Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 1.Практ псих у сис наукового знання doc.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
193.02 Кб
Скачать

3. Світогляд (концепція) практичного пси-холога

Кваліфікований психолог розуміє слож-ность предмета свого дослідження і дії на індивідуальність людини, розуміє неможливість опису і дослідження його у рамках однієї концеп-ции, тому прагне зрозуміти і використовувати в рабо-те безліч концепцій.

Некваліфікований психолог не має ясної концепції, не рефлексує на предмет своєї прак-тической діяльності, обмежує свою роботу рам-ками якоюсь одній концепції. Часто походження змісту цієї концепції йому неясне.

4. Культурна продуктивність практичного психолога

Кваліфікований психолог здатний до выра-ботке безлічі думок, слів і моделей поведінки у своїй культурі і у рамках інших культур. Його индиви-дуальная і культурна эмпатия, спостережливість явля-ются основою для культурної продуктивності. Це по-зволяет йому приєднатися до світу клієнта і йти разом з ним шляхом вирішення проблеми. Це дозволяє кваліфікованому психологові знайти розуміння життєвого шляху, відмінного від власного. Таким об-разом, кваліфікований психолог здійснює куль-турную продуктивність не на основі своєї Я-концепции, а на основі свого відношення до професії практическо-го психолога, яка припускає високу культурну продуктивність за рахунок рефлексії на зміст про-фессионального взаємодії з клієнтом.

Некваліфікований психолог здатний рабо-тать тільки у рамках однієї культури, яку він по-нимает через зміст своєї Я-концепции, себе, свою культурну продуктивність неквалифицирован-ный психолог розглядає як прояв загально-культурної норми, стандарту поведінки.

5. Конфіденційність в роботі квалифицирован-ного психолога є завжди. Він чітко рефлексує на зміст психологічної інформації і її зна-чимость для клієнта. Він може і повинен проводити чітке розмежування Замовника психологічної ин-формации, Клієнта і Користувача психологічної інформації. Кваліфікований психолог понима-ет міру відповідальності усіх учасників ситуації його професійної діяльності і володіє юридичес-кими нормами регуляції відповідальності.

Некваліфікований психолог порушує прави-ло конфіденційності, схильний до поширення психологічної інформації, не піклується про її хра-нении і передачу.

6. Обмеження в діяльності практичного психолога

Кваліфікований психолог постійно рефлек-сирует на зміст своїй професійною дея-тельности, реально оцінює свої можливості і Рівень кваліфікації, розуміє і приймає ограни-чения своїх можливостей, проводить спільну рабо-ту з колегами і представниками суміжних специальностеи - психіатрами, лікарями-терапевтами, психо-неврологами, нейропсихологами та ін. Квалифицирован-ный психолог своє відношення до професійної діяльності не ототожнює з власною Я-концепцией. Він рефлексує це відношення як одне з воз-можных джерел професійного зростання.

Кваліфікований психолог адекватно относит-ся до проблеми професійного зростання як до необхо-димости постійного професійного взаимодей-ствия з колегами. Для кваліфікованого психолога відповідь клієнтові: "Немає, я не працюю над цими питання-мі" - не є показником його професійної некомпетентності, а навпаки, обмеження і їх обо-снование як для клієнта, так і для себе являються ис-точником професійного зростання практичного психолога.

Некваліфікований психолог працює без ог-раничений, береться за будь-яку проблему, будь-який метод без необхідної професійної рефлексії на си-туацию його застосування. Він не бажає працювати з дру-гими професіоналами, орієнтуючись тільки на свої переживання, свою Я-концепцию як джерело психо-логической інформації і критерій її достовірності. Відношення до своєї професії для неквалифицирован-ного психолога включене в його Я-концепцию і не яв-ляется спеціальним предметом рефлексії. Його пози-цию в цьому плані можна позначити так: "Те, що я роблю як психолог, завжди правильно, оскільки я так вважаю".