Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
комплекс самБО.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
490.5 Кб
Скачать

Тема 2. Предмет і метод бухгалтерського обліку

Питання, яке виноситься на самостійне вивчення:

Господарські процеси та їх результати.

Література Ф.Ф.Бутинець “ теорія бухгалтерського обліку” с. 274.

Методичні вказівки:

Основним призначенням підприємств сфери матеріального виробництва є виробництво готової продукції, товарів тощо. Вивчаючи дане питання слід звернути увагу на те, що для забезпечення безперебійного виробництва повинні здійсню­ватися процеси постачання необхідними засобами виробництва і реалізації (збуту) виробленої продукції, товарів, робіт і послуг. Всі ці процеси (постачання, виробництво та реалізація) взаємо­пов'язані і взаємозумовлені, постійно змінюють один одного, вна­слідок чого відбувається безперервний кругообіг господарських активів (засобів).

Вивчивши дане питання студенти повинні :

Знати:

  • Види господарських процесів підприємства та їх зміст;

  • який зв’язок між господарськими процесами.

Вміти:

  • застосовувати теоретичні знання на практиці

Питання для самоконтролю:

  • Що являють собою господарські процеси діяльності підприємства?

  • Які особливості процесу придбання засобів виробництва ?

  • Які особливості процесу виробництва готової продукції?

  • Які особливості процесу продажу продукції ?

Завдання для самостійної роботи:

Самостійне вивчення з розробкою конспекту.

Форми контролю самостійної роботи:

Поточний контроль: Перевірка конспекту.

Підсумковий контроль: Співбесіда по питаннях:

  1. Який взаємозв’язок між господарськими операціями ?

  2. Від чого залежить обсяг постачання засобів виробництва ?

  3. Який зв’язок ритмічної роботи підприємства з фінансовими результатами?

Господарські процеси та їх результати.

Основним призначенням підприємств сфери матеріального виробництва є виробництво готової продукції, товарів тощо. Тому для забезпечення безперебійного виробництва повинні здійсню­ватися процеси постачання необхідними засобами виробництва і реалізації (збуту) виробленої продукції, товарів, робіт і послуг. Всі ці процеси (постачання, виробництво та реалізація) взаємо­пов'язані і взаємозумовлені, постійно змінюють один одного, вна­слідок чого відбувається безперервний кругообіг господарських активів (засобів).

Бухгалтерський облік, відображуючи господарські операції підприємства, забезпечує спостереження і контроль за господар­ськими процесами.

Господарська операція — дія або подія, яка викликає зміни в структурі активів та зобов'язань і власному капіталі підприємства.

Господарська діяльність підприємств постійно супроводжуєть­ся процесом постачання (заготівлі). Як результат цього процесу відбуваються господарські операції, пов'язані із забезпеченням підприємства виробничими запасами, основними засобами, сиро­виною тощо.

Об'єктами бухгалтерського обліку в процесі постачання є ви­трати на придбання, транспортування, навантаження та розван­таження придбаних засобів виробництва (оборотних та необорот­них активів), а також розрахунки з постачальниками.

Процес виробництва — основний процес, який супроводжуєть­ся створенням продуктів праці (продукції, товарів тощо). У проце­сі виробництва використовуються: необоротні активи (у формі їх амортизації — зносу), оборотні активи (сировина, матеріали, по­садковий матеріал та інші виробничі запаси), а також жива пра­ця у формі нарахованої оплати праці.

Об'єктами бухгалтерського обліку процесу виробництва є: ви­трати на виробництво продукції, визначення обсягу виробленої продукції та її собівартості.

Заключним етапом є процес реалізації. Вироблена продукція, крім тієї частини, яка залишається на внутрішньогосподарські потреби, підлягає продажу (тобто реалізації). Як результат реалізації підприємство одержує від покупців кошти, але, як правило, у більшому розмірі, ніж собівартість продукції (повна собівартість реалізованої продукції = собівартість + позавиробничі витрати, пов'язані з реалізацією продукції). Різниця між виручкою за реа­лізовану продукцію та її повною собівартістю становить фінансо­вий результат цього процесу — прибуток.

Об'єктами бухгалтерського обліку процесу реалізації є обсяг реалізованої продукції в натуральному та грошовому виразі, по­вна її собівартість, розрахунки, які виникли під час реалізації, та фінансові результати цього процесу.

У

Отже, бухгалтерський облік відображує безперервну зміну господарських активів, тобто їх кругообіг.

процесі постачання господарські активи з грошової форми переходять у товарну, тобто набувають форми засобів виробницт­ва; у процесі виробництва використовуються необоротні та оборо­тні активи і жива праця. Створюється новий продукт, роботи чи послуги; у процесі реалізації готова продукція, товари, роботи, послуги тощо набувають грошової форми, але вже у збільшеному розмірі — на суму прибутку.