництвом сертифікованої продукції.

Атестація виробництва проводиться з метою оцінки технічних можливостей підприємства-виробника забезпечити стабільний випуск продукції, що відповідає вимогам нормативних документів, та видачі рекомендацій щодо періодичності випробувань, кількості зразків (проб), що випробовуються під час сертифікації, способів та правил їх відбирання. Атестація виробництва проводиться за ініціативою підприємства, що випускає продукцію, або на вимогу органу з сертифікації продукції.

Сертифікація системи якості щодо виробництва продукції, яка сертифікується, проводиться з метою забезпечення впевненості органу з сертифікації продукції в тому, що продукція, яка випускається підприємством, відповідає обов’язковим вимогам нормативних документів, всі технічні, адміністративні та людські чинники, що впливають на якість продукції, знаходяться під контролем, продукція незадовільної якості своєчасно виявляється, а підприємство вживає заходів щодо запобігання виготовлення такої продукції на постійній основі.

Відбирання, ідентифікація зразків продукції та їх випробування. Зразки для випробувань відбирає, як правило, випробувальна лабораторія, в окремих випадках цим займається орган з сертифікації. Зразки, які пройшли випробування, зберігаються протягом терміну, передбаченого правилами системи сертифікації конкретної продукції. Протоколи випробувань передаються органу з сертифікації і в копії – заявнику.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]