Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MF _tema1.doc.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
348.16 Кб
Скачать

1.4. Характеристика міжнародних валютно-фінансових потоків

Рух грошових потоків у світовому господарстві здійснюється за такими напрямами:

  • взаємовідносини між суб'єктами господарювання різних країн;

  • взаємовідносини держави з урядами інших країн та міжнародними організаціями;

  • взаємовідносини держави та суб'єктів світогосподарських зв'язків з міжнародними фінансовими інституціями. Суб'єктами міжнародних фінансових відносин виступають, таким чином, уряди, підприємства, фірми, банки, установи, фізичні особи.

Світові фінансові потоки обслуговують міжнародну торгівлю товарами, послугами, перерозподіл капіталів та робочої сили між країнами.

Головними каналами руху фінансових потоків є: валютні операції; валютно-кредитне і розрахункове обслуговування купівлі-продажу товарів; вперації з цінними паперами і різними фінансовими інструментами; варубіжні інвестиції в основний та оборотний капітал; перерозподіл частки національного доходу через бюджет у формі допомоги бідним країнам та внесків держав до міжнародних організацій.

Фінансові потоки, забезпечуючи міждержавний перерозподіл грошових коштів, виконують такі головні функції:

  • сприяють іноземному інвестуванню;

  • активізують операції з цінними паперами;

  • розширюють діапазон валютних операцій.

Виділяють основні типи міжнародних валютно-фінансових потоків (рис. 1.8).

Рис. 1.8. Типи валютно-фінансових потоків

Міжнародні валютно-фінансові потоки класифікують за типом економічної взаємодії нерезидентів, за видами економічної діяльності, за ознакою часу, за джерелами (рис. 1.9.).

Рис. 1.9. Класифікація міжнародних валютно-фінансових потоків

Отже, можна зробити висновок, що фінансові ресурси світу є наймобільнішим видом світових економічних ресурсів, перебувають у постійному русі, перерозподіляючись між різними учасниками міжнародних економічних відносин.

Рух фінансових ресурсів має певний механізм, що визначається міжнародним порядком, який установлюється на основі міжнародних угод та домовленостей, так і дією економічних законів. А фінансові потоки концентроване вираження дістають у сукупності фінансових ринків та фінансових інституцій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]