Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
contr_zemel_ta_agrar_pravo.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
482.3 Кб
Скачать

Іі. Приклади типових завдань, що виносяться на екзамен

На екзамен з дисципліни «Земельне та аграрне право» виносяться наступні типові завдання:

а) Питання суто теоретичного характеру;

Приклади:

  1. Основні принципи земельного права.

  2. Земельні правовідносини.

  3. Правопорушення як підстава відповідальності за порушення земельного та аграрного законодавства.

б) Питання, які ґрунтуються на основних положеннях чинного земельного та аграрного законодавства;

Приклади:

  1. Територіальна структура і основні повноваження Державного агентства земельних ресурсів України.

  2. Порядок вилучення і викупу земельних ділянок.

  3. Умови та порядок створення фермерського господарства.

в) Питання, які потребують аналізу чинної нормативно-правової бази, що регулює певні земельні та аграрні відносини;

Приклади:

  1. Правовий режим земель природно-заповідного фонду.

  2. Правове регулювання використання надр в сільському господарстві.

  3. Адміністративна відповідальність за порушення земельного та аграрного законодавства.

г) Питання творчого характеру, які передбачають порівняння понять (явищ, відносин), виявлення їх особливостей, встановлення між ними співвідношення, взаємозв’язку або з’ясування проблем щодо їх розуміння (регулювання).

Приклади:

  1. Правові проблеми земельної реформи в Україні.

  2. Проблема мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення.

  3. Актуальні питання застосування біотехнологій у сільському господарстві.

Ііі. Карта самостійної роботи студентів

САМОСТІЙНА РОБОТА СТУДЕНТА (СРС) – це форма організації навчального процесу, яка передбачає виконання студентом запланованих завдань під методичним керівництвом викладача, але без його безпосередньої участі.

СРС є основним засобом оволодіння навчальним матеріалом під час позааудиторної навчальної роботи.

СРС є важливою складовою навчального процесу, що впливає на глибину та стійкість набутих знань і умінь, необхідних для майбутньої професійної діяльності.

СРС спрямована на формування у студентів навичок роботи з нормативно-правовими актами, науковою літературою та іншими джерелами, набуття майбутніми фахівцями таких рис, як самостійність, активність, ініціативність тощо.

СРС проводиться в бібліотеці, методичному кабінеті, в аудиторії, комп’ютерному класі або у домашніх умовах.

СРС забезпечується системою навчально-методичних засобів: підручниками, навчально-методичними посібниками, конспектами студентів, інформаційними базами даних тощо.

В процесі опрацювання тем (питань), що виносяться на самостійне вивчення, студенти повинні використовувати додаткову літературу навчального та наукового характеру, яка рекомендована для ознайомлення і наведена в даній робочій навчальній програмі.

Навчальний час, відведений для СРС, визначається навчальним планом і становить не менше 1/3 і не більше 2/3 загального обсягу навчального часу, відведеного для вивчення конкретної дисципліни.

З дисципліни «Земельне та аграрне право» для СРС навчальним планом передбачено навчальний час, який становить 83 академічних годин для денної форми навчання (120 – для вечірньої, 140 – для заочної).

Співвідношення обсягів аудиторних занять і СРС визначається з урахуванням специфіки та змісту конкретної навчальної дисципліни, її місця, значення і дидактичної мети в реалізації освітньо-професійної програми.

Види СРС:

● репродуктивна;

● творча;

● комбінована.

СРС репродуктивного типу передбачає ознайомлення з навчальним матеріалом за темами (питаннями), що винесені на самостійне вивчення, повторення матеріалу, який вивчався на аудиторних (лекційних, семінарських) заняттях, опрацювання нормативно-правових актів з метою вивчення їх змісту, ознайомлення з матеріалами правозастосовчої практики тощо, а також виконання самостійних робіт по вивченому матеріалу в аудиторії.

СРС творчого типу включає виконання індивідуальних завдань, які мають науковий або практичний характер і передбачають роботу з додатковими джерелами, підбір матеріалів за заданими темами, їх аналіз, творче опрацювання з професійної точки зору, аналіз та оцінку правових норм, виявлення прогалин та суперечностей у законодавстві, обґрунтування пропозицій щодо їх усунення, здійснення спроб нормотворчої діяльності та ін.

СРС комбінованого типу передбачає поєднання репродуктивного та творчого методів навчання під час виконання студентами індивідуальних завдань, пов’язаних із розв’язанням запропонованих практичних (або проблемних) ситуацій чи зі створенням та вирішенням практичних (або проблемних) ситуацій.

СРС як вид навчальної діяльності поділяється на кілька рівнів: доаудиторну, аудиторну та післяаудиторну.

В залежності від змісту, цілей та завдань, що вирішуються в процесі виконання різних форм СРС, можна виділити такі основні види СРС:

1- самостійна робота, забезпечує підготовку до поточних аудиторних занять;

2- пошуково-аналітична робота;

3- наукова робота;

4- стажування на підприємствах, в організаціях, установах або практичні тренінги.

СРС над навчальною дисципліною «Земельне та аграрне право» може включати різні форми, які визначаються робочою навчальною програмою в залежності від мети, завдань та змісту курсу, зокрема:

  • опрацювання прослуханого лекційного матеріалу;

  • вивчення окремих тем (або питань), що винесені на самостійне опрацювання;

  • підготовку конспектів навчальних текстів;

  • виконання домашніх завдань;

  • підготовку до семінарських (практичних) занять;

  • опрацювання нормативно-правових актів з метою вивчення їх змісту;

  • ознайомлення з матеріалами правозастосовчої практики;

  • виконання самостійних робіт по вивченому матеріалу в аудиторії;

  • підготовку до модульних (контрольних) робіт та інших форм поточного контролю;

  • систематизацію вивченого матеріалу курсу перед написанням модулів та складанням іспиту;

  • вирішення практичних завдань, в тому числі їх письмове оформлення;

  • виконання індивідуальних завдань (написання реферату за заданою тематикою, підготовка критичного есе на статті вітчизняних та зарубіжних авторів, пошук (підбір) та огляд літературних джерел за запропонованою проблематикою, аналітичний (критичний) огляд наукових публікацій, присвячених дослідженню актуальних питань земельного та аграрного

права, підготовка до олімпіад, а також власних досліджень для участі у наукових студентських конференціях тощо).

Індивідуальні завдання є однією з форм СРС, яка передбачає створення умов для найбільш повної реалізації творчих можливостей студентів і має на меті поглиблення, узагальнення та закріплення знань, одержаних студентами в процесі навчання, а також застосування цих знань на практиці.

Індивідуальні завдання виконуються студентами самостійно під керівництвом викладача. Як правило, індивідуальні завдання виконуються окремо кожним студентом. У тих випадках, коли завдання мають комплексний характер, до їх виконання можуть залучатися кілька студентів.

Студенти, що починають вивчати дисципліну «Земельне та аграрне право», на перших заняттях повинні бути проінформовані викладачем щодо організації самостійної роботи з даного курсу – обов’язкові та вибіркові завдання, терміни їх виконання, кількість балів за кожен вид робіт, час проведення консультацій, а також отримати докладну інформацію про розміщені на сайті університету «Методичні матеріали щодо змісту та організації самостійної роботи студентів, поточного і підсумкового контролю їх знань», в структуру яких включена Карта самостійної роботи студентів».

Всі завдання СРС з дисципліни «Земельне та аграрне право» поділяються на обов’язкові та вибіркові.

До обов’язкових належать завдання, які усі студенти повинні виконати

обов’язково під час вивчення даної дисципліни.

До вибіркових належать альтернативні завдання, серед яких кожен студент може обрати завдання на власний розсуд з тим, щоб набрати необхідну кількість балів.

Порядок планування та організації СРС має бути доведений до відома студентів.

Після одержання інформації про всі форми організації СРС з дисципліни, обов’язкові та вибіркові завдання та максимальну кількість балів, які можна набрати за їх виконання, кожен студент роздруковує для себе Карту самостійної роботи студентів із «Методичних матеріалів щодо змісту та організації самостійної роботи студентів, поточного і підсумкового контролю їх знань», що розміщені на сайті університету, визначається щодо вибіркової складової своєї самостійної роботи, виконує обов’язкові і вибіркові завдання і відповідно до вказаних термінів звітує викладачу щодо їх виконання.

Поточні консультації студентів з питань виконання завдань СРС, а також підведення підсумків щодо виконання деяких видів робіт здійснюється під час запланованих занять з індивідуально-консультативної роботи.

КАРТА САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ СТУДЕНТІВ

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]