Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розділ 11.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
112.64 Кб
Скачать

Проблемні ситуації Ситуація 1

Болгарське судно «Віхрен» перебувало в російському порту Туапсе з метою отримання на борт вантажу деревини. Судно увійшло до порту о 20 годині вечора, навантаження було призначена на 8 годину ранку. О 23 годині порт отримав штормове попередження. Керівництво порту надало наказ усім судам вийти з порту на штормові води. Капітан судна «Віхрен» відмовився виконати наказ керівництва порту посилаючись на те, що шторм є незначним за силою. Але вже о третій ночі шторм набув сер’йозних розмірів і судно «Віхрен» таки розпочало вихід з порту. Через високі хвилі судно не спромоглося вийти з воріт порту і було викинуто на захисні споруди. Внаслідок цього судно розкололося навпіл, тобто було знищене повністю (на підлягає ремонту). Судно було застраховане в лондонському Ллойді на суму 500 тис. американських доларів. Страхова компанія виплатила усю суму повністю і звернулася за відшкодуванням своїх збитків до порту Туапсе, мотивуючи це тим, що капітан судна вчасно не був попереджений про шторм. Керівництво порту висунуло як свідків на свою користь охорону і працівників порту. Справа перейшла до міжнародного арбітражного суду. Який принцип лежить в основі даного спору? Що необхідно було зробити керівництву порту, щоб така ситуація не виникла і з кого б в такому разі вимагала відшкодування страхова компанія? Яке рішення скоріш за все прийме міжнародний арбітражний суд в ситуації, що сталася?

Ситуація 2

Колумбійське судно «Мару» вартістю 1500 тис. грн.. Було застраховане на суму 1000 тис. грн.. Судно рушило в довгострокове плавання і через три тижні перестало виходити на зв’язок з компанією, що його зафрахтувала. Ще через місяць після того як судно не виходило на зв’язок з компанією судновласник заявив абандон страховику і отримав страхове відшкодування 1000 тис. грн.. Через два місяці судно було визволене з порту однієї африканської країни. Його вартість з врахуванням пошкоджень була оцінена в сумі 1300 тис. грн.. Вказати хто буде власником судна в цьому випадку?

Задача 1

Російське вантажне судно «Прогрес» сіло на мілину в районі півострова Камчатка. На судні перевозився вантаж 3-х комерційних фірм з такими вартостями:

Вантаж А – 1000 тис. доларів США

Вантаж Б – 2000 тис. доларів США

Вантаж В – 3000 тис. доларів США

Вартість судна дорівнює 1500 тис. доларів США.

Усі вантажі і судно були застраховані в різних страхових компаніях. Капітаном судна і провідними спеціалістами було прийняте рішення про те, що для зняття судна з мілини необхідно викинути за борт судна вантаж А.

Обрахувати, в яких сумах буде виплачене страхове відшкодування усіма страховими компаніями, якщо ситуацію у встановленому порядку буде визнано «загальною аварією».

ТЕСТИ

1. Морське страхування передбачає захист від наступних ризиків:

а) нанесення матеріальної шкоди власникові іншого судна, що призвело до їх зіткнення;

б) нанесення шкоди, пов’язаної з втратою фрахту;

в) нанесення шкоди життю, здоров’ю пасажирів та персоналу судна прямим чи непрямим впливом радіації;

г) нанесення шкоди життю, здоров’ю та майну пасажирів при проведенні морських перевезень;

д) нанесення матеріальних збитків, що завдані діями урядових органів щодо застрахованого судна.