Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2_P_C_Admin pravo.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
1.17 Mб
Скачать

Тема 1.5. Поняття та види суб’єктів адміністративного права

Поняття та види суб'єктів адміністративного права. Факти, що впливають на коло суб'єктів адміністративного права. Адміністративно-правова правосуб’єктність: правоздатність, дієздатність, деліктоздатність. Система суб’єктів адміністративного права.

Тема 1.6. Адміністративно-правовий статус суб’єктів адміністративного права

Поняття та структура адміністративно-правового статус фізичної особи. Соціальне призначення основних прав і свобод громадян. Адміністративно-правовий статус громадян України. Адміністративно-правовий статус іноземців та осіб без громадянства.

Зміст адміністративно-правового статусу виконавчих органів державної влади. Поняття та структура органів виконавчої влади. Президент України як гарант державного суверенітету, територіальної цілісності України, додержання Конституції України, прав і свобод людини і громадянина. Кабінет Міністрів України як вищий орган виконавчої влади. Система центральних органів виконавчої влади. Місцеві державні адміністрації

Органи місцевого самоврядування як суб’єкти адміністративного права. Адміністративно-правовий статус об’єднань громадян, релігійних організацій. Адміністративно-правовий статус суб’єктів господарювання.

Розділ 2. Публічна адміністрація та відносини публічного управління.

Тема 2.1. Публічна адміністрація та її органи.

Поняття «публічна адміністрація» та функціональний і організаційно-структурний підходи до її розуміння. Публічна влада та публічна адміністрація. Органи публічної адміністрації. Місце Президента України, Кабінету Міністрів України центральних та місцевих органів виконавчої влади в публічній адміністрації. Органи Місцевого самоврядування як суб’єкти публічної адміністрації.

Тема 2.2. Публічна служба та її адміністративно-правове регулювання.

Поняття «публічна служба». Класифікація публічної служби в Україні та її законодавче забезпечення. Державна служба як правовий інститут адміністративного права. Законодавство про державну службу.

Поняття, ознаки та види державної служби. Принципи та функції державної служби. Право на державну службу.

Поняття посади й посадової особи, класифікація посад. . Основні права і обов'язки державних службовців. Проходження державної служби. Службова кар'єра. Служба в органах місцевого самоврядування. Дисциплінарна відповідальність державних службовців.

Проблеми правової культури у сфері публічної служби в Україні. Державні службовці і корупція. Управління державною службою. Основні напрямки реформування державної служби

Тема 2.3. Поняття, сутність, принципи і функції державного управління.

Загальне поняття управління. Основні універсальні (кібернетичні) категорії управління. Соціальне управління, його сутність та види.

Поняття та сутність державного управління. Принципи та функції державного управління. Суб'єкти державного управління. Організаційні принципи побудови апарату державного управління (галузевий, функціональний, територіальний) Організаційні принципи діяльності апарату державного управління. Рівні державного управління. Режими державного управління.

Співвідношення державного та громадського управління.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]