Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
комплекс самБО.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
490.5 Кб
Скачать

Тема 8. Види діяльності підприємств, їх значення. Основні економічні показники діяльності підприємства. Облік процесу постачання.

Питання, яке виноситься на самостійне вивчення:

Основні економічні показники господарської діяльності підприємства.

Література: Ф.Ф.Бутинець “ теорія бухгалтерського обліку” с.274

Методичні рекомендації:

Для оперативного керівництва і контролю бухгалтерський облік повинен забезпечити своєчасну й якісну інформацію про кількісні та якісні показники діяльності господарства.

При вивченні даного питання необхідно звернути увагу на склад кількісних та якісних показників підприємства.

Вивчивши дане питання студенти повинні

Знати:

- Суть кількісних та якісних показників діяльності підприємства;

Вміти:

  • застосовувати теоретичні знання у практичній діяльності ;

Питання для самоконтролю:

  1. Яка інформація необхідна для управління підприємством?

  2. Що є джерелом інформації для прийняття управлінських рішень?

  3. Які показники відносять до якісних, а які до кількісних?

Завдання для самостійної роботи:

Самостійне вивчення з розробкою конспекту.

Форми контролю самостійної роботи:

Поточний контроль: Перевірка конспекту.

Підсумковий контроль: Співбесіда по питаннях:

  1. Яка інформація необхідна для управління підприємством?

  2. Що є джерелом інформації для прийняття управлінських рішень?

  3. Які показники відносять до якісних.

  4. Які показники відносять до кількісних?

Основні показники господарської діяльності.

Для оперативного керівництва і контролю бухгалтерський облік повинен забезпечити своєчасну й якісну інформацію про кількісні та якісні показники діяльності господарства.

Кількісними показниками діяльності підприємства є показни­ки обсягу тих або інших процесів, наприклад кількість заготов­лених (придбаних) виробничих запасів (сировини, матеріалів, палива тощо), виробленої та реалізованої готової продукції в цілому та за окремими її видами тощо. Цей показник дає змогу раціонально вирішувати господарські завдання в процесі діяль­ності. В показнику обсягу реалізації поєднуються інтереси виробничих робників і споживачів, оскільки реалізованою може бути тільки та продукція, яка відповідає попиту споживачів, певним їхнім ви­могам. Це змушує підприємства підвищувати якість продукції, покращувати асортимент, припиняти виробництво продукції, яка не користується попитом.

Якісні показники характеризують економічну ефективність здійснення того або іншого процесу. Такими показниками є прибуток і рентабельність. Від розміру прибутку залежить ви­конання зобов'язань перед бюджетом по сплаті податку з прибутку та по інших платежах, створення резервного капіталу, по­повнення власного капіталу. Рентабельність визначається як процентне відношення суми прибутку до обсягу реалізованої продукції (показує, скільки підприємством одержано прибутку з кожної гривні реалізації), до вартості всього майна (капіталу), вкладеного у підприємство, та ін. Порівнянням одержаних показників рентабельності з плановими, а також у динаміці за декілька звітних періодів або з показниками інших підприємств, що працюють в таких же умовах, визначають ефективність діяльності господарства. Інші якісні показники визначаються характером діяльності | підприємства. Так, у підприємствах матеріальної сфери вироб ництва (промисловість, сільське господарство, тощо) важливим якісним показником є собівартість виробленої і реалізованої продукції (робіт, послуг); в торговельних підприємствах — рівень витрат обігу (до обсягу реалізації товарів). Зниження собівартості та витрат обігу є важливим фактором збільшення прибутку і підвищення рівня рентабель­ності. Ті або інші кількісні та якісні показники господарської діяльності підприємств і організацій визначаються за даними бухгалтерського обліку