Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розділ 15 Технічне оснащення роздрібних підприє...doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
2.03 Mб
Скачать

W

Конструкція меблів для підприємств торгівлі повинна бути простою, економіч­ною як при виготовленні, так і в експлуатації. Економічність виготовлення облад­нання визначається дешевизною матеріалів і простотою його конструкції, а також можливістю застосувати прогресивні технології виробництва. Економічність екс­плуатації немеханічного обладнання визначається рівнем зручності для працівників магазину й покупців, надійністю, функціональною доцільністю. Обладнання вва­жають більш економічним, якщо воно легко пристосовується до магазину, компак­тне і водночас досить містке, легко трансформується.

15.1.2. Типізація, уніфікація і стандартизація немеханічного обладнання

Значення типізації, уніфікації ❖ та стандартизації обладнання

В умовах комерціалізації торгівлі великого значення набуває типізація, уніфіка­ція і стандартизація торгових меблів.

Типізація1 — це система заходів, скерованих на зведення зайвої різноманітності конструкцій до обмеженого переліку технічно й економічно найдосконаліших су­часних типів обладнання для розробки типових проектів.

Вона сприяє виявленню і відбору торгових меблів, що виправдали себе на практиці. Вироби меблів одного типу, подібні за формою, призначенням, конструкцією, можуть різ­нитися лише розмірами. Кожний розмір окремого виду обладнання одного типу називаєть­ся типорозміром, а кілька його типорозмірів становлять параметричний (розмірний) рад.

Торгове немеханічне обладнання поділяється на такі типи: пристінні й острівні гірки, секції замкнених зон всередині торгового залу, вішала, інші товароносії, при­лавки, немеханічні касові кабіни, корзини і візки для покупок тощо.

Використання типового обладнання дає можливість застосування експеримен­тально перевіреного розташування товарів, способів їх укладення, розробляти раці­ональне технологічне планування торгового залу, що сприяє підвищенню рівня об­слуговування покупців і одержання прибутку.

Уніфікація2 — приведення деталей, що входять до обладнання до єдиних форм, конструкцій і розмірів. Уніфіковані деталі (полиці, ящики, кронштейни тощо) мо­жуть повторюватись або в одній моделі, або в наборах обладнання, тобто вони ста­ють взаємозамінними. Це дозволяє уникнути зайвої різноманітності деталей, що мають однакове призначення, створити оптимальний набір для збирання різних ти­пів меблів, знизити витрати на їх виробництво й експлуатацію.

Загальну оцінку рівня уніфікації обладнання дає коефіцієнт уніфікації, який ви­значається за формулою

К» = Ey і Е,

де Ey — кількість уніфікованих елементів, що входять до складу обладнання;

E — загальна кількість елементів, що входять до складу обладнання.

' Тип (від грец. typos — відбиток, образ) — зразок, модель для групи предметів. Типізація — приведен- ня різноманітних типів виробів до невеликої кількості типових зразків певних розмірів, форм і якості. Один з методів стандартизації.

Уніфікація (лат. unio — єдність + facere — робити) приведення будь-чого до єдиної норми, єдиної фо- рми, до одноманітності. Один з методів стандартизації.

382