Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
сокол основи турдіяльності.docx
Скачиваний:
42
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
866.58 Кб
Скачать

6. Адреси та реквізити сторін

ПРЕДСТАВНИК

(підпис, П.І.П.)

200 р. «

Згідно зі статистичними даними Акціонерної страхової компанії «Остра-Київ» за підсумками 1998 р. було зафіксовано 547 страхових випадків, у тому числі:

  • амбулаторне лікування (прийом у лікаря з випискою рецептів) — 392 страхових випадки;

  • госпіталізація — 53;

  • смерть застрахованих — 2.

Суми страхових виплат коливалися від 18,5$ (гострий гнійний періодонтит) до 6543$ (репатріація).

Якщо провести порівняльний аналіз структури звертань за медичною допомогою (див. діаграму), то в 1998 р., як і в 1997 р„ лідирували за частотою:

  1. Гострі респіраторні захворювання (54%): тонзиліт, отит, фарингіт, синусит, гаймо­рит; у деяких випадках захворювання ускладнювались розвитком вторинної пневмонії.

  2. На другому місці стояв травматизм (23%) (переломи, різані рани, черепно-моз- кові травми, розтяг зв'язок тощо). Зимовий сезон 1998 р. характеризувався великою кількістю різних траві«, отриманих при катанні на гірських лижах, у побуті, пов'язаних з коливаннями температури й ожеледицею. Розміри страхового відшкодування у кож­ному конкретному випадку залежали від складності травми і коливались у межах від 5 до 100% від страхової суми.

  3. Досить часто (12%) у зв'язку зі змінами в звичайному харчовому раціоні, розви­валися захворювання системи травлення, зокрема алергії, харчові отруєння, гастрити та гастроентероколіти, гострі панкреатити.

  4. Значну частку серед страхових подій становили випадки звертання до лікарів з приводу гострого зубного болю (5%).

  5. Захворювання серцево-судинної системи діагностували в 4% випадків. Вони представлені приступами стенокардії, гіпертонічними кризами, проявами серцевої не­достатності.

  6. Поодинокими були такі захворювання: загострення сечокам'яної або жовчо­кам'яної хвороб, позаматкова вагітність І метрорагія, внутрішньо утробна загибель плоду, приступ виразкової хвороби та виразкова кровотеча, апендицит, інфаркт то­що. Незважаючи на малий відсоток вищезгаданих страхових випадків (2%), страхові суми, сплачені за лікування вказаних захворювань, виявилися значними і становили 1/3 від загальної суми страхових виплат.

анашз покаже, що застраховані чурисїй часїйие почата зверяатуля за медичною допомогою за кордоном, навіть при досить легких недугах, замість того, щоб займатися самолікуванням, як це було раніше, тобто ступінь довіри до страхового поліса став поступово зростати.

Структура захворювань туристів у подорожах за кордон у 1998 р.

Шлунково-кишкові Гострий Серцево-судинні захворювання зубний біль захворювання

Простудні захворювання 54%

Кількість страхових випадків 384, у тому числі:

  • амбулаторне лікування (прийом у лікаря з випискою та оплатою призначених медикаментів) — 330 страхових випадків (6 у результаті форс-мажорних обставин);

  • госпіталізація — 52 страхові випадки (у 15 випадках застраховані за медичними показниками проходили реабілітаційне лікування в клініках м. Києва та України після повернення з-за кордону);

  • смерть застрахованих — 2 випадки.

Сума страхових виплат за вказаний період становила 49 520,8 $ США і

16 662 грн, у т. ч.:

  • по лінії міжнародних асистансів — 34 776,07 $ США;

  • сплачено в офісі АСК «Остра-Київ» згідно пред'явлених документів 9 094,73 $ США;

  • виплати додаткової матеріальної компенсації за фактом нещасного випадку — 5 650 $ США;

  • оплата комплексу реабілітаційних заходів — 16 662,15 грн (у т. ч. — оплата меди­каментів на суму 4 586,7 грн).

Середня сума страхової виплати на кожного застрахованого, який звернувся за медичною допомогою за кордоном, становила 128,96 $ США при середній вартості поліса у подорожі на два тижні 8 $ США.

Структура захворюваності:

Аналіз структури захворюваності показав, що в сезоні 1999 р., як і в попередньому, на першому місці за частотою звертань стоять простудні захворювання (45%), такі як тонзиліт, бронхіт, отит, фарингіт, синусит, гайморит.

Структура захворювань туристів улітку 1999 р.

Травми

Серцево-судинні захворювання 4%

, Інфекційні захворювання 9%

Інші 6%

Алергія 5%

Простудні захворюв 45%

Шлунково-кишкові захворювання / 11%

Друге місце за частотою звертань займає травматизм (20%), причому в цьому се­зоні почастішали випадки травматизму внаслідок дорожньо-транспортних аварій. До­сить часто застраховані звертались з приводу Інфекційних (9%), шлунково-кишкових (9%) та алергічних захворювань (5%). Кількість серцево-судинних захворювань порівняно з попереднім роком залишилась на тому ж рівні (4%).

Інструкція

щодо оформлення полісів чАКВ Гарант» для тих, хто виїздить за кордон

Увага! Особи до 1 року та старші 75 років не страхуються.

  1. Один поліс може бути оформлено на одну або більше осіб, але не більше 4.

  2. Заповнення поліса:

    1. й рядок: Страхувальник (Застрахований) — може бути вписана тільки особа старша 16 років. Вписується її прізвище та ім'я згідно закордонного паспорта й номер паспорта. У графі Вік зазначається повна кількість років на день купівлі поліса. Якщо до поліса будуть вписуватись тільки особи до 16-ти, то до цієї графи вписується прізвище та ім'я з громадянського паспорта дорослої людини, яка купує поліс. При цьому слово «Застрахований» закреслюється, а в графах Страхова премія (Policy holder premium) і Вік ставиться прочерк.

    2. й рядок: Вказується місцезнаходження й контактний телефон Страхувальника для подання термінової інформації; далі вписується страхова сума на одну людину по страхуванню медичних та інших витрат (у $ США). Якщо передбачене страхування від нещасного випадку, то в наступній графі записується страхова сума по нещасному випадку на одну людину (в гривнях), якщо ні — ставиться прочерк.

    3. й рядок: Хрестиком позначається вибрана програма страхування А, В, С, D або Business card. Також хрестиком позначається Зона. Зона І — увесь світ, за винятком Австралії, Канади, США, Японії. Зона II — увесь світ, включаючи ці країни.

Якщо до поліса включено дітей до 16 років, або поліс видається на осіб, які подо­рожують у групі понад 15 осіб, то для таких застрахованих тариф зменшується на 20% — відповідно ставиться хрестик у графі Пільгове страхування.

Якщо застраховані виїздять на роботу або відпочинок, пов'язаний з небезпечними видам» спорту, застосовується надбавка до премії 50% і ставиться хрестик у відповідній графі Група ризику. Для осіб від 60 до 75 років застосовується надбавка 100% з відповідною позначкою в графі Група ризику. Далі вноситься дата початку страхування, а в наступній графі — кількість днів дії страхового поліса.

До 4-ї, 5-ї та 6-ї граф вписуються прізвища та імена із закордонних паспортів За­страхованих, відповідно номерів паспортів, вік Застрахованих, страхова премія за кожного по страхуванню медичних та інших витрат. Загальна премія по медичних ви­тратах за всіх осіб, застрахованих даним полісом, вказується у графі Страхова премія, всього. У графі Нещасний випадок вказується загальна премія за всіх Застрахованих по страхуванню від нещасного випадку, в разі відсутності такого — ставиться прочерк. У графі Всього вказується загальна сума премій, отриманих по страхуванню медичних та інших витрат плюс по страхуванню від нещасного випадку.

7-й рядок: У першій графі розписується особа, вказана як Страхувальник, у другій графі ставиться та скріплюється печаткою підпис агента страхової компанії. Далі ста­виться дата заповнення поліса.

Після заповнення поліса його перший корінець відривається та передається до страхової компанії.

СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ

      1. Айгистова О. ВЗабаев Ю. В., Сеселкин А. И. Введение в бизнес тур- опере йтинга. — М.: РМАТ, 1996. — 103 с.

      2. Биржаков М. Б. Введение в туризм. — СПб.; Издательский Торговый Дом «Герда», 1999. - 192 с.

      3. Волков Ю. Ф. Введение в гостиничный и туристический бизнес. — Ростов-на-Дону: «Феникс», 2003. — 348 с.

      4. Воронкова Л. П. История туризма. — Москва — Воронеж: «МОДЭК», 2001. - 303 с.

      5. Гуляев В. Г. Организация туристской деятельности: Учебное посо­бие. - М.: Нолидж, 1996. - 312 с.

      6. Державна програма розвитку туризму в Україні на 2002-2010 рр.

      7. Емельянов Б. В. Экскурсоведение. — М.: Советский спорт, 2000. — 224 с.

      8. Емельянов Б. В. Экскурсоведение: В 3 ч. — М.: ЦРИБ «Турист», 1992. - Ч. 1. - 121 е.; Ч. 2. - 89 е.; Ч. 3. - 87 с.

      9. Ефремова М. В. Основы технологии туристского бизнеса: Учебное пособие. - М.: Ось-89, 1999. - 192 с.

      10. Забалдіна Ю. Б. Маркетинг туристичного підприємства. — К.: Музич­на Україна, 2002. - С. 127, 195.

      11. Зорин И., Квартальное В. Толковый словарь туристских терминов. — Москва—Афины: 1994. — 407 с.

      12. Исмаев Д. К, Маркетинг иностранного туризма в Российской Федера­ции. Теория и практика деятельности туристских фирм: Учебное пособие. — М.: Мастерство, 2002. - 192 с.

      13. Исмаев Д. К. Работа туристской фирмы по организации зарубежных поездок: Учебное пособие. — М.: НОУ «ЛУЧ», 1996. — 136 с.

      14. Кифяк В. Ф. Організація туристичної діяльності в Україні: Навчаль­ний посібник. — Чернівці: Книги — XXI, 2003. — 300 с.

15 Любіцева О. О. Методика розробки турів: Навчальний посібник. — К.: Альтерпрес, 2003. — 104 с.

        1. Маринин М. М. Туристские формальности и безопасность в туриз­ме. — М.: Финансы и статистика, 2002. — 144 с.

        2. Маринин М. М.} Сепии В. С> Хороши лов А. В. Туристские формальнос­ти: Учебное пособие для вузов. — М.: 1995. — 66 с.

        3. Михайлічешо Г, I. Практика організації туристичних подорожей. — К.: ВЦ КНТЕУ, 2003. - 155 с.

        4. Немоляева М. Э., Ходорков Л. Ф. Международный туризм: вчера, сегодня, завтра. — М.: Международные отношения, 1985. — 174 с.

        5. Организация туризма: Учебное пособие / Под ред. Н. Кабушкина. — Минск: Новое знание, 2003. — 632 с.

        6. Зорина Г. ИИльина Е. Я., Моиіняга Е. В. Основы туристской дея­тельности: Учебник / Под ред. Е. Н. Ильина. — М/. Советский спорт, 2000. — 200 с.

        7. Правова база України з питань в'їзду та виїзду громадян // Збірник законодавчих та нормативних, актів / Упоряд. М. І. Камлик. — К.: Атіка, 2003. - 224 с.

        8. Сапрунова В. Туризм. Эволюция, структура, маркетинг. — М.: «Ось-89», 1997. - 160 с/

        9. Сокол Т. Г. Характеристика структури туристичної галузі СРСР у 70-80-х рр. XX ст. // Туристично-краєзнавчі дослідження. Вин. 1. — Ч. II. — К.: КМ-Трейдінг, 1998. - С. 230-250.

        10. Сокол Т. Г. Організація туристичної діяльності в Україні: Навчальний посібник. — К.: Музична Україна, 2002. — 256 с.

        11. Сокол Т. Г. Основи туризмознавства: Навчальний посібник. — К.; Ред Лайн, 1999. - 77 с.

        12. Соколова М. В. История туризма. — М.: Мастерство, 2002. — 352 с.

        13. Туризм в Україні // Статистичний бюлетень. — К.: Держінфотур,

          1. - 44 с.

        14. Туризм в Україні // Статистичний бюлетень. — К.: Держінфотур,

  1. - 44 с.

    1. Туризм в Україні // Статистичний бюлетень. — К.: Держінфотур,

  2. - 40 с.

  1. Туризм в Україні — 2004: Статистичний бюлетень. — К.: Держтурад- міністрація, 2005. — 49 с.

  2. Туристична діяльність: Нормативна база / Роїна О. М. — К.: КНТ, 2005. - 448 с.

  3. Уваров В. Д., Борисов К. Г. Международные туристские организации: Справочник. — М.: Международные отношения, 1990. — 287 с.

  4. Федорченко В. К., Дьорова Т. Л. Історія туризму в Україні. — К.: Ви­ща школа, 2002. - 195 с.

  5. Чудновский А. Д., Жукова М. А. Менеджмент туризма: Учебник. — М.: Финансы и статистика, 2002. — 288 с.

  6. Шаповал Г. Ф. История туризма. — Минск: ИП Экоперсиектива, 1999. - 303 с.

ЗМІСТ

ОСНОВИ ТУРИСТИЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ 1

ПЕРЕДМОВА 6

ІСТОРІЯ РОЗВИТКУ СВІТОВОГО ТУРИЗМУ 8

і.і. ПЕРІОДИЗАЦІЯ ІСТОРІЇ ТУРИЗМУ 8

1.2. ПОДОРОЖІ ТА МАНДРІВКИ В ЕПОХУ СТАРОДАВНЬОГО СВІТУ 9

1.3. ПОДОРОЖІ ЕПОХИ СЕРЕДНЬОВІЧЧЯ 12

1.4. ПОДОРОЖІ Й ТУРИЗМ У ХУІІ-ХУІП ст. 19

1.5. ТУРИЗМ XIX - ПОЧАТКУ XX СТ. 22

1.6. СУЧАСНИЙ СВІТОВИЙ ТУРИЗМ 27

і.7. МІЖНАРОДНЕ ТУРИСТИЧНЕ СПІВРОБІТНИЦТВО 35

1.8. СВІТОВІ ТУРИСТИЧНІ РЕГІОНИ 38

ІСТОРІЯ ТУРИЗМУ В УКРАЇНІ 43

2.1. МАНДРІВНИЦТВО ЯК ДЖЕРЕЛО ЗАРОДЖЕННЯ ТУРИЗМУ В УКРАЇНІ 43

2.2. УКРАЇНСЬКИЙ ТУРИЗМ У XIX - ПЕРШІЙ ПОЛОВИНІ XX СТ. ЗАРОДЖЕННЯ ОРГАНІЗОВАНИХ ФОРМ 45

2.3. ТУРИЗМ В УКРАЇНІ В 70-80-ті РОКИ XX СТ. 51

2.4. ТУРИЗМ В УКРАЇНІ НА СУЧАСНОМУ ЕТАПІ 63

ТЕОРІЯ ТУРИСТИЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ 70

з.і. КУЛЬТУРНО-ІСТОРИЧНЕ ТА СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНЕ ЗНАЧЕННЯ ТУРИЗМУ У РОЗВИТКУ СУСПІЛЬСТВА 70

3.2. ОСНОВНІ ТЕОРЕТИЧНІ ПОНЯТТЯ ТА ЇХ ВИЗНАЧЕННЯ 78

3.3. ФУНКЦІЇ ТУРИЗМУ В СУСПІЛЬСТВІ 85

3.5. ТУРИЗМ І СФЕРА ПОСЛУГ 89

3.6. ПРАВОВІ ЗАСАДИ ДІЯЛЬНОСТІ ТУРИСТИЧНИХ ОРГАНІЗАЦІЙ 94

ФОРМИ ТА ВИДИ ТУРИСТИЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ 103

4.1. ФОРМИ ТА ВИДИ ТУРИЗМУ 103

4.2. ВИДИ МАРШРУТІВ І ТУРІВ 104

4.3. ПРОГРАМИ ПЕРЕБУВАННЯ ТУРИСТІВ 107

Розділ 5 ПРОФЕСІЙНА ДІЯЛЬНІСТЬ У ТУРИСТИЧНІЙ ГАЛУЗІ 113

5.1. АГЕНТ ПО ОРГАНІЗАЦІЇ ТУРИЗМУ 113

5.2. ЕКСКУРСОВОД І ГІД-ПЕРЕКЛАДАЧ 115

5.3. МЕНЕДЖЕР ТУРИЗМУ 117

5.4. ПРОФЕСІЙНА ЕТИКА У ТУРИСТИЧНІЙ ДІЯЛЬНОСТІ 121

Розділ 6 ОСНОВИ ТУРОПЕРЕЙТІНГУ 132

6.1. ОРГАНІЗАЦІЯ РОБОТИ ТУРИСТИЧНОЇ ФІРМИ 132

6.2. ТЕХНОЛОГІЯ ОРГАНІЗАЦІЇ ТУРИСТИЧНОЇ ПОДОРОЖІ 137

6.3. ДОГОВІРНІ СТОСУНКИ В ТУРИЗМІ 145

6.5. ТУРИСТИЧНІ ФОРМАЛЬНОСТІ 153

Розділ 7 ОСНОВИ ЕКСКУРСОЗНАВСТВА 159

7.1. ЕКСКУРСІЯ ЯК ВИД ТУРИСТИЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ 159

7.2. КЛАСИФІКАЦІЯ ЕКСКУРСІЙ 163

7.3. МЕТОДИКА СТВОРЕННЯ ЕКСКУРСІЇ 164

7.4. МЕТОДИКА ПРОВЕДЕННЯ ЕКСКУРСІЇ 169

7.5. ТЕХНІКА ПРОВЕДЕННЯ ЕКСКУРСІЇ 172

7.6. МАЙСТЕРНІСТЬ ЕКСКУРСОВОДА 173

БЕЗПЕКА ТУРИСТИЧНИХ ПОДОРОЖЕЙ 177

ЛЩІМЗШ: 203

ДОДАТКИ 203

МИТНА ДЕКЛАРАЦІЯ 250

Список літератури

Навчальне видання

Сокол Тетяна Георгіївна