Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2_P_C_Admin pravo.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
1.17 Mб
Скачать

Семінарське заняття № 20 (4 години)

Тема 4.2. Публічне адміністрування щодо господарської діяльності

  1. Адміністративно-правове регулювання господарської діяльності.

  2. Правова основна та поняття застосування адміністративно-господарських санкцій до суб’єктів господарювання.

  3. Адміністративна відповідальність за порушення чинного законодавства у сфері економіки. Види адміністративно-правових санкцій.

  4. Процедури застосування адміністративно-правових санкцій.

  5. Правові засади управління фінансами і кредитуванням.

  6. Фінансовий контроль: поняття, особливості.

  7. Адміністративна відповідальність за адміністративні проступки у сфері фінансів.

  8. Правові засади управління транспортом. Державний контроль на транспорті.

  9. Адміністративна відповідальність за адміністративні проступки на транспорті.

  10. Правові засади управління використанням і охороною природних ресурсів та державний контроль у даній сфері.

  11. Адміністративна відповідальність за порушення законодавства про використання і охорону природних ресурсів.

Практичне завдання

І. Розгляньте норми Кодексу України "Про ад­міністративні правопорушення", що характеризують правопору­шення у галузі охорони природи, промисловості, сільського господарства, на транспорті та в галузі шляхового господарства і зв'язку, у галузі торгівлі, ресторанного господарства, фінансів, підприємницької діяльності та сфері послуг.

ІІ. Вирішіть ситуаційні завдання.

Ситуація 1

Генеральний директор державного підприємства "Октавія" видав наказ, згідно з яким гр. Ф. було призначено на посаду керівника одного із структурних підрозділів підприємства, на якому старшим бухгалтером відділу матеріальних цінностей працювала дружина гр. Ф.

Чи є законним наказ генерального директора? Відповідь обґрунтуйте.

Ситуація 2

Громадянин В. своїми діями пошкодив трамвайну колію, що створило аварійну ситуацію. Порушника було затримано і за рішенням судді районного суду на нього було накладено штраф у розмірі 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Чи мав право дану справу розглядати суд? Чи законним є його рішення? Кваліфікуйте дії.

Ситуація З

До Корецького районного суду звернувся директор ТОВ "Біг" зі скаргою, в якій було вказано, що працівник інспекції державного архітектурно-будівельного контролю провів пере­вірку ТОВ "Біг" і встановив факт самовільного будівництва магазину, про що складено протокол. Начальник інспекції роз­глянув справу і виніс постанову про накладення штрафу на ТОВ "Біг".

Факт самовільного будівництва директор визнає, однак дії інспекції, на його думку, були не зовсім правомірними. Так, складаючи пр§токол, інспектор не роз'яснив порушнику його права, не назвав статтю КпАП, яку було порушено, склав окремий документ - припис, який взагалі в КпАП не передбачено, а постановою на ТОВ "Біг" накладено штраф у розмірі 20 тис грн - 50 % вартості побудованого магазину, хоча відповідно до ст. 97 КпАП за самовільне будівництво передбачено накладення штрафу на посадову особу в значно меншому розмірі.

Складіть скаргу. Охарактеризуйте провадження про при­тягнення до відповідальності юридичних осіб за порушення у сфері містобудування та визначте, яке рішення має прийняти щодо цієї справи суддя.

Ситуація 4

Головний державний санітарний лікар району під час перевірок неодноразово попереджав директора приватного кафе громадянин К. про необхідність проведення санітарних заходів у його закладі. Останнього разу він підписав письмову вимогу про необхідність вжити санітарних заходів. Однак директор приватного кафе до встановленого строку не виконав цих вимог, тому головний державний санітарний лікар заборонив експлуатацію закладу доти, доки його не буде приведено у належний стан, а також виніс постанову про накладення штрафу на директора.

Охарактеризуйте застосовані заходи примусу. Визначте правомірність їх застосування.

Ситуація 5

Інспектор ДАІ Київського району м. Харкова лейтенант міліції П. зупинив автомобіль, яким керував громадянин Н., і затребував документи на право керування автомобілем. Під час перевірки документів з'ясувалося, що автомобіль належав громадянину К., а у громадянина Н. не було документів, які бпідтверджували його право на управління цим авто. Тоді інспектор ДАІ відсторонив громадянин Н. від керування авто­мобілем, вилучив у нього посвідчення водія, зняв номери з автомобіля, а автомобіль поставив на штрафмайданчик. Грома­дянин К. звернувся зі скаргою до прокурора.

Охарактеризуйте заходи, застосовані інспектором ДАІ. Визначте їх правомірність. Якщо ви вважаєте дії інспектора ДАІ незаконними, складіть проект протесту прокурора.

Ситуація 6

Неповнолітній гр. П. (17 років) та його товариш - гр. Г. (19 років), перебуваючи у нетверезому стані, почали палити у вагоні метрополітену, за що були затримані працівниками міліції.

За якою статтею КпАП слід кваліфікувати дії гр. П. та гр. Г.? Які органи правомірні накласти стягнення на порушників і яке саме?

Ситуація 7

Громадянин К. придбав у магазині автоматичну пральну машину. Вдома гр. К. з'ясував, що машина не може бути вико­ристана за призначенням, оскільки тиск води у трубах водо­постачання недостатній для її функціонування.

Громадянин К. звернувся до директора магазину з про­ханням повернути йому гроші, сплачені за пральну машину. Ди­ректор письмово повідомив покупця про неможливість задо­вольнити його вимоги і мотивував відмову тим, що придбаний товар має належну якість.

Які державні органи можуть посприяти гр. К. у реалізації його права на повернення вартості придбаного товару належної якості? Які заходи може бути застосовано відповідними орга­нами до продавця пральної машини? Чи складатимуться пред­ставниками органів у зв'язку із застосуванням даних заходів письмові документи?

Ситуація 8

Інвалід Великої Вітчизняної війни І групи гр. А. звер­нувся до фірми "Астра" з письмовим проханням пояснити порядок гарантійного обслуговування телевізора, придбаного в цій фірмі й подарованого йому ветеранською організацією. У відповіді, отриманій гр. А. через півтора місяці, повідомлялося, що всі питання стосовно гарантійного обслуговування телевізора він може з'ясувати, звернувшись безпосередньо до пункту гарантійного обслуговування, адреса і телефон якого зазначалися.

Коли громадянин А. зателефонував за вказаним номером, йому відповіли, що такої інформації по телефону не дають. Після цього гр. А. звернувся зі скаргою до комітету в справах преси та інформації обласної адміністрації. На підставі скарги робітником комітету щодо завідуючого пункту гарантійного обслуговування було складено протокол про адміністративне правопорушення, передбачене у ст. 212 КпАП.

Дайте правову оцінку даної ситуації.

Ситуація 9

Громадянин Астахов К.В. на засадах приватної власності створив підприємство під назвою "Аскон". Пізніше з'ясувалося, що підприємство з такою назвою вже функціонує в місті. Незва­жаючи на це, гр. Астахов використовував ідентичні товарні знаки. Крім того, протягом двох кварталів він не подавав декларації про доходи від підприємницької діяльності.

Яких заходів адміністративного впливу треба вжити щодо гр. Астахова і хто повинен їх застосувати?

ІІІ. Визначити якими нормативно-правовими актами регулюється дане питання?

1. Громадяни ЛоскутовП.Л. та НосовВ.М. вирішили отримати додатковий заробіток шляхом лову та реалізації риби, яку планували відловити у ставку, що знаходиться поблизу їх села. Щоб рибалка не була марною, вирішили застосувати електровудки, сітки, а також вибухову речовину, яку гр. НосовВ.М. викрав з місця роботи. Під час рибалки їх було затримано рибінспекцією та направлено до компетентних органів.

Яку відповідальність передбачено законодавством за вчинене діяння?

2. Підприємство "Промінь" розташувало свої очисні споруди так, що всі відходи виробничого процесу виводились до розташованого поблизу лісового масиву. Основним видом діяль­ності підприємства є виробництво хімічних добрив. Таким чином, у стічних водах підприємства містились хімічні речовини, які завдали значної шкоди (усихання та захворювання) лісовим насадженням. Відповідні контролюючі органи виявили даний факт і направили необхідні матеріали до компетентних органів.

Яку відповідальність передбачено законодавством за вчинене діяння?

3. Громадянин Момот Л.В. під час перебування у відрядженні за кордоном вирішив привезти додому подарунок у вигляді екзотичної тварини. З цим питанням він звернувся на ринку до продавця товарів для тварин. Йому було запропоновано придбати шимпанзе, на що він погодився, але документів та відповідних дозволів на придбання цієї тварини він не мав і намагався провезти її через кордон незаконно. Під час огляду його речей на митному контролі тварину в нього було вилучено, а його було направлено до компетентних органів.

Яку відповідальність передбачено законодавством за вчинене діяння?

4. Група громадян вирішила вийти на полювання, знаючи про те, що сезон полювання ще не розпочато. Після того як вони здійснили відстріл декількох тварин, вирішили направитись додому відсвяткувати цю подію, не зробивши відповідної по­значки в документах. У цей момент їх зупинили і провели перевірку службові особи компетентних органів.

Яку відповідальність передбачено законодавством за вчинене діяння?

5. Начальник служби охорони заповідника одержав дозвіл на випалювання сухої природної рослинності в їхньому запо­віднику. Він організував бригаду, що мала цим займатися, а сам, поклавшись на вибраних працівників, пішов вирішувати власні справи. Після того, як зазначені заходи було завершено, праців­ники запросили начальника служби охорони, щоб він перевірив якість виконаної роботи. Все швидко оглянувши, той відповів, що його влаштовують результати і відпустив працівників додому. Тільки-но всі розійшлися, чагарники та дерева почали горіти, а начальник охорони не зміг забезпечити своєчасного їх гасіння, оскільки всі працівники були відсутні. До приїзду пожежної бригади, заповіднику було завдано значної шкоди.

Яку відповідальність передбачено законодавством за вчинене діяння?

6. Підприємство "Кремінь" розташоване поблизу біосфер-ного заповідника. Основним видом діяльності підприємства є виробництво хімічних добрив. Під час виробничого процесу на підприємстві вийшли з ладу очисні споруди, що призвело до безлімітного викидання в атмосферу отруйних речовин. Для припинення цих викидів директор підприємства повинен був дати наказ про зупинення виробничого процесу, але він цього не зробив, розраховуючи на те, що ремонтній бригаді вдасться швидко полагодити зіпсоване обладнання. Ремонт зазначеного обладнання тривав дві доби, в результаті чого було завдано значної шкоди заповіднику.

Яку відповідальність передбачено законодавством за вчинене діяння?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]