Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metod_ind_rob_09_1.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
344.58 Кб
Скачать

Завдання 6

Тема 10. Управління ліквідністю банку

Кількість годин: 2

За виконання завдання студенти отримують 0-3 бали:

у т.ч.

0 балів – завдання не виконано;

1,5 бали – обчислення наведені при виконанні завдання здійснені правильно; виявлено взаємозв’язок між економічними явищами і процесами;

1,5 бали – складено повні та обґрунтовані висновки та рекомендації, виявлено творчий підхід до виконання завдання.

Завдання:

На підставі даних звітності банку необхідно:

  • оцінити розрив ліквідності банку;

  • оцінити ефективність вибору банком стратегії трансформації активів, запозичення ліквідних засобів, збалансованого управління ліквідністю.

На підставі проведених розрахунків студентам необхідно вказати висновки та рекомендації щодо вдосконалення управління ліквідністю банку.

Методичні рекомендації

Ліківдність банку − це здатність банку забезпечити своєчасне виконання своїх грошових зобов'язань, яка визначається збалансованістю між строками і сумами погашення розміщених активів та строками і сумами виконання зобов'язань банку, а також строками та сумами інших джерел і напрямів використання коштів (надання кредитів, інші витрати).

Різниця між сумою надходжень і сумою використання коштів показує розрив ліквідності.

  • якщо наявні ліквідні кошти за обсягом перевищують їх використання – виникає позитивний розрив ліквідності – надлишок грошових засобів, який необхідно швидко інвестувати в доходні активи до виникнення потреби в грошових коштах.

  • коли потреба в ліквідних засобах за обсягом перевищує їх наявність, то банк має від’ємний розрив (дефіцит) ліквідності – необхідність пошуку найдешевших і найдоступніших джерел поповнення ліквідних коштів

Можливі стратегій управління ліквідністю банку відображені у табл. 6.1.

Таблиця 6.1

Стратегії управління ліквідністю

Вид стратегії

Основні положення

Стратегія трансформації активів

Управління ліквідністю через активи, а саме нагромадження високоліквідних активів, які повністю забезпечують потреби ліквідності банку. Ліквідність характеризується як запас. Це традиційний і найпростіший підхід, але водночас і дорогий з погляду вартості (втрата майбутніх доходів).

Стратегія запозичення ліквідних засобів

Управління ліквідністю через пасиви, а саме запозичення грошових коштів. Ліквідність розглядається як потік. Необхідна умова: високий ступінь розвитку фінансових ринків (міжнародна практика з 60-х років). Найчастіше використовується великими міжнародними банками. Супроводжується підвищенням ризику зміни процентних ставок та ризику доступності запозичених коштів.

Стратегія збалансованого управління ліквідністю

Частина попиту на ліквідні кошти задовольняється за рахунок нагромадження високоліквідних активів, а решта − за допомогою проведення операцій запозичення коштів. Перевага – гнучкість, яка дозволяє найбільш вигідно поєднувати різні джерела поповнення ліквідних коштів в залежності від економічних умов та змін в ринкових цінах. Втілюється через механізм відкриття кредитних ліній.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]