Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 1.Практ псих у сис наукового знання doc.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
193.02 Кб
Скачать

3.Модель професійній діяльності практичного психолога

Необхідність обговорення цього питання пов'язана передусім, на наш погляд, з тим, що робота практи-ческого психолога дуже специфічна своїм предме-том - індивідуальністю людини. Специфічність проявляється і в тому, що сам психолог теж виступає як індивідуальність, як людина, що має на неї повне право. У цьому сенсі виникає безліч проблем, пов'язаних з соціальним статусом профес-сии практичного психолога. Наприклад, проблема критеріїв ефективності його роботи, рівня його ква-лификации, кінець кінцем - проблеми підготовки практичних психологів.

Багато питань вирішуються в професійному, етичному кодексі психологів, які є в кожній країні, де ця професія поширена в достаточ-ной мірі.

Досвід роботи практичних психологів дозволяє виділити і описати десять основних якостей роботи кваліфікованого психолога, які істотно відрізняють його професійну діяльність від ра-боты некваліфікованого психолога1.

Пропонований нижче опис основних якостей професійної діяльності практичного психо-лога дозволяє, на наш погляд, уточнити представле-ние про місце індивідуальних характеристик психоло-га, його Я-концепции як в процесі професійної підготовки, так і в практичній діяльності.

Отже, основні якості професійної дея-тельности кваліфікованого психолога і їх відмінності від діяльності некваліфікованого психолога :

1. Цілі психологічної допомоги

Кваліфікований психолог орієнтує кли-ента в його цілях, дає людині можливість знайти максимально можливе число варіантів поведінки. Кваліфікований психолог розглядає свого клієнта і його цілі як цілі потенційно культурно-продуктивній особі, тобто особи, здатної до життя в контексті культури, перспективи, що має почуття, необхідним рівнем рефлексії для прояву різноманітних підходів до проблем сво-ей життя. Іншими словами, кваліфікований пси-холог розглядає цілі психологічної допомоги як нові можливості клієнта, які він повинен виявити у взаємодії з ним.

Некваліфікований психолог переслідує свої цілі, використовує клієнта для реалізації своїх склон-ностей. Наприклад, психолог може демонструвати клієнтові свою винятковість як носія профес-сии, підкреслюючи постійно свою компетентність як психолога. Чи дискредитуватиме усе высказы-вания клієнта своїми судженнями, які направ-лены на знецінення переживань клієнта, і тому подібне некваліфікований психолог мети психологичес-кой допомоги формує на основі своєї особистою Я-концепции, тому ігнорує Я-концепцию клієнта, не може дати йому напрям і підтримку в совершен-ствовании Я-концепции.

2. Відгуки або реакції практичного психоло-га в ситуації професійної діяльності

Кваліфікований психолог може знайти мно-жество реакцій - вербальних і невербальних - на широкий спектр ситуацій і проблем.

Некваліфікований психолог має типич-ным стиль поведінки, не має адекватного ситуації відгуку, схильний фіксуватися на одному або несколь-ких відгуках.

Кваліфікований психолог, реагуючи на ситу-ацию, уникає оціночних суджень із приводу дей-ствий клієнта. Для некваліфікованого психолога існують шаблонні оцінки дій клієнта.