Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІНФОРМТЕХНОЛОГІЇ в ЕКОЛОГІЇ - КОНСПЕКТ ЛЕКЦИЙ.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
5.44 Mб
Скачать

1.6 Апаратні засоби в забезпеченні автоматизованих інформаційних технологій

Відповідно до визначення автоматизованих інформаційних технологій в їх основі закладено засоби комп’ютерної техніки, що реалізують обчислювальні процеси в програмному середовищі під управлінням відповідної операційної системи. Технічні можливості комп’ютерних засобів та архітектура операційної системи є свого роду тим базисом, який визначає можливості АІТ. Цей базис прийнято називати платформою АІТ.

Платформа АІТ залежно від контексту може визначатися як комплекс апаратних засобів та відповідної операційної системи, або тільки апаратні засоби, реалізовані на відповідному типі процесора.

До платформи АІТ більш розширено, разом з комп’ютерами та їхніми операційними системами може бути віднесена також мережна та периферійна апаратура спільно з її драйверами і протоколами.

Коротко дамо характеристику основних компонент платформи АІТ.

Основним видом апаратних засобів платформи АІТ є обчислювальна машина.

Обчислювальна машина (ОМ) - комплекс технічних засобів, призначених для автоматичної обробки інформації в процесі вирішення обчислювальних та інформаційних задач.

Синонімом виразу «обчислювальна машина» служить термін «електронна обчислювальна машина (ЕОМ)» або термін «комп’ютер», що увійшов у сучасну практику.

За призначенням комп’ютери можна поділити на три групи:

    • універсальні (загального призначення);

    • проблемно-орієнтовані;

    • спеціалізовані.

Універсальні комп’ютери призначені для вирішення різних за напрямками завдань (інженерно-технічні, економічні, математичні, інформаційні). Вони широко використовуються в обчислювальних центрах колективного користування та інших потужних обчислювальних комплексах.

Універсальні ОМ відрізняються наступними характеристиками:

    • висока продуктивність;

    • різноманітність форм оброблюваних даних (двійкові, десяткові, символьні) при великому діапазоні їх зміни та подання;

    • великий перелік виконуваних операцій (арифметичні, логічні, спеціальні);

    • велика ємність оперативної пам’яті;

    • розвинена організація системи введення-виведення інформації при забезпеченні можливості підключення різноманітних видів зовнішніх пристроїв.

Проблемно-орієнтовані комп’ютери призначені для вирішення більш вузького кола завдань, пов’язаних, як правило, з управлінням технологічними процесами. Такі ОМ забезпечують реєстрацію, накопичення та обробку відносно невеликих обсягів даних, дозволяють виконувати розрахунки за порівняно нескладними алгоритмами, вони мають обмежені, у порівнянні з універсальними комп’ютерами апаратні та програмні ресурси.

Спеціалізовані комп’ютери призначені для вирішення певного вузького кола завдань або реалізації певної групи функцій. Така вузька орієнтація комп’ютерів дозволяє чітко спеціалізувати їхню структуру, істотно знизити їхню складність і вартість при збереженні високої продуктивності і надійності їхньої роботи.

До спеціалізованих комп’ютерів можна віднести: програмовані мікропроцесори спеціального призначення; адаптери та контролери, що виконують логічні функції управління окремими нескладними технічними пристроями, агрегатами і процесами; пристрої узгодження і сполучення роботи вузлів обчислювальних систем.

Персональний комп’ютер (ПК) - однокористувальницький мікрокомп’ютер, що задовольняє вимогам загальнодоступності і універсальності застосування при наступних техніко-економічних характеристиках:

■ мала вартість ПК, що знаходиться в межах доступності для індивідуального покупця;

■ автономність експлуатації без спеціальних вимог до умов навколишнього середовища;

■ гнучкість архітектури, котра забезпечує адаптованість до різноманітних застосувань у сфері управління, науки, освіти, у побуті;

■ дружність операційної системи та решти програмного забезпечення, що робить можливим роботу з нею користувача без спеціальної професійної підготовки;

■ висока надійність роботи (більше 5000 годин напрацювання на відмову).

Робочі станції (work station) представляють собою однокористувальницькі мікроком’пютери, часто спеціалізовані для виконання певного виду робіт, таких як графічні, інженерні, видавничі і т.п.

Сервери (server) - розраховані на багато користувачів могутні мікрокомп'ютери в обчислювальних мережах, виділені для обробки запитів від усіх робочих станцій мережі.

Мережеві комп’ютери (network computer) - спрощені мікрокомп’ютери, що забезпечують роботу в мережі і доступ до мережевих ресурсів, часто спеціалізовані на виконанні певного виду робіт, таких як захист мережі від несанкціонованого доступу, організація перегляду мережевих ресурсів, електронної пошти і т.д.