Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РРО повністю 22.10.02р17.40.doc
Скачиваний:
64
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
715.78 Кб
Скачать

Підготовка електронних конторольно-касових апаратів різних типів до роботи.

Підготовка ЕККА до роботи складається з декількох етапів.

Першим з них є заправка чекової та контрольної стрічок. Перед заправкою, контрольну стрічку слід підписати вказавши прізвище та підпис касира. Інші дані: дата, № каси, час - друкуючий устрій наносить сам .

Спочатку слід відкрити кришку друкуючого устрою, взяти в руки рулон паперової стрічки так, щоб рулон чекової стрічки розмотувався проти годинникової стрілки, потім встановити його в спеціальне гніздо. Кінець стрічки необхідно протягнути через датчик кінця паперової стрічки, тобто блокіратор, та встановити в отвір друкуючого пристрою. Натискати на клавішу ПЧС до того, часу доки стрічка не вийде з отвору на 25-30 см. Кінець чекової стрічки протягують через отвір для подачі чека, а другий кінець, а це контрольна стрічка, треба намотати на приймальну котушку (стрічконамотувач) і встановити його на місце. Для впевненості, що друкуючий устрій справний і друк на стрічці чіткій, слід вибити два нульові чеки, які зберігаються на робочому місці, на протязі робочого дня . Далі наведено алгоритми отримання нульового чека на різних типах ЕККА :

“Ера-101”: ключем P електро-механічний замок повернути в положення P, ввести код касира, натиснути клавішу ОПЛ;

“Ера-501”: натиснути клавішу ВМК, ввести код касира та натиснути клавішу ОПЛ;

“Samsung – 350” : ключем Р перемикач режимів роботи повернути в положення P, ввести код касира, два рази натиснути клавішу ОПЛ .

Коди касирів залежать від того, якими їх запрограмували перед введенням ЕККА в експлуатацію, в залежності від розпорядження адміністрації торговельного підприємства:

- для ЕККА “ Ера-101” код касира складається з 8-ми значного числа;

- для ЕККА “Ера-501” код касира складається з 5-ти значного числа;

- для ЕККА “Samsung-350” код касира може складатися від 1-но значного до 4-ри значного числа.

Другим етапом являється - отримання звіту “Х” (денного звіту), який на початок робочого дня по всім параметрам повинен показати “нулі”, так як оперативна пам”ять ЕККА на передодні була “обнулена”.

Якщо робочий день в торговельному підприємстві ділиться на зміни, то на початок другої зміни дані звіту Х будуть відповідати показникам, які були зареєстровані на першій зміні. Але враховуючи те, що кожний касир працює під своїм кодом, показники звіту першої зміни не впливають на зареєстровані суми на другій зміні.

Алгоритм отримання звіту “Х” на ЕККА.

“Ера –101”: ключем Х замок повернути в положення Х, ввести код касира, натиснути клавіші П1 та 00;

“Ера-501”: враховуючи, що ЕККА “ЕРА-501”, ключів від електро-механічного замку не має, слід натиснути два рази клавішу ВМК, потім клавішу +% , ввести код касира та натиснути клавішу 00 ;

“Samsung-350”: ключем Z замок повернути в положення Х > ввести код касира > 0;

Третій етап являє собою “внесення службової суми”, тобто суму розмінних грошей, яку касир отримав на початок робочого дня.Цю суму потрібно внести в оперативну память ЕККА, як документальний доказ,що на початок робочого дня (зміни), касир мав певну суму грошей. Для цього слід на цифровому полі набрати отриману суму і натиснути клавішу ВН/П1, а друкуючий устрій віддрукує чек на внесену суму з позначкою “ВНЕСЕНО”

Всі отримані документи на ЕККА під час підготовки до роботи, а саме: два нульові чеки, звіт загальний та чек на внесення службової суми зберігаються у касира на протязі дня, після чого вклеюються в книгу обліку розрахункових операцій (РРО).