Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розділ 15 Технічне оснащення роздрібних підприє...doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
2.03 Mб
Скачать

Рис. 15.4. Клавіатура касового апарату ЕРА-101 (в робочому режимі) «ВН/П1» («F1») — службово внесена сума; «ВД/П2» («F2») — службово виведена сума; «+» («+ТХ») — додавання вартісної надбавки до суми купівель; «-» («-ТХ») — відніман­ня вартісної знижки із суми купівель; «ПЧС» («PF») — протяжка чекової стрічки; «ПЗ» («F3»)» — під час роботи в режимі програмування — використовується для заміни (збі­льшення) номера таблиці; «+ %» — додавання процентної надбавки до вартості останньої купівлі; «- %» — віднімання процентної знижки з вартості останньої купівлі; «х» («QTY») — множення кількості товару на ціну; «Ан.пов.» («VD/ST») — анулювання про­дажу останнього з зареєстрованих товарів у межах незакритого чека; «С» («CL «) — ко­рекція (відміна) неправильно набраної інформації до моменту її реєстрації; «Код тов.» («PLU») — підтверджує, що попередньо набране число є кодом товару; «ОП1» («PY1») — встановлення кодової таблиці цифр, символів та окремих літер; «ОП2» («PY2») — встановлення кодової таблиці англійського алфавіту; «ОПЗ» («PY3») — встановлення ко­дової таблиці українсько-російського алфавіту; «ПСМ» («STL») — визначення проміжної вартості купівлі; «ОПЛ» («TL») — завершення операції продажу товарів (видачі чека)

393

Блок живлення призначений для видачі напруги на всі функціональні вузли апа­рата.

ЕККА ЕРА-101 може бути оснащений грошовим ящиком, який містить 5 секцій для банкнот і 5 секцій для монет. Відкривається за допомогою ключа, при відкри­тому замку ключ не може бути витягнутий із замка і дозволяє спрацювання грошо­вого ящика при розрахунку з покупцем.

Корпус призначений для розміщення вузлів і механізмів апарата і захисту їх від безконтрольного доступу.

15.2.4. Порядок реєстрації екка

Згідно з вимогами Закону України від 21.12.2000 № 2156-ІІІ і Порядку реєстра­ції, опломбування та застосування реєстраторів розрахункових операцій за товари (послуги) (затвердженому наказом ДПАУ від 1.12.2000 № 614 і зареєстрованому в Міністерстві юстиції України 5.02.2001 за № 107/5298) СПД, які застосовують для розрахунків з покупцями ЕККА, забов'язані їх зареєструвати в місцевій ДПІ.

У випадках, коли підприємницька діяльність здійснюється не за місцезнахо­дженням суб'єкта господарювання, то після реєстрації ЕККА його слід поставити на облік в ДПІ за місцем фактичного провадження господарської діяльності.

Реєстрація ЕККА ❖

Для проведення реєстрації СПД подає у відділ контролю реєстрації та застосу­вання ЕККА ДПІ такі документи: письмову заяву на реєстрацію ЕККА із зазначен­ням сфери застосування та реквізитів РРО; копію свідоцтва про державну реєст­рацію СПД (якщо СПД має зареєстровані в даному органі податкової служби PPO чи книги обліку реєстраційних операцій, то копію свідоцтва подавати не треба); завірену копію документа, що підтверджує право власності на ЕККА; завірену ко­пію дозволу місцевого органу виконавчої влади на розміщення об'єкта торгівлі (сфери послуг); завірену копію договору з організацією сервісного обслуговування про зарахування ЕЮСА на сервісне обслуговування; акт про виведення ЕККА з екс­плуатації, у випадку коли проводиться реєстрація ЕККА, який уже був у експлуа- тації; для СПД, що надають послуги з перевзень пасажирів і багажу,— ліцензії на право здійснення зазначеного виду діяльності.

Копії документів звіряються з оригіналом і зберігаються разом з заявою в ДШ, а оригінали повертаються СПД. На підставі розгляду поданих документів відповіда­льна особа ДПІ проводить реєстрацію апарата, про що робиться відповідний запис у Книзі реєстраторів розрахункових операцій. Апарату присвоюється реєстрацій­ний (фіскальний) номер, який вказується на титульній сторінці книги обліку розра­хункових операцій (далі — книга ОРО) та буде занесений у фіскальну пам'ять ка­сового апарата при опломбуванні та фіскалізації. При реєстрації ЕККА складається реєстраційна посвідка у двох примірниках. Один примірник залишається в ДПІ, а другий видається СПД з дальшим зберіганням його за місцем експлуатації ЕККА.

Реєстраційній посвідці присвоюється реєстраційний номер, який складається з коду області (дві цифри), коду района або міста (дві цифри) та порядкового номера запису в журналі реєстрації ЕККА.

Одночасно з реєстрацією ЕККА здійснюється і реєстрація книги ОРО, що міс­тить щоденні звіти, які складаються на підставі відповідних розрахункових доку­

394