Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розділ 11.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
112.64 Кб
Скачать

Р озділ 11. Морське страхування

Розділ 11

Морське страхування

11.1. Необхідність, сутність і значення морського страхування

Морське страхування є найдавнішим видом страхування. Взагалі історія страхування пов’язує виникнення комерційних страхових послуг саме у зв’язку з проведенням морських перевезень. Перший договір перестрахування також пов’язується з морськими перевезеннями. Морські перевезення завжди супроводжувалися значними ризиками. Ризик виникає через дальність відстані перевезення, залежність рейсу від природних умов, дорожнечі вантажу, можливості піратських атак, арешту суден в іноземних портах тощо. Більшість вказаних ризиків є актуальними і зараз, що і обумовлює необхідність проведення морського страхування.

Сучасне морське страхування є найбільшою галуззю транспортного страхування і передбачає захист від наступних ризиків:

нанесення шкоди життю, здоров’ю або майну пасажирів при проведенні морських перевезень;

нанесення шкоди морському судну внаслідок стихійних лих, помилок в управлінні, протиправних дій третіх осіб;

нанесення шкоди морським судном життю, здоров’ю майну третіх осіб, які перебувають на інших судах або на березі;

нанесення шкоди вантажу, який перевозиться судном;

арешт судна органами влади іншої країни;

нанесення шкоди навколишньому середовищу нафтою або іншими шкідливими та небезпечними речовинами, які перевозяться судном.

Отже, кількість морських ризиків є достатньо різноманітною, але зважаючи на те, що морське страхування є найдавнішим видом страхування умови його проведення є достатньо стандартизованими. Найбільшою популярністю в світі користуються умови морського страхування, які розроблені в Великій Британії і мають назву Акт морського страхування. Положення відображені в даному акті стали основою для розробки багатьох національних правил морського страхування. Стандартизація умов морського страхування є необхідною і тому, що більшість морських перевезень є міжнародними.

В Україні є багато об’єктів страхування водного транспорту, оскільки вона є морською державою і на її території протікають двоє з трьох найбільших у Європі річок, які виконують важливі транспортні функції. Отже, окрім іншого морське страхування має великі перспективи розвитку і в наступних періодах. Головним законодавчим актом, що регулює умови морського стра­хування, є прийнятий у грудні 1994 року Кодекс торговельного море­плавства України, який містить розділ «Морське страхування». Зважаючи на можливість виникнення великих збитків пов’язаних з мореплавством, в Україні страхування засобів водного транспорту визначено як обов’язкове [23].

Поєднання в договорах морського страхування великої кількості ризиків обумовлює виникнення ситуацій, коли діє принцип контрибуції, тобто сумісної відповідальності за страховий випадок кількох страхових компаній.

В проведенні морського страхування завжди переважали компанії, акредитовані в великих морських державах (Великобританія, США, Норвегія, інші). Останнім часом на цей ринок вийшли і активно на ньому працюють російські страхові компанії. Маючи набагато нижчі тарифи за іноземних страховиків вони складають їм значну конкуренцію. Українські страхові компанії за об’єктивних причин (низька капіталізація, нерозвинений торгівельний флот) лише починають виходити на ринок морського страхування.

Таким чином, значення морського страхування полягає в тому, що морське підприємництво характеризується великою кількістю ризиків, які супроводжуються можливими значними збитками. Отже, страховий захист є необхідний при здійсненні будь-якої операції пов’язаної з морським транспортом.