Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2_P_C_Admin pravo.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
1.17 Mб
Скачать

Тема 4.3. Публічне адміністрування в адміністративно-політичній сфері.

Поняття адміністративно-політичної сфери, її структура та суб’єкти. Відносини адміністративних послуг в адміністративно-політичній сфері.

Поняття, сутність національної безпеки. Правові засади управління національною безпекою. Система органів управління національною безпекою та їх повноваження. Державна безпека як складова національної безпеки. Організаційно-правові засади діяльності служби безпеки України та їх повноваження. Охорона державного кордону. Завдання внутрішніх військ у забезпеченні національної безпеки. Організаційно-правові засади забезпечення державної таємниці.

Правові засади управління обороною. Організаційні засади управління обороною. Військова служба як вид державної служби. Адміністративна відповідальність за порушення законодавства про загальний військовий обов'язок і військову службу.

Адміністративно-правовий статус органів прокуратури в Україні. Прокурорський нагляд. Протест, припис, подання та постанова прокурора. Представництво прокуратурою інтересів громадянина або держави в суді.

Правові засади управління внутрішніми справами. Система органів та їх повноваження щодо управління внутрішніми справами. Державний пожежний нагляд. Державний нагляд за безпекою дорожнього руху. Внутрішні війська Міністерства внутрішніх справ. Управлінські послуги, що надаються органами внутрішніх справ. Адміністративна відповідальність за порушення громадського порядку та громадської безпеки.

Поняття юстиції і її адміністративно-правового регулювання. Адміністративно-правовий статус Міністерства юстиції України. Державна виконавча служба. Адміністративно-правове регулювання у сфері реєстрація актів цивільного стану. Нотаріат в Україні. Вища рада юстиції. Вища кваліфікаційна комісія суддів України. Державний департамент України з питань виконання покарань. Адміністративна відповідальність у сфері юстиції.

Поняття і правові засади управління зовнішньополітичною діяльністю. Система органів управління зовнішньополітичною діяльністю та їх повноваження. Особливості проходження дипломатичної, консульської служби. Адміністративно-правове регулювання в’їзду в Україну і виїзду з України.

Тема 4.4. Публічне адміністрування у соціально-культурній сфері.

Поняття соціально-культурної сфери, її структура. Державний та недержавний сектори. Відносини адміністративно-правового регулювання у соціально-культурній сфері.

Адміністративно-правові засади регулювання соціального забезпечення населення. Організаційно-правові форми та види соціального забезпечення. Адміністративно-правовий статус органів соціального захисту населення. Пенсійне забезпечення: сучасність та напрямки вдосконалення.

Правові засади управління освітою і наукою. Система органів управління освітою і наукою та їх повноваження. Адміністративно-правове регулювання у сфері науки. Адміністративно-правовий статус закладів освіти, наукових установ і наукових товариств. Державний контроль за діяльністю органів освіти.

Правові засади управління культурою, мистецтвом, фізичною культурою, спортом та туризмом. Державне управління та регулювання у сфері телерадіомовлення. Адміністративно-правове регулювання інформаційного простору. Адмінстративн7о-правова охорона об’єктів культурної спадщини. Адмінфстративно-правове ркегулювання у сфері фізкультура і спорту.

Охорона здоров’я та необхідність її адміністративно-правового регулювання. Правові засади управління охороною здоров'я населення. Система органів управління охороною здоров'я населення. Санітарно-епідемічне благополуччя територій і населених пунктів. Санітарно-епідеміологічний нагляд. Напрми вдосконалення охорони здоровя в Україні. Адміністративна відповідальність за порушення законодавства у сфері охорони здоров'я населення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]