Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розділ 15 Технічне оснащення роздрібних підприє...doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
2.03 Mб
Скачать

Мензурки мають дві кругові риски: в мензурки 0,1 л — 0,05 л і 0,1 л, у мензурки 0,2 л — 0,15 і 0,2 л. Мензурка наповнюється до відмітки відповідного об'єму по ниж­ньому меніску. Не дозволяється користуватися мензурками лабораторного типу з дрібними поділками.

Ручні міри об'єму повинні виготовлятися з доброякісних матеріалів, мати пра­вильну форму, на їх поверхні не повинно бути тріщин, іржі, зім'ятості й інших пошкоджень. В металеві кухлі рідину наливають врівень з краями, а в скляні — на рівні риски. Процес вимірювання та відпуску рідини із застосуванням мір міс­ткості, дозаторів для вимірювання об'єму рідини виконується таким чином, щоб покупець міг спостерігати його від початку до кінця. Вимірювання та відпуск рі­дини, кількість якої за відповідними нормативними документами вимірюється в одиницях маси (рослинна олія, мед, сметана тощо), дозволяється тільки після її зважування. Продаж таких продуктів із застосуванням засобів вимірювання об'єму забороняється.

Вимірювання кількості рідини із застосуванням паливо- та мастилороздавальних колонок повинно виконуватися згідно з вимогами експлуатаційної документації підприємства-виробника. Перед початком роботи оператор АЗС повинен перевірити об'єм разової дози, застосовуючи зразкові мірники 2-го розряду місткістю 10 та 50 л. Під час роботи колонки за температури навколишнього повітря за межами діапа­зону 20±5 °С повинна враховуватись поправка на зміну місткості зразкового мірни­ка за таблицею 5 МИ 1864-88. При вимірюванні палива у ручному режимі та режи­мі з дистанційним управлінням колонка повинна автоматично установлювати пока­зання лічильника разової дози у нульове положення. Показання лічильника разової дози повинні залишатися до зняття роздавального крана з кронштейна колонки на­ступним покупцем.

15.4. Холодильне обладнання

15.4.1. Значення холоду в торгівлі та оснащення її холодильним обладнанням

Багато продовольчих товарів, які перебувають в оптовій і роздрібній торгівлі, є швидкопсувними. Під дією мікроорганізмів, а також унаслідок біохімічних проце­сів, що відбуваються в продуктах, їхня якість може погіршуватися. При температу­рі повітря нижче 0 °С життєдіяльність мікроорганізмів уповільнюється і біохімічні процеси протікають повільніше. Тому при зберіганні продовольчих товарів викори­стовують холод. Його застосування дає можливість зберігати первісну якість хар­чових продуктів і підвищувати тривалість їх зберігання, створювати необхідні то­варні запаси на базах і складах оптової та роздрібної торгівлі. Використання холоду дає змогу послабити сезонність реалізації тваринного масла, молочних продуктів, риби, овочів; забезпечувати тривалу збереженість продуктів після виробництва чи заготівлі; розширювати асортимент швидкопсувних товарів для продажу населен­ню; перевозити продукти на далекі відстані.

Якість продовольчих товарів при застосуванні холоду в певний період лишаєть­ся без зміни, вони не втрачають природного вигляду, властивого їм смаку й пожив­ності.

У стаціонарних холодильниках охолоджують і заморожують, зберігають і відпу­скають в роздрібні торговельні підприємства швидкопсувні продукти.

414

Сутність охолодження ❖

Охолодження досягається зменшенням вмісту теплоти у твердому тілі, рідині або газі. Фізична природа холоду й теплоти однакова: залежить від швидкості руху молекул, з яких складається фізична речовина. Охолодження — процес віднімання теплоти, який приводить до зниження температури або зміни агрегатного стану фі­зичного тіла. Охолодження нагрітого тіла до температури навколишнього середо­вища ідбувається природно, без затрати енергії.

Одним із завдань холодильної техніки є забезпечення охолодження речовин до темпе­ратури, яка була б нижчою від температури навколишнього середовища. Таке охолоджен­ня називається штучним. Воно забезпечується холодильними машинами або пристроями, принцип дії яких ґрунтується на використанні фізичних процесів пароутворення, розши­рення газів, плавлення, сублімації. Для штучного охолодження необхідно затратити енер­гію, завдяки чому теплота від менш Нагрітого тіла передається до більш нагрітого.

За Міжнародною системою одиниць (Cl) кількість теплоти, а отже, і холоду вира­жають у джоулях (Дж). Позасистемна одиниця теплоти калорія (1 кал = 4,1868 Дж).

Прискорення розвитку холодильного господарства, створення єдиного холоди­льного ланцюга на всьому шляху переміщення, переробки, зберігання і реалізації сировини, готової продукції і товарів, підвищення забезпеченості холодом коопера­тивних підприємств торгівлі, громадського харчування, заготівель, промисловості й транспорту є актуальним завданням для споживчої кооперації України.

15.4.2. Основи машинного охолодження

Сутність машинного охолодження ❖

Утворення штучного холоду за допомогою холодильної машини називають ма­шинним охолодженням. У кооперативній торгівлі воно набуває все більшого застосу­вання завдяки таким перевагам, як невелика трудомісткість при експлуатації, простота підтримання потрібних температурних режимів. Машинне охолодження найдоскона­ліше в санітарно-гігієнічному плані і дає змогу створювати найсприятливіші умови зберігання швидкопсувних товарів порівняно з іншими методами охолодження.

Машинне охолодження ірунтується на використанні властивостей деяких речо­вин (холодильних агентів) кипіти при низьких температурах, поглинаючи при цьо­му тепло з навколишнього середовища. Найпоширенішими холодильними агентами є аміак і хладон (фтористі і хлористі похідні вуглеводнів).

Аміак — газ без кольору з задушливим різким запахом. Газоподібний аміак ле­гший за повітря, рідкий проводить електричний струм. Температура кипіння аміаку при атмосферному тиску становить -33,4 °С, температура замерзання —77,7 °С. Аміак має відносно вищу об'ємну холодопродуктивність, ніж хладон — 518 ккал/м3. Це доступний і дешевий холодильний агент. Він використовується в сере­дніх і великих холодильних машинах для температур кипіння до -65 °С. Аміак го­рючий і вибухонебезпечний. При концентрації аміаку в повітрі від 16 до 28,8 % за наявності відкритого полум'я може статися вибух.

Аміак спричиняє подразнення слизової оболонки очей і дихальних шляхів у лю­дини. Вдихання аміаку може мати такі негативні наслідки, як спазм горла, зупинка дихання, зміна кров'яного тиску, порушення серцевої діяльності. Гранично допус­тима концентрація його в повітрі становить до 0,02 мг/л. Аміак використовується в

415

основному для машин середньої і великої холодопродуктивності, які встановлю­ються на великих холодильниках у ізольованих машинних відділеннях.

Хладон-12 — важкий газ без кольору з дуже слабким запахом, один з найменш шкідливих холодоагентів. Використовується в малих холодильних установках. Нормальна температура кипіння -29,8 °С. Об'ємна холодопродуктивність (305,6 ккал/м3) значно нижча, ніж у аміаку. Хладон більш плинний і здатний про­никати крізь найменші нещільності у таких місцях системи, де в рівних умовах проникнення повітря й аміаку неможливі. Його витікання дуже важко виявити: за­пах хладону стає помітним лише при вмісті його в повітрі понад 20 %. При зітк­ненні хладону з гарячою поверхнею (понад 40 °С) або дії на хладон відкритого по­лум'я він розкладається з утворенням отруйних газів.

Хладон-22 — важкий газ без кольору, має сприятливі експлуатаційні та фізичні вла­стивості, вибухонебезпечний, негорючий. Об'ємна холодопродуктивність у хладону-22 вища, ніж у хладону-12. При атмосферному тиску кипить при температурі -40 °С, а за­мерзає при -160 0C. Використовується у низькотемпературних холодильних установках.

Машинне охолодження забезпечується зміною агрегатного стану холодильного агента, який внаслідок кипіння при низьких температурах відводить від охолоджу­ваного тіла або середовища необхідну для цього теплоту, а потім передає її при по­дальшій конденсації парів навколишньому середовищу при відносно високих тем­пературах. Для здійснення цього процесу необхідні затрати енергії і наявність замкненого циклу, що забезпечується паровими холодильними машинами.

За способом підвищення тиску і температури парів перед їх конденсацією паро­ві холодильні машини поділяються на компресійні, в яких пари стискаються комп­ресором (із затратою механічної енергії), й абсорбційні, в яких поглинання парів забезпечується абсорбентом, а випаровування йде із затратою теплової енергії.

Основні вузли компресійної холодильної машини ❖

Парова компресійна холодильна машина складається з таких основних частин: випарника, компресора, конденсатора і терморегулювального вентиля, з'єднаних послідовно трубопроводами в замкнену систему (рис. 15.11).

Рис. 15.11. Принципова схема автоматичної хладонової холодильної машини: 1 — конденсатор; 2—ресивер; 3 — електродвигун вентилятора; 4 — магнітний пускач; 5—автоматичний запобіжник; б — теплообмінник; 7—терморегулювальний вентиль; 8 — терморегулятор; 9 — охолоджуваний об'єм; 10—випарник; 11 — герметичний компресор

416

Випарник слугує для кипіння в ньому холодильного агента при низькій темпера­турі і відповідному їй тиску за рахунок теплоти, вилученої з навколишнього охоло­джуваного середовища.

Компресор призначається для відсмоктування парів холодильного агента з ви­парника і стискання їх при затраті механічної енергії. При цьому тиск і температура парів холодоагента зростають.

Конденсатор слугує для зрідження (перетворення в рідкий стан) стиснених компресором парів холодильного агента завдяки відведенню теплоти конденсації у навколишнє середовище.

Регулювальний вентиль призначається для регулювання подачі холодоагента у випарник, де знижується тиск холодоагента від значень тиску конденсації до зна­чень тиску випаровування з відповідним зниженням температури.

В торговельному холодильному обладнанні поширені автоматичні хладонові холодильні машини, які становлять комплекси технічних пристроїв, що забезпечу­ють холодильний цикл.

Внутрішній об'єм 9 (див. рис. 15.11) охолоджується завдяки кипінню хладону при низькому тиску у випарнику 10. Компресор 11 відсмоктує з випарника пари і нагнітає їх при високому тиску в конденсатор 1. Пари хладону, сконденсовані у ви­гляді крапель рідини, стікають у ресивер 2. Рідкий хладон проходить крізь тепло­обмінник б, де охолоджується холодними парами, відсмоктуваними компресором з випарника, і надходить до терморегулювального вентиля 7, який автоматично регу­лює подачу хладону залежно від температури всередині охолоджуваного об'єму.

Низький тиск кипіння хладону у випарнику підтримується компресором. Завдя­ки теплообміннику б в результаті переохолодження рідкого хладону і нагрівання всмоктуваних у компресор парів холодопродуктивність холодильної машини зрос­тає на 7—10 %. Необхідний температурний режим автоматично підтримується тер­морегулятором 8, який при досягненні заданої температури магнітним пускачем 4 вимикає компресор 11 і електродвигун 3. При підвищенні температури до верхньої заданої границі терморегулятор знову включає компресор.

Захист електродвигуна компресора від перевантаження здійснюється автомати­чним запобіжником 5.

У торговому холодильному обладнанні застосовуються в основному компресор­но-конденсаторні агрегати. Холодильний агрегат — це сукупність деяких (або всіх) вузлів холодильної машини, об'єднаних конструктивно на спільному каркасі. Ви­пуск холодильних машин у вигляді агрегатів робить їх надійнішими, компактними, дає змогу поліпшити якість монтажних робіт, створити сприятливі умови для об­слуговування машин.

Компресорно-конденсаторні агрегати поділяються за видом застосовуваного хо­лодильного агента (хладонові й аміачні); залежно від конструктивних особливостей (герметичні й відкриті); за холодопродуктивністю компресора (малі — до 8000 ккал/год, середні — до 50 000 ккал/год, великі — понад 50 000 ккал/год); за місцем установки (вбудовані й окремо розміщені) і за температурним режимом (високо-, середнє- і низькотемпературні).

Герметичні компресорно-конденсаторні агрегати завдяки невеликим габаритам вбудовують в холодильне обладнання, порівняно з відкритими агрегатами вони економніші й довговічніші.

У низькотемпературному холодильному обладнанні використовують виготовле­ні Харківським заводом холодильних машин BO «Кристал» агрегати BH 250, BH 400, BH 315(2), BH 400(2), BH 630(2).

417