Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РРО повністю 22.10.02р17.40.doc
Скачиваний:
64
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
715.78 Кб
Скачать

Заключні операції роботи на екка різних типів.

В кінці робочого дня, для визначення результатів роботи касир повинен отримати “звіт операторів” тобто, якщо розглянути “Денний звіт “Х”, то це “ЗВІТ № 5”.

Алгоритми отримання “звіту оператора”:

ЕККА”Ера-101”: ключем Х замок повернути в положення Х ввести код касира і послідовно натиснути клавіші П1 > 5 (№ звіту) > 1 (номер першого касира). Якщо на протязі робочого дня працював касир під якимсь іншим номером, то вмісто клавіші 1, слід натиснути відповідну клавішу;

ЕККА “Ера 501”: два рази натиснути клавішу ВМК, потім +%, ввести код касира та натиснути клавіші 5 (№ звіту) і 1 (№ 1-го касира);

ЕККА”Samsung ER 350 F –UA: ключем Z перемикач режимів роботи повернути в положення X та натиснути клавіші 1 і 5 (№ звіту);

Підготовленні гроші, разом з покуп”юрним описом в двох примірниках, під копірку, та отрименним “звітом оператора” необхідно здати у головну касу , якщо така є в магазині, або завідуючому.

Сума виручки повинна відповідати сумі, яка зазначена в звіті оператората в покупюрному описі. Здавши гроші, слід отримати один примірник покупюрного опису з підписом головного касира, який свідчить про те, що гроші здані в головну касу та повернутися на робоче місце, де необхідно провести заключні операції, а саме:

- вивести через ЕККА, суму виручки разом із сумою розмінних грошей,тобто виконати операцію “службове виведення»;

- отримати знову “звіт оператора”, щоб впевнитися, що сума службового виведення відповідає сумі готівки зданій в головну касу. Якщо сума виторгу та службрве внесення готівки дорівнює сумі службового виведення, а в кінці звіту надруковано “ГОТІВКА= 0.00”, слід отримати фіскальний звітний чек, тобто звіт Z” з обнулінням оперативної пам”яті, тобто всі дані, які були зареєстровані на ЕККА протягом робочого дня перевести в “фіскальну пам”ять”.

Алгоритми отримання звіту z з обнуленням оперативної пам”яті:

- ЕККА “Ера-101”: ключем Z замок повернути в положення Z, ввести код адміністратора і натиснути клавіші П1, 00,після віддрукування повного звіту, ще раз натиснути клавішу 00 для підтверження що оперативну пам”ять потрібно обнулити;

- ЕККА “Ера-501”: два рази натиснути клавішу ВМК, потім клавішу -%, ввести код адміністратора, потім натиснути клавішу 00, після віддрукування звіту, ще раз натиснути клавішу 00. Для економії чекової стрічки можна отримати скорочений звіт Z, для цього слід нитискати клавіші: ВМК > ВМК > -% ввести код адміністратора, натиснути клавішу 0, а потім клавішу 00, друкуючий устрій віддрукує звіт Z, починаючи із ЗВІТУ №4.

- ЕККА “ Samsung ER 350 F-UA”: ключем Z замок повернути в положення Z і натиснути послідовно клавіші: 1; 0, після віддрукування повного звіту, ще раз натиснути клавішу 0.

Код адміністратора може бути різним, в залежності від розпорядження адміністрації торговельного підприємства та занесення його до пам”яті ЕККА.

Після отримання фіскального звітного чеку, в кінці якого повинно бути надруковано “обнулено”, або “анульовано” всі звітні документи, які були отримані на протязі дня, починаючи з підготовчих операцій підклеїти в книгу обліку розрахункових операцій з додатковим її оформленням, згідно наказу Державної податкової інспекції України № 614 від 01.12. 2000р.

Якщо після отримання звіту Z”, рулон контрольної стрічки закінчився, то її кінець необхідно підписати, вказавши прізвище та підпис касира, який працював на ЕККА і разом з усіма касовими документами та оформленою книгою обліку розрахункових операцій здати в головну касу, де контрольна стрічка повинна зберігатися три роки.

В отриманому звіті Z має бути відображена інформація про операції “службове внесення” та “службове виведення». Якщо в самому звіті така інформація не зазначена, то крім звіту Z, необхідно скласти будь - який інший звіт, де буде зазначено суми, за цими операціями і підклеїти його до книги ОРО.

У випадку роздрукування на ЕККА протягом робочого дня декількох фіскальних звітних чеків (звітів) “Z”, їх слід підклеїти до відповідного розділу книги обліку розрахункових операцій.