Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РРО повністю 22.10.02р17.40.doc
Скачиваний:
64
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
715.78 Кб
Скачать

Розділ 4 порядок роботи на електронних контрольно-касових апаратах різних типів

Згідно Закону України “Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг”№ 1776 - ІІІ від 1червня 2000 року.розрахунки за проданий товар,обслуговування, та послуги необхідно проводити на повну суму через зареєстровані в Державній податковій інспекції, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи ЕККА з роздрукуванням відповідних розрахункових документів та з використанням режиму попереднього програмування найменувань, цін та обліку.

При роботі на ЕККА слід постійно слідкувати за індикатором, щоб не допустити помилок на протязі робочого дня. Для уникнення будь-яких ситуацій, а саме при видачі здачі, слід користуватися клавішею ПСМ (попереднього підсумку) з підрахунком суми здачі, наприклад:

  • після реєстрації необхідних сум, слід натиснути на клавішу ПСМ , на індикаторі висвітиться загальна сума, яку необхідно отримати від покупця чи клієнта, голосно назвати суму, отриману готівку, зареєструвати на ЕККА, тобто набрати цю суму на клавішному полі. Натиснути клавішу ОПЛ, на індикаторі висвітиться сума здачі.

На віддрукованому чеці буде зазначено:

- кожна зареєстрована сума;

- загальна сума;

- готівка (сума грошей покупця);

- сума здачі.

Порядок реєстрації сум на різних типах ЕККА одинаковий . Далі наведені алгоритми отримання різних видів чеків на ЕККА “Ера-101, “Ера-501”, Samsung ER 350F-UA”.

Звичайний чек: сума > номер відділу > ОПЛ;

Чек на декілька покупок зі здачею: сума > віділ > сума > відділ > ПСМ > гроші покупця > ОПЛ;

Чек «на кількість» декількох запрограмованих товарів зі здачею: кількість товару > Х(клавіша множення) > номер коду товару > КОД ТОВ > кількість товару >номер коду товару > КОД ТОВ > ПСМ > сума готівки покупця > ОПЛ.

Під час реєстрації покупок виникають різні торговельні ситуації, такі як, відмова від покупки під час реєстрації її на ЕККА, або не вистачає грошей у покупця, поверненя грошей покупцю за повернену покупку і таке інше.

Спочатку розглянемо анулювання останньої покупки в межах не закінченого чека: - під час реєстрації покупки, наприклад: 0,4кг сиру “Російського” під кодом № 42 та 2-ві пачки, вершкового масла під кодом № 18, на клавішному полі ЕККА слід натиснути клавіші: 4 > 0 > Х > 4 > 2 > КОД ТОВ > 2 > . > Х > 1 > 8 > КОД ТОВ. Покупець згадавши, що у нього не вистачає грошей, відмовляється від 1-ї пачки масла. В такому випадку потрібно натиснути клавішу АН/ПОВ ( на індикаторі висвітиться, а на чековій стрічці віддрукується сума із знаком “-“, тобто вартість за дві пачки масла), а потім на клавішному полі набрати потрібний номер коду: 1 > 8 > КОД ТОВ > ПСМ > сума готівки покупця > ОПЛ.

Розглянемо ситуацію, коли покупець відмовляється від одної, крім останньої, покупки, або після натиснення клавіші ПСМ , то слід:

  • клавішею С зняти суму, яка висвічується на індикаторі;

  • натиснути клавішу АН/ПОВ;

  • набрати суму, яка підлягає анулюванню;

  • зареєструвати потрібну покупку ;

  • закрити чек .

На протязі дня може виникнути така ситуація, коли покупець відмомовляється від раніше придбаного товару. Згідно Закону України “Про захист прав споживачів” працівник магазину повинен повернути гроші покупцю, якщо покупець відмовляється від даної покупки.

Якщо покупець, по деякій причині відмовляється від покупки (бомбажна банка, наявний дефект, покупка не підійшла за розміром, кольором і т.і.), він повинен пред’явити чек на покупку, від якої відмовляється, заяву на прохання повернути гроші, вказавши дані, які засвідчують його особу та причину відмови, а також паспорт або посвідчення. Якщо реквізити чека відповідають даному торговельному підприємству, директор чи завідуючий відділом, на заяві покупця, пише резолюцію для касира чи оператора “видати”, за власним підписом. Касиру слід перевірити товар, який підлягає поверненню разом з чеком та заявою та зареєструвати на ЕККА суму грошей, яку необхідно повернути покупцю, натиснувши клавішу ВД “виведення службової готівки”, отримати даний чек і разом з сумою грошей видати покупцю. На повернений товар, згідно заяви покупця та чека на повернуту покупку, в кінці робочого дня касир повинен скласти акт, вказавши:

  • прізвище матеріально-відповідальної особи, яка дала дозвіл на видачу грошей покупцю за повернуту покупку;

  • своє прізвище;

  • прізвище покупця, зазначене в заяві;

  • причину відмови від даної покупки;

  • суму виданих грошей.

Складений акт, разом із заявою та чеком на повернуту покупку слід здати в головну касу торгівельного підприємства, а видану суму зазначити в книзі ОРО.

В тому випадку, якщо ЕККА вийшов із ладу, чи тимчасово відключилося електропостачання, обслуговування покупців, слід продовжувати згідно “Порядку реєстрації, опломбування, застосування ЕККА (РРО)” № 614 від 01.12. 2000 р. в якому передбачено певну схему роботи, а саме з видачею розрахункових квитанцій кожному покупцю. В момент відновлення, електропостачання або введення РРО в експлуатацію після ремонту, необхідно провести через ЕККА суми розрахунків за час роботи із застосуванням розрахункової книжки, окремо щодо кожної ставки ПДВ, після чого потрібно виконати звіт - Z (підсумкова сума продажу повинна дорівнювати сумі, проданих товарів, зазначеній у корінцях квитанцій “Розрахункової книжки”).

У разі виходу ЕККА із ладу, його ремонт здійснюється центром сервісного обслуговування , який згідно Закону України №1776, ст.14. повинен забезпечити поновлення роботи ЕККА протягом 72 годин.