Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2_P_C_Admin pravo.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
1.17 Mб
Скачать

Матеріали для студентів Адміністративне право

Спеціальність «Правознавство» 6.030401

Спеціалізація «Прокуратура та слідство»

Спеціалізація «Цивільна та господарська юстиція»

(IІ курс)

Зміст

ПРОГРАМА НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ 2

ПЛАНИ СЕМІНАРСЬКИХ ЗАНЯТЬ 8

САМОСТІЙНА РОБОТА 51

ІНДИВІДУАЛЬНІ ЗАВДАННЯ 80

ОРІЄНТОВНИЙ ПЕРЕЛІК ПИТАНЬ ДО ЗАЛІКУ 82

ПИТАННЯ ДЛЯ ПІДГОТОВКИ ДО ІСПИТУ 84

РЕКОМЕНДОВАНА ЛІТЕРАТУРА 88

ІНФОРМАЦІЙНІ РЕСУРСИ 115

ТЕМАТИЧНИЙ СЛОВНИК 115

Програма навчальної дисципліни Розділ 1. Загальні положення адміністративного права.

Тема 1.1. Предмет і метод адміністративного права

Поняття адміністративного права. Поняття та сфера предмета галузі адміністративного права України.

Поняття, ознаки і види адміністративно-правових відносин. Підстави виникнення адміністративно-правових відносин та їх класифікація. Відносини публічного управління, відносини відповідальності публічної адміністрації, відносини відповідальності за порушення загальнообов’язкових правил, установлених адміністрацією, відносини адміністративних зобов’язань. Структура адміністративно-правових відносин. Фактичний і юридичний зміст адміністративно-правових відносин.

Поняття та характерні риси основного методу адміністративного права. Метод адміністративного права в контексті реформи адміністративного права. Адміністративне право як галузь, наука та навчальна дисципліна.

Тема 1.2. Концепції розвитку адміністративного права України

Історичний аспект виникнення і розвитку адміністративного права. Роль адміністративного права у становленні і розвитку незалежної правової демократичної держави Україна. Основні напрямки реформи адміністративного права.

Генеральний принцип вітчизняного адміністративного права. Інші концептуальні чинники розвитку адміністративного права. Адміністративне право у галузевій класифікації правової системи. Взаємодія адміністративного права з іншими галузями права.

Тема 1.3. Механізм адміністративно-правового регулювання. Джерела адміністративного права

Поняття та ознаки адміністративно-правового регулювання. Поняття та елементи механізму адміністративно-правового регулювання. Зміст окремих елементів адміністративно-правового регулювання.

Поняття та особливості адміністративно-правових норм. Практичне використання адміністративно-правових норм. Структура та класифікація адміністративно-правової норми. Реалізація норм адміністративного права, види (виконання, використання, додержання, застосування). Вимоги до застосування норм адміністративного права (законність, обґрунтованість, доцільність)

Поняття та класифікація джерел адміністративного права. Конституція України як першоджерело адміністративного права. Перехідний стан основних джерел адміністративного права в Україні. Загальна характеристика Кодексу України про адміністративні правопорушення як основного джерела адміністративного права.

Тема 1.4. Принципи та функції адміністративного права

Поняття та характерні риси принципів адміністративного права. Принцип пріоритету забезпечення прав і свобод людини та громадянина. Інші основні принципи адміністративного права.

Функції адміністративного права.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]