Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розділ 15 Технічне оснащення роздрібних підприє...doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
2.03 Mб
Скачать

ється встановлювати положення стрілок циферблатних вагів на нульову відмітку шкали за допомогою регулювання ніжок, а також встановлювати ваги по рівню за допомого^) підкладання під ніжки будь-яких предметів.

Забороняється встановлення засобів вимірюваннь маси, які мають шкалу, або електронний відліковий пристрій (дисплей) під кутом до покупця, закривати (това­ром, інвентарем) шкалу (дисплей), вантажоприймальну платформу та пломбу з від­битком державного повірочного тавра.

Зас би вимірювань маси з живленням від електричної мережі встановлюються у приміщеннях, умови в яких відповідають вимогам експлуатаційної документації і де є можливість їх під'єднання до заземлювального контуру.

Забороняється визначення маси товару в діапазоні нижче найменшого значення діапазону зважування:

  • для вагів настільних з найбільшим значенням діапазону зважування 2, 5, 10 та 20 кг — відповідно 20, 50,100 та 200 грамів;

  • для вагів лоткових з найбільшим значенням діапазону зважування 10 кг — 500 грамів;

  • для електронних вагів з реєстрацією маси, ціни та вартості ^ 40 грамів;

  • для вагів пересувних, врізних та стаціонарних — нижче 5% найбільшого зна­чення діапазону зважування.

15.3.5. Міри довжини та об'єму, характеристика та правила експлуатації

При продажу тканин, ватину, килимових доріжок, тюлю, мережив, кабелів, шнурів, інших метражних матеріалів застосовують лінійні вимірювачі *— дерев'яні (з деревини твердих порід) і металеві метри. Кінці метра закріплюють металевими наконечниками, а з обох боків наносять шкали з найменшою поділкою 0,5 см. На метр наносять марку виробника, позначення довжини і тавро. Тавро державної по- вірки ставиться посередині метра та на обох наконечниках. Наконечники міцно, без гойдань скріплюються з дерев'яним бруском. Метри повинні бути прямолінійними, мати гладку чисту поверхню, без задирок, тріщин, іржі. Гострі грані їх повинні бу­ти притуплені, торці мати однакову ширину, а цифри і шкали бути чіткими, рівни­ми, ясними. Максимальні допуски погрішності для метрів металевихЖ- ±1 мм, а дерев'яних — ±1,5 мм.

Забороняється користуватися складними м'якими метрами або нанесеними на прилавок відмітками.

Для відмірювання рідин застосовують міри об'єму — металеві або скляні кухлі, мензурки, паливороздавальні колонки, дозатори, торговельні автомати.

Металеві кухлі з харчового алюмінію циліндричної форми місткістю 0,25; 0,5; 1 та 2 л використовують при відпуску молока, а кухлі з лудженої сталі — часу. Ручка кухля може бути дугоподібною або видовженою з гаком для підвішування на кро­мці тари. На кухлі ставиться позначка його місткості, марки виробника і тавро.

Скляні мірні кухлі місткістю 0,25 і 0,5 л призначені для відпуску пива, квасу. На верхню гладку частину кухля паралельно її краю наноситься риска (кругова або до­вжиною не менше 25 мм), яка слугує покажчиком місткості. На скляних кухлях є позначка місткості, марки заводу, а також витравлюють тавро.

Мензурки являють собою скляні стакани конічної або циліндричної форми міст­кістю 0,1 і 0,2 л; їх застосовують для відпуску соків і винно-горілчаних виробів.

413