Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 1.Практ псих у сис наукового знання doc.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
193.02 Кб
Скачать

7. Міжособовий вплив в роботі практичес-кого психолога

Кваліфікований психолог розуміє, що його реакція впливає на клієнта і навпаки - реакції кли-ента впливають на нього самого. Він усвідомлює цей вплив і у взаємодії з клієнтом його спеціально выде-ляет, фіксуючи як свої почуття, думки, бажання і воз-можности, так і почуття, думки, бажання і возможно-сти клієнта. Кваліфікований психолог це робить шляхом переказу переживань клієнта, у вигляді откры-тых і закритих питань і тому подібне. Істотно важливо, що усі ці види дії на клієнта показують міжособовий вплив, тобто показують зміну в думках, почуттях бажаннях і можливостях як клієнта, так і психолога.

Для некваліфікованого психолога характерна відсутність розуміння міжособового впливу, він схильний бачити в діях клієнта віддзеркалення своїх прямих дій. Таким чином, квалифицирован-ный психолог не виділяє зміст своєї Я-концепции і міра її включеності у взаємодію з клієнтом.

8. Людська гідність в роботі практичес-кого психолога є самоценностью. Для квалифи-цированного психолога пошана гідності клиен-та є аксіомою, яка визначає його чесність в спілкуванні з клієнтом при отриманні, використанні і передачі йому психологічній інформації. Одна із сторін роботи кваліфікованого психолога прояв-ляется в цьому сенсі в тому, щоб в адекватній для клієнта формі повідомити йому психологічну инфор-мацию - проблеми адекватного для клієнта словника психологічної інформації.

Для некваліфікованого психолога неуважи-тельное, навіть образливе відношення до клієнта не є предметом професійної рефлексії, він схильний приписувати своїй професії сверхзначи-мость, яка дозволяє відноситися до інших людей з позиції згори.

Для некваліфікованого психолога немає специ-альных професійних проблем в отриманні і пе-редаче психологічної інформації, найчастіше для цього він використовує пссвдоквалифицированный жаргон або перенавантажує свою мову спеціальними термінами, підкреслюючи винятковість своєї професії.

9. Узагальнена теорія в роботі квалифицирован-ного психолога займає особливе місце. Це обобщен-ное наукове знання, на зміст якого він актив-но рефлексує в ході своєї роботи, постійно освоює нові теорії і підходи. На їх основі ква-лифицированный психолог створює і розвиває соб-ственную концепцію психологічної допомоги. Він може стати прибічником якийсь одній теорії, але постійно відкритий для освоєння нового знання, для сприйняття альтернативних точок зору, прагне до системного підходу у своїй практичній роботі.

Некваліфікований психолог прив'язаний до одно-му підходу, не роздумує про альтернативи, у нього завжди оцінне, практичне відношення до будь-яких можливих точок зору. Він відкидає їх, ориенти-руясь на відомий йому підхід, який не анализи-рует як систему, а приймає в якості аксиомати-ческой посилки. Іншими словами, узагальнена теорія некваліфікованого психолога не являється його лич-ным способом мислення, який він міг би і хотів би удосконалювати.

10. Відношення до узагальненої теорії квалифици-рованного психолога характеризується тим, що він рас-сматривает теорію як віддзеркалення реальності, він ви-дит в ній манеру мислення, витікаючу з його культурної і статевої приналежності. Він рассмат-ривает теорію як спосіб мислення, який може удосконалюватися і мінятися залежно від культурної і статевої приналежності людини. Виходячи з цього, відношення кваліфікованого психолога до будь-якої теорії засноване на виділенні в ній моментів, як що відбивають реальність психичес-кой життя людини, так і реальність культурної і статевої приналежності автора теорії, отражающе-го цю реальність у своїй манері мислення.

Іншими словами, кваліфікований психолог розуміє, що в будь-якій теорії є предмет і способи його опису; якщо предмет (внутрішній світ челове-ка) для усіх дослідників один, то способи його опи-сания, аналізу, узагальнення для усіх авторів будуть різними. Це він бачить і у своїй власній обоб-щенной теорії, тому може співвідносити її з други-ми теоріями.

Некваліфікований психолог ігнорує спо-собы мислення авторів різних теорій, не выде-ляет предмета теорії і способу мислення автора. Для нього немає проблеми співвідношення своєї теорії і тео-рий інших авторів.

Описані вище якості професійної дея-тельности практичного психолога дозволяють утверж-дать, що у кваліфікованого психолога принципово відмінна від некваліфікованого психолога вихідна точка в розумінні і отриманні психологи-ческой інформації про клієнта. Позиція квалифициро-ванного психолога заснована на професійній реф-лексии, позиція некваліфікованого психолога заснована на його Я-концепции. Це відмінність позицій, тобто початкових підстав для побудови взаимодей-ствия з клієнтом, можна, на наш погляд, зафіксувати у вигляді наступних узагальнених формул:

ПКП = (обобщ. теорія; Я-психолог; Я-концепция), де ПКП - позиція кваліфікованого психолога, яка визначається його рефлексією на узагальнену теорію, його відношення до своєї професії і рефлек-сией на зміст Я-концепции.

Тоді як позиція некваліфікованого психо-лога (ПНК) може бути описана, на наш погляд, у вигляді такої формули:

ПНП = (Я-психолог, Я-концепция), де содержа-ние взаємодії з клієнтом визначається отноше-нием до професії і змістом Я-концепции прак-тического психолога.

Опис у вигляді цих формул дозволяє виділити той дуже складний момент в роботі квалифицирован-ного практичного психолога, який по мірі складності наближає її до роботи режисера або льотчика-випробувача, - це необхідність постійної професійної рефлексії у взаємодії з клієнтом, а значить, постійної напруги, требую-щего точності професійної дії для ока-зания ефективної психологічної допомоги.